Starpkolhozu celtniecības organizācija

Vikipēdijas lapa

Starpkolhozu celtniecības organizācija (SCO) bija uz starpsaimniecību (kolhozu, padomju saimniecību) kooperācijas pamata organizēta celtniecības organizācija Padomju Savienībā, kas nodarbojās ar ražošanas, kultūras un sadzīves objektu, kā arī dzīvojamo ēku celtniecību laukos. Tās bija saimnieciskā aprēķina organizācijas, un to līdzekļi veidojās no kolhozu paju iemaksām. Organizācijas augstākais vadošais orgāns bija dalībnieku pilnvaroto sapulce, kas ievēlēja SCO valdi, tās priekšsēdētāju un revīzijas komisiju.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas PSR pirmās 6 SCO (Valmieras, Gulbenes, Cēsu u.c. rajonos) tika dibinātas 1956. gadā. 1960. gadā tās bija jau visos LPSR rajonos. 1970. gadā par SCO paju biedriem bija 661 kolhozs un 34 padomju saimniecības. No 1963. līdz 1975. gadam rajonu SCO vadīja republikāniskā padome — LPSR SCO padome. Šī padome vadīja pārvietojamo mehanizēto kolonnu, Ceļu celtniecības pārvaldi, Latvijas kolhozu projektēšanas institūtu, Latvijas kolhozu būvmateriālu tehniskās apgādes pārvaldi, kā arī vairākus būvmateriālu ražošanas uzņēmumus. SCO strādāja virs 10 000 celtnieku. SCO veikto celtniecības un montāžas darbu apjoms 1970. gadā pārsniedza 40 mlj. rubļu. Tika panākta samērā augsta celtniecības industrializācijas pakāpe, cēlās darba ražīgums un samazinājās celtniecības pašizmaksas. Dzīvojamo ēku celtniecībā tika lietoti lielpaneļi, ražošanas ēkās — statu sijas un rāmju konstrukcijas, gāzbetons un siltumizolācijas materiāli. No 1963. līdz 1969. gadam SCO uzcēla dzīvojamās ēkas ar 170 000 m² dzīvojamo platību, 42 klubus, lopkopības fermas 109,5 tūkst. govīm un jaunlopiem, 139 tūkst. cūkām, 289 graudu kaltes u.c. ēkas.

No 1975. gada SCO vadīja Republikāniskā starpkolhozu celtniecības organizāciju apvienība, bet no 1985. gada tā darbojās LPSR Valsts agrorūpnieciskās komitejas ietvaros. 1984. gadā LPSR divdesmit piecas SCO veica virs 50% kolhozu un virs 20% padomju saimniecību celtniecības darbu apjomu.[1] Sabrūkot padomju varai un likvidējoties kolhoziem, tika reorganizēti arī SCO.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]