Suntažu Kangari

Vikipēdijas lapa

Suntažu Kangari ir apmēram 3-4 km gara osu vaļņveida pauguru virkne. Tie atrodas Ogres novada Suntažu pagastā, atsevišķi pauguri jau sākas apmēram 1 km austrumu virzienā no Juglas ciema centra, bet beidzas Irbīšu māju tuvumā pie Suntažiem. Tomēr Suntažu Kangaru galvenā grēda, jeb tas, kas no tās ir atlicis, stiepjas no Zīlniekiem līdz Uceniem[1]. Šo osu pauguru virkni rietumu daļā starp Bērzkalniņu un Bebru kalnu šķērso Levenstrauts (Lēvenurga), kurš gar Lapsu kalnu un tālāk Juglas ciemā gar Annaskalnu ieplūst Mazajā Juglā.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ja fizioģeogrāfiskajā kartē restaurētu visus padomju laikos noraktos osu paugurus, ar nelieliem pārrāvumiem izveidotos apmēram 15—18 km gara, vaļņveida osu jeb pauguru virkne no Uceniem pie Suntažiem caur Juglu līdz Vāverkrogam.[2] Faktiski gandrīz noraktie Suntažu Kangari, Annaskalns, noraktie Gretes un Jurbalšu osi, Lielā Vīra gultas (Ķoderu) oss un Lielie Kangari ir viena pēdējā apledojuma kušanas ūdeņu veidota pauguru ķēde.[3] Jau padomju laikos Suntažu Kangaros dažādu ceļu remontiem un būvniecības dēļ tika uzsākta smilts un grants ieguve, kas intensīvi norisinās arī mūsdienās. Tā rezultātā var lēst, ka lielākā daļa no osu pauguru virknes mūsdienās ir jau norakta. Daudzviet pēc pauguriem radušos līdzenumu vietā ir atsākusies tālāka, dziļāka būvmateriālu ieguve, karjeros radot pazeminājumus, bedres, ieplakas, kas nereti ir piepildītas ar ūdeņiem, radot, savdabīgus karjerezeriņus. Izstrādājot plānu un veicot Suntažu Kangaru apkārtnes rekultivāciju[4], šo degradēto teritoriju[5] varētu vēlāk visai veiksmīgi labiekārtot un perspektīvā izveidot pat gleznainu pagasta un visa novada mēroga rekreatīvu zonu[6], kuru ieskauj plaši mežu masīvi.

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta", Ogres novads, Rīga 2008 ISBN 978-9984-07-531-0
  2. Latvijas autoceļu atlants, Rīga,2002, SIA " Karšu izdevniecība Jāņa sēta", 62.,63.lpp ISBN 9984-07-267-3
  3. Aigars Kuzmins "Ogres novads", Rīga,1996, apgāds Mācību grāmata, 13.karte 21.,97.lpp ISBN 9984-523-86-1
  4. Karjeru rekultivācija (Tukuma novada piemērs)[novecojusi saite]
  5. Degradēto teritoriju klasifikācija (LLU Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedra)
  6. Ogres un Ikšķiles novadu Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa ZILIE KALNI attīstības aģentūra (rekreācijas zonas piemērs)[novecojusi saite]