Sonepar

Vikipēdijas lapa
Sonepar SA
Tips Kapitālsabiedrība
Darbības joma tirdzniecība
Dibināts 1969. gads
Galvenais birojs Parīze, Karogs: Francija Francija
Produkti elektroaprīkojuma vairumtirdzniecība
Tīmekļa vietne sonepar.com

Sonepar SA ir Francijas uzņēmums, kas nodarbojas ar elektrokomponenšu vairumtirdzniecību. Tas ir dibināts 1969. gadā. Galvenais birojs atrodas Parīzē.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1960. gadā Coisne un Lambert ģimeņu, kuras audumu biznesā darbojās kopš 1862. gada, vienpadsmit pārstāvji dibināja kapitālsabiedrību Société de Négoce et de Participation (saīsinājumā Sonepar), lai pārvaldītu ģimenes īpašumus, kas iegādāti, lai diversificētu biznesu ārpus tekstila sfēras.

Uzņēmuma vadītājs Henri Coisne (kopš 1968. gada) Sonepar nākotni saskatīja elektrokomponenšu jomā, kur tirgus vēl nebija strukturēts. 1969. gadā tika iegādāts elektroaprīkojuma vairumtirgotājs Comptoir d’Électricité Franco-Belge (CEFB). 1973. gadā tika nopirkts uzņēmums Comptoir Lyonnais d’Electricité (CLE), 1974. gadā — Sanelec, 1977. gadā — Groupe Marcel Tabur (GMT).

1982. gadā no grūtības piedzīvojušā Nīderlandes uzņēmuma Ogem Holding N.V. tika nopirkti vairumtirgotāja Otra N.V. 50 % kapitāldaļu. 1984. gadā Kanādā tika iegādāts uzņēmums Lumen.

1998. gadā Sonepar izpletās ASV, iegādājoties Eagle Electric Supply.[1] 1999. gadā Otra NV pārņēma Sonepar Distribution. Otra meitas uzņēmumi tika pakļauti tieši Sonepar, bet Otra NV likvidēts. SLO, ko 1993. gadā bija nopircis Otra NV, kļuva atbildīgs par Sonepar biznesu Somijā un Baltijas valstīs.

2000. gadā tika nolemts Sonepar nosaukumu nodot tā vairumtirdzniecības meitas uzņēmumam Sonepar Distribution, bet pārvaldītājsabiedrībai dot nosaukumu Colam Entreprendre. Kopš 2000. gada uzņēmums iegāja Āzijas (Honkonga) un Latīņamerikas (Meksikā, Brazīlijā un Argentīnā) tirgos.

2007. gadā Sonepar un Rexel vienojās par 3,13 miljardiem eiro iegādāties Nīderlandes elektrokomponenšu izplatītāju Hagemeyer un to sadalīt. 2008. gada martā Rexel iegādājās Hagemeyer, un jūnijā Sonepar tika pārdota daļa Hagemeyer grupas uzņēmumu (ASV, Austrālijā, Austrijā, Kanādā, Ķīnā, Meksikā, Šveicē un Zviedrijā).

2012. gadā tika nopirkts Jaunzēlandes uzņēmums Corys Electrical. 2014. gadā Sonepar North America no investīciju uzņēmuma LKCM Capital Group LLC iegādājās rūpniecisko izplatītāju Industrial Distribution Group (IDG). 2016. gada oktobrī IDG tika pārdēvēts par Vallen.

SLO Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sonepar Latvijā ir pārstāvēts ar SIA SLO Latvia, kuram ir filiāles Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī.[2]

2003. gadā Sonepar Latvijā nopirka elektromateriālu vairumtirdzniecības uzņēmumu SIA MG Elektro, kas dibināts 1988. gadā. Tas tika apvienots ar SLO Latvia un 2004. gada 20. aprīlī likvidēts.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]