Diskusija:Baumaņu Kārlis

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Protams, neesmu nedz filologs, nedz īpaši zinošs Latvijas kultūrā, tak man nezin kāpēc šķiet, ka šī kunga vārds ir Baumanis Kārlis. Savukārt, ja kāds interesents, paļaudamies uz šo šķirkli, meklēs arhīvos "Baumaņu Kārli", tad brīnīsies, ka šāda persona dokumentos neeksistē (gluži tāpat kā vēlams meklēt Čadaraini Aleksandru, nevis "Sašiņu"). --anonīms 15:27, 11 janvārī, 2008 (UTC)

Vispār īstais vārds ir Kārlis Baumanis - savulaik pirmais bija uzvārds (daudzskaitļa ģenitīvā) un tad vārds. Piemēram, pēc vecās kārtības Jānis Bērziņš būtu Bērziņu Jānis. Tomēr ņemot vērā to, ka joprojām daudzi viņu sauc par Baumaņu Kārli, acīmredzot tika nolemts raksta nosaukumu nemainīt uz šobrīdējo kārtību. --SpeedKing 15:45, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Saukt jau var dažādi, taču pat Rainis dokumentos ir Pliekšāns Jānis. T.i. es nevis par to, kā ievērojamas personas dēvē tautas sarunvalodā, bet kā tie fiksēti avotos un dokumentos (saprotamāk būtu, piemēram, "Baumanis Kārlis (lieteratūrā un sarunvalodā dēvēts, kā arī pats parakstījies kā Baumaņu Kārlis)". Citādi būs tā, ka interesents meklēs bibliogrāfiskajā rādītājā vai arhīva kartotēkā "Baumaņu", aber tur nekā, jo dokumentos ir "Baumanis". Savukārt uzvārdus visur lietvedībā min pirmos, jo atrast Baumani kārli starp vēl 10 Baumaņiem ir vieglāk, nekā starp 100 000 Kārļiem lūkot, kāds kuram uzvārds. :) Tak es jau neko - ja te tā pieņemts, tad neiešu ar savu pātaru grāmatu svešā klosterī virsū mākties. :)) --anonīms 15:54, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Gluži vienkārši Vikipēdijā pieņemts biogrāfisku rakstu nosaukt tā, kā parasti šī persona tiek dēvēta, kas šajā gadījumā tomēr ir "Baumaņu Kārlis". Tāpat kā rakstam par Raini galvenais nosaukums ir "Rainis", nevis Jānis Pliekšāns, un, ja nemaldos, dokumentos viņam šis pseidonīms nebija rakstīts. -- Mrom 17:03, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Mans viedioklis. Tas ir tradīcijas jautājums. Kultūrvēstures grāmatās tā iegājies, ka senākie darboņi - Baumaņu Kārlis, Vensku Edvards utt. tiek lietoti šajā formā (kādā, cik saprotu, viņi sevi sauca un atnācis no laikiem, kad latviešiem uzvārdu nebija, bet viņus saukāja pēc māju vārdiem). --Feens 17:10, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Piebilde. Lai arī iespējams vieglāk atrast rakstu Baumanis, Kārlis, tomēr šī nav papīra enciklopēdija, kur svarīgs izvietojums (tam ir visādas search fukcijas un pāradresācijas), tāpēc vikipēdijas formāts ļauj rakstus saukt latviešiem tradicionālā formā. --Feens 17:13, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Tak skaidrs - pretī nestrīdos. Turpmāk nebrīnīšos par latviešiem tradicionālajiem šķirkļiem "ASV prezidents Bils" vai "fiziķis Stīvs" (kā žurnālisti, draugi un mājinieki pieraduši dēvēt Viljamu Klintonu un Stīvenu Hokingu). ;) Starp citu, ja jau tauta tā vēlas pieturēties pie "latviešiem tradicionālā formas", ieteiktu nemāžoties te pakaļ akadēmiskajām aprindām un visādiem tur XXI gs. cunduriem, bet pieturēties pie Vecā Stendera "Augstas gudrības grāmatas" (kas ir īstena tradīciju tradīcija) terminoloģijas, piemēram "englenderi" (angļi), zīberi (zebras), kosmosu "aizpilda ēters" utt. Dzīve visiem kļūs krietni jautrāka, aber smaidīgs latvietis ir omulīgs latvietis. ;))) --anonīms 17:32, 11 janvārī, 2008 (UTC)
:))) Ja 80% avīžu būs ASV prezidents Bils - kāpēc ne. Nepārspēlē, lūdzu - kāpēc gan Augstas gudrības grāmata būtu īsti tradīcija, manuprāt ir arī Viļņā izdotais kaķisms :))). Bet, ja nopietni, jau sen angļu vikipēdijā rakstu nosaukumos pieturas pie principa - nevis pareizākais, bet populārākais --Feens 17:59, 11 janvārī, 2008 (UTC)
:D :D :D !!! Šo domu jāiesaka fizmatiem, kad ar šiem dzerstīšos kopā: lai met savus plankus un einšteinus vēstures mēslainē ij pārorientējas uz torsionu laukiem un indigo aurām - tās nenoliedzmi ir kudi populārākas par kvantu teorijām. Te nesen iekš delfi.lv manīju, ka vidusskolēniem esot lielas problēmas ar rakstīšanu un domas izklāstu - varbūt arī vikipēdijā tad jāatsakās no komatiem un saliktiem sakārtotiem teikumiem? ;D --anonīms 18:31, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Tu atkal pārspīlē. Es runāju tikai par nosaukumiem, nevis parādībām kā tādām. Galu, galā angļu vikipēdijā ir arī par tevis pieminētajām parādībām, tiesa, kategorijā trash science. :) --Feens 18:39, 11 janvārī, 2008 (UTC)
OK, tikai sasmējos. Galu galā katram no mums ir sava vīzija, kā visam jābūt, akadēmiskā telpa tikai veidojas (gluži tāpat kā, manuprā†, arī latviešu valoda un tauta vēl tikai tapšanas un konsolidēšanās stadijā. Tā kā galvenais ir vienkārši darīt - likti uzziņu informāciju dzimtajā valodā i-netā, lai tā būtu pieejama, kā vecais lielinieks Ļeņins teica: "masām". Un tad jau laika gaitā viss sakārtosies terminoloģijā un sistēmā. Pagaidām jau vikipēdija mums bērna autiņos, drīzāk rotaļlieta, nevis akadēmisks resurss. :) --anonīms 19:00, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Man patīk Tava vīzija, arī par latviešu tautu, starp citu, gandrīz saskan ar manējo. :) --Feens 20:44, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Piekrītu Feenam. Ja jau tādos nopietnos avotos, kā Latvijas Vēstnesis vai Kultūras ministrija ir Baumaņu Kārlis, tad nevajadzētu speciāli sarežģīt dzīvi - pietiktu rakstā pieminēt, ka īstais vārds ir Kārlis Baumanis, bet pazīstams viņš tomēr ir kā Baumaņu Kārlis. Ir taču mums Apsīšu Jēkabs, Doku Atis, Ķikuļa Jēkabs :) Nav jau runa par to, kā kādu personu dēvē draugi un kolēģi, bet par to, kā dēvē visa tauta. --ScAvenger 20:11, 11 janvārī, 2008 (UTC)
Interesanti, ka jaunākajās mūzikas stundām veltītajās grāmatās ir Kārlis Baumanis... --Zemgalietis 00:09, 23 jūlijā, 2009 (UTC)