Diskusija:Kumāni

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nosaukums nepārliecina. Kāpēc tikai "Āzijā saukti par kipčakiem"? Tā taču arī vietējās vēstures grāmatās tos sauc. LPE ir "polovcieši". Pie tam ungāriski raksts saucas Kipcsakok, bet turciski - Kıpçaklar - ne miņas no kumāniem. --Kikos (diskusija) 19:54, 5 martā, 2014 (EET)

iespējams, ka Konversācijas vārdnīca? es par polovciešiem. --Biafra (diskusija) 22:23, 5 martā, 2014 (EET)
Latviešu konversācijas vārdnīcā galvenais nosaukums ir kumāni, tā viņus tradicionāli devē gandrīz visās Eiropas valodās. Austrumslāvu valodu tradīcijā viņus sauc par polovciešiem, LPSR historiogrāfijā (LPE) tas kļuva par dominējošo apzīmējumu, bet agrāks tomēr bija kumānu vārds, tāpēc pirmais. Kipčaki agrāk uzskatīti par atsevišķu cilšu konfederāciju, tomēr tagad tos uzskata par kumānu austrumu atzaru Āzijā.--Pirags (diskusija) 10:52, 6 martā, 2014 (EET)
Konversācijas vārdnīca tomēr nav tas svaigākais izziņu avots - daudz ūdeņu aiztecējis :) Un visas starpviki saites ved uz kipčakiem. Salaboju starpviki saites. --Kikos (diskusija) 11:22, 6 martā, 2014 (EET)
Jautājums nav par avotu senumu, bet par kultūras telpas piederību. Atradu arī izsmeļošu 2007. gada skaidrojumu par kipčaki/kumāni/polovnieši tēmu: The next phase of the history of Eastern Europe is connected with the migration of the Kipchaks/Cumans. The double name can be explained by the fact that there are different selfdenominations and the Latin and Byzantine sources called this people Cumani. The eastern sources including Muslim, Chinese and Mongolian used the term Kipchak. The Latin sources in Hungary first applied the name Cun and later Cuman. In Hungarian language the form kún has been preserved. Their Russian name is Polovcy, which is derived from the colour ‘yellow, pale’. It was take by othe Slavic languages and Hungarian Palóc. Similar etymolgy isreflected in the German forms: Falb; Latin: Flavus and Armenian Xartes. (No: Zimonyi Istvan (2007). History of the Turkic speaking peoples in Europe before the Ottomans. Uppsala University: Institute of Linguistics and Philology.)--Pirags (diskusija) 14:43, 6 martā, 2014 (EET)
Viena termina lietojums īsti nav kultūrtelpas piederības jautājums. Mums būtu jāvadās no tradīcijas, kas eksistē pašlaik un tagad. Vajadzētu apskatīties mūsdienu skolas vēstures grāmatā. --Feens (diskusija) 14:55, 6 martā, 2014 (EET)
Nacionālajā enciklopēdijā ir polovcieši. --Treisijs (diskusija) 2020. gada 7. oktobris, plkst. 13.02 (EEST)[atbildēt]