Diskusija:Stalkers (filma)

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir Vikipēdijas latviešu valodā labs raksts. Skatīt diskusiju. Atzīts 2015. gada 23. augustā.

@Termgrauzis:, paldies par Jūsu labojumu. Pats tais vietās neesmu bijis, bet šo rakstu tulkoju no krievu valodas raksta, kur tieši tā arī bija rakstīts, tāpēc sāku šaubīties - vai tiešām krievi paši nezina, kur notikusi filmēšana? Nolēmu pārbaudīt.

Pamestā elektrostacija tomēr atrodas nevis Tallinā, bet pie Jagalas. (skat. saitē piemēram, šo teikumu: "The filming took place at an abandoned power plant on the river Yagala (Jägala) in Estonia, as well as at the dam a mile away from it and at some sites in Tallinn.")

Skat. arī šeit": In 1922 a 1500 KW hydroelectric power plant was built on the river downstream. In 1979 Andrei Tarkovsky filmed in the ruins of the power plant the film “Stalker” (novel Piknik na obochine by A. and B. Strugatsky has been translated into English as Roadside Picnic).


Meklēju tālāk, kur tad ir dūmenis ar piemiņas plāksni?

Te mans tulkojums no krievu teksta:

"Pie vecās elektrostacijas katlumājas, kur tika filmēta epizode ar ANO posteni, uz skursteņa uz ilgiem laikiem palika uzraksts "UN". 2006. gadā pie skursteņa tika novietota piemiņas plāksnīte ar tekstu igauņu un angļu valodās, kas vēstīja, ka šai vietā uzņemta filma "Stalkers"."

Pārlasīju 3 reizes un sāku domāt - elektrostacijas katlumājas? Ja elektrostacija atrodas pie upes, tad tā ir hidroelektrostacija, um pēc katlu mājas nav nekādas vajadzības.

Te (tā ir atsauce attiecīgajā vietā krievu rakstā) beidzot atradu, kur tā plāksne atrodas. Ne pie elektrostacijas katlumājas, kā rakstā, bet Tallinā pie elevatora katlumājas.

"И не случайно Андрей Тарковский ... ... выбрал для съемок некоторых эпизодов «Сталкера» по-своему живописное пространство квартала Ротерманн. Здесь, в здании элеватора, снималось начало путешествия в «зону». На сохранившейся трубе котельной с буквами UN сейчас можно увидеть памятную табличку, строения же элеватора еще ожидают реконструкции."

Tātad krievu tekstā bija nepareizi.

Izdarīju latviešu raksta tekstā attiecīgus labojumus. Paldies vēlreiz par modrību! --Zuiks (diskusija) 2017. gada 23. jūnijs, plkst. 20.10 (EEST)[atbildēt]

@Zuiks: Tā vecā termoelektrostacija, pie kuras dūmeņa ir pieminētā piemiņas plāksne, atrodas blakus Tallinas centram un tur kurināja akmeņogles un Igaunijā populāro degslānekli, tā noteikti nebija hidroelektrostacija, upes tur nav. Tagad tur ir iekārtots Kultūrkatls un skurstenis 2007. gadā tika pasludināts par industriālo kultūras mantojumu. Par Jagalas upi neko daudz nezinu, bet tagad atradu, ka tur tiešām ir hidroelektrostacija, par kuru ir pieminēts, ka tur filmēts Stalkers. Tallinas Centra rajonā ir Rotermana kvartāls, kurā ir (filmētais) graudu elevators un kurā ir arī milzīgs skurstenis (tas varētu būt pārpratuma avots citētajā krievu tekstā), bet tas atrodas kādus 500 m no pareizā skursteņa ar UN burtiem un plāksnīti (kas ir netālu, bet jau Kalamaja mikrorajonā). Informācija vikipēdijas krievu versijā acīmredzot ir nedaudz neprecīza, turklāt tur arī norādīts 2006. gads, lai gan piemiņas plāksnītē (kā saka, lai nebūtu sausa runa, tās attēlu es nupat ielādēju par godu šai diskusijai) norādīts 2008. gada 7. maijs saistībā ar 30. gadadienu kopš filmas uzņemšanas. Respektīvi, filmēšana notikusi pie vismaz divām pamestām elektrostacijām (viena termoelektrostacija un viena hidroelektrostacija, bet tur piemin arī citu Jagalas upes aizsprostu, kas varētu izrādīties vēl viena tolaik pamesta hidroelektrostacija). Termgrauzis (diskusija) 2017. gada 1. jūlijs, plkst. 03.38 (EEST)[atbildēt]
@Termgrauzis: Liels paldies par sīku informāciju. Vai varu lūgt vēlreiz precizēt raksta attiecīgo rindkopu, nomainot arī 19. atsauci pret atsauci uz rakstu par Kultūrkatlu? Un attēlu ar plāksni noteikti derētu ievietot Stalkera rakstā. --Zuiks (diskusija) 2017. gada 1. jūlijs, plkst. 10.36 (EEST)[atbildēt]
Paldies vēlreiz. Tomēr tiku pie datora, izdarīju vajadzīgo pats. --Zuiks (diskusija) 2017. gada 1. jūlijs, plkst. 17.38 (EEST)[atbildēt]