Starptautiskā aviācijas sporta federācija

Vikipēdijas lapa
Starptautiskā aviācijas sporta federācija
Abreviatūra FAI
Izveidots 1905. gadā
Galvenā mītne Lozanna, Šveice
Oficiālās valodas
angļu
franču
krievu
spāņu
Vadītājs Roberts Hendersons
Tīmekļa vietne www.fai.org

Starptautiskā aviācijas sporta federācija (franču: Fédération Aéronautique Internationale, FAI) ir vispasaules aviācijas sporta organizācija. Tā ir starptautiska nevalstiska bezpeļņas organizācija, kuras pamatmērķis ir sekmēt aeronautikas un astronautikas aktivitātes visā pasaulē, reģistrēt pasaules un kontinentālos sasniegumus gaisa kuģošanā un kosmonautikā un koordinēt starptautisku sacensību organizēšanu. To atzīst Starptautiskā Olimpiskā komiteja.[1] Federācija dibināta 1905. gadā. Galvenā mītne atrodas Lozannā, Šveicē. Latviju FAI pārtāv Latvijas Aeroklubs.[2]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Federācija dibināta Parīzē 1905. gada 12.—14. oktobra konferencē, kas tika organizēta saskaņā ar tā paša gada Olimpiskā kongresa rezolūciju par nepieciešamu dibināt starptautisku asociāciju, kas koordinētu lidošanas sportu. Konferencē piedalījās astoņu valstu pārstāvji: Beļģija (Aero Club Royal de Belgique, dibināts 1901. gadā), Francija (Aéro-Club de France, 1898), Vācija (Deutscher Aero Club e.V.), Lielbritānija (Royal Aero Club, 1901), Itālija (Aero Club d'Italia, 1904), Spānija (Real Aero Club de España, 1905), Šveice (Aero-Club der Schweiz, 1900) un ASV (Aero Club of America, 1905).

Aktivitātes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Federācija koordinē starptautiskās aktivitātes dažādās gaisa kuģošanas disciplīnās, katru no kurām pārvalda atsevišķa komisija:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]