Stallis

Vikipēdijas lapa
Staļļa iekštelpas

Stallis ir zirgu mājvieta. Stallis ir vieta, kur zirgus ieved uz nakti, dažos staļļos aukstā lietus laikā, bieži arī pārāk karstā laikā vai lai paglābtu no kukaiņiem.[nepieciešama atsauce] Zirgus staļļos apkopj, pabaro.

Stallī ir vairāki boksi (no angļu valodas vārda "box") jeb vecvārdā steliņģi, kuros katrā pa vienam zirgam. Ir arī palielināti boksi jeb steliņģi kumeļmātēm ar kumeļiem. Katrs bokss ir aiztaisāms, lai zirgs netiek patvaļīgi ārā. Boksus jātīra katru dienu vai retāk, ja to pieļauj izmantotais pakaišu materiāls. Stallim pa vidu ir eja starp boksiem visā staļļa garumā, pa kurieni zirgus izved ārā vai ieved iekšā.

Gaisa temperatūra stallī nedrīkst stipri atšķirties no āra temperatūras (ārā daudz zem 0, iekšā pārāk daudz virs), bet stallī grīdai jābūt siltākai kā zemei ārā ziemas laikā, lai zirgs var atpūsties pa nakti.

Zirgi nedrīkst atrasties caurvējā, taču stallī jābūt svaigam gaisam.

Ir atvērtā tipa staļļi, kur zirgi iet iekšā paši, kad vēlas un ir slēgtā tipa staļļi, kur tos saved iekšā darbinieki, t.sk., zirgkopis. Vēlamais minimālais boksa izmērs, kur turēt 1 zirgu, lai tas var justies ērti un apgriezties, apgulties, ir 12 kv.m.