Sociālistiskā Internacionāle

Vikipēdijas lapa
Sociālistiskā Internacionāle
angļu: Socialist International
franču: Internationale socialiste
spāņu: Internacional Socialista
Valstis, kurās darbojas SI partijas (rozā) un kurās SI partija ir pie varas (sarkans)
Abreviatūra SI
Priekštecis Sociālistiskā Strādnieku Internacionāle
Izveidots

1889.: Otrā Internacionāle
1923.: Sociālistiskā Strādnieku Internacionāle

1951.: Sociālistiskā Internacionāle
Tips Starptautiska politisko partiju apvienība
Mērķis "Stiprināt attiecības starp iesaistītajām partijām un koordinēt to politisko nostāju un darbības"[1]
Galvenā mītne Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Londona, Apvienotā Karaliste
Oficiālās valodas
angļu, franču, spāņu
Prezidents
Georgs Papandreu
Ģenerālsekretārs
Luiss Ajala
Galvenais orgāns
Sociālistiskās Internacionāles kongress
Tīmekļa vietne www.socialistinternational.org

Sociālistiskā Internacionāle ir starptautiska politisko partiju apvienība, kas sastāv no demokrātisko sociālismu aizstāvošām partijām.[1] Tajā ir galvenokārt demokrātiski sociālistiskas, sociāldemokrātiskas un darba vai strādnieku partijas un organizācijas.

Lai gan Sociālistiskā Internacionāle ir dibināta 1951. gadā kā pēctecis Sociālistiskajai Strādnieku Internacionālei, kreisās internacionāles sāka veidoties jau 19. gadsimta beigās. Pašlaik tajā ir 153[2] partijas no vairāk nekā simts valstīm. Sociālistiskās Internacionāles partijas ir bijušas pie varas daudzās valstīs, t. sk. lielākajā daļā Eiropas valstu. Arī Eiropas Sociālistu partija — viena no lielākajām Eiropas Savienības partijām — ir Sociālistiskās Internacionāles asociēta organizācija.[3]

Dažas no lielākajām Sociālistiskās Internacionāles partijām ir Francijas Sociālistiskā partija, Vācijas Sociāldemokrātiskā partija, Zviedrijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku partija, Nikaragvas Sandīnistu nacionālās atbrīvošanas fronte u.c.[3]

Sociālistiskās Internacionāles prezidents ir kādreizējais Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu, bet ģenerālsekretārs — čīlietis Luiss Ajala.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «STATUTES of the SOCIALIST INTERNATIONAL» (angliski). Sociālistiskā Internacionāle. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 5. augustā. Skatīts: 2017. gada 2. martā.
  2. «About Us» (angliski). Sociālistiskā Internacionāle. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 3. martā. Skatīts: 2017. gada 4. martā.
  3. 3,0 3,1 «MEMBER PARTIES of the SOCIALIST INTERNATIONAL» (angliski). Sociālistiskā Internacionāle. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 14. martā. Skatīts: 2017. gada 4. martā.
  4. «PRESIDIUM of the SOCIALIST INTERNATIONAL» (angliski). Sociālistiskā Internacionāle. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 11. martā. Skatīts: 2017. gada 4. martā.