Staņislavs Moņuško

Vikipēdijas lapa
Staņislavs Moņuško
Stanisław Moniuszko
Staņislavs Moņuško
Personīgā informācija
Dzimis 1819. gada 5. maijā
Ubeļa pie Minskas, Karogs: Krievija Krievija
(tagad Červjeņas rajons, Karogs: Baltkrievija Baltkrievija)
Miris 1872. gada 4. jūnijā (53 gadi)
Varšava, Karogs: Krievija Krievija
(tagad Karogs: Polija Polija)
Dzīves vieta Berlīne, Viļņa, Varšava
Tautība polis
Profesionālā informācija
Stils romantisms
Žanrs opera, operete, kantāte, garīgā mūzika, dziesma, kamermūzika, klaviermūzika, simfoniskā mūzika
Skolnieki Cezars Kiī

Staņislavs Moņuško (poļu: Stanisław Moniuszko, baltkrievu: Станіслаў Манюшка; dzimis 1819. gada 5. maijā, miris 1872. gada 4. jūnijā) bija poļu komponists, diriģents un padagogs, pirmās poļu nacionālās operas "Halka" (Halka) autors.

Dzimis mūsdienu Baltkrievijas teritorijā muižnieku ģimenē. No 1837. gada Berlīnē mācījās kompozīciju. Dzīvodams Berlīnē, sacerēja trīs dziesmas ar Ādama Mickeviča vārdiem, kas guva panākumus. Pēc trīs Berlīnē pavadītajiem gadiem, atgriezās dzimtenē un sāka strādāt Viļņā par ērģelnieku un pianistu. Pēc 1840. gada sāka aktīvi komponēt. Vairākkārt uzstājās Sanktpēterburgā, kur sadraudzējās ar Aleksandru Dargomižski.

1848. gadā Moņuško Viļņā uzveda savas operas "Halka" pirmo, divcēlienu versiju. Pagāja desmit gadi, līdz operas patriotiskā satura dēļ to bija iespējams uzvest pilnā - četru cēlienu versijā, tagad jau Varšavā, un šis uzvedums piedzīvoja triumfu. Pēc tam opera ar panākumiem tika uzvesta arī Prāgā, Maskavā un Sanktpēterburgā.

1858. gadā Moņuško kļuva par Varšavas Lielā teātra (Teatr Wielki) galveno diriģentu. Šeit 1865. gadā tika iestudēta otra pazīstamākā Moņuško opera "Apburtā pils" (Straszny dwór). Moņuško miris 1872. gadā, apglabāts Povonzku kapsētā.

Moņuško sacerējis vēl citas operas, baletus, operetes, vairākus iecienītus simfoniskās mūzikas sacerējumus un kamerdarbus.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]