Tomass Johans Zēbeks

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Thomas Johann Seebeck)
Tomass Johans Zēbeks
Thomas Johann Seebeck
Tomass Johans Zēbeks
Personīgā informācija
Dzimis 1770. gada 9. aprīlī
Tallina, Igaunijas guberņa (tagad - Igaunija)
Miris 1831. gada 10. decembrī (61 gads)
Berlīne, Prūsijas karaliste (tagad - Vācija)
Tautība Vācbaltietis
Zinātniskā darbība
Zinātne fizika, ķīmija
Sasniegumi, atklājumi 1821. gadā atklāja termoelektrisko efektu ("Zēbeka efektu")

Tomass Johans Zēbeks (vācu: Thomas Johann Seebeck; 1770. gada 9. aprīlis1831. gada 10. decembris) bija vācbaltiešu fiziķis, kas 1821. gadā pirmais aprakstīja termoelektrisko efektu ("Zēbeka efektu").

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tomass Zēbeks ir dzimis 1770. gada 9. aprīlī bagāta Tallinas tirgotāja ģimenē. Pēc vietējās skolas beigšanas tēvs viņu nosūtīja studēt medicīnu uz Berlīnes un Getingenes universitātēm. Pēc ārsta eksāmenu nokārtošanas Zēbeks palika strādāt kā praktizējošs ārsts Getingenē, tomēr nolēma papildus studēt dabaszinātnes Jēnas, Baireitas un Nirnbergas universitātēs. 1795. gadā viņš apprecējās ar Prūsijas galma padomnieka meitu Juliānu Amāliju Ulriki Boiē (Boyé) un līdz 1812. gadam kā ārsts un privātzinātnieks pārsvarā dzīvoja Baireitā, kur Gētes iespaidā nodarbojās ar krāsu teoriju.

1810. gadā viņš atklāja mitra sudraba oksīda spēju mainīt krāsu pie apstarošanas ar dažādas krāsas gaismu, kas uzskatāms par vienu no fotogrāfijas principiem. 1818. gadā viņš aprakstīja cukura šķīduma spēju mainīt gaismas polarizācijas plakni.

Pēc tam viņš pārcēlās uz Berlīni, kur pētīja dzelzs un tērauda magnētismu Berlīnes universitātes laboratorijā un bija Prūsijas zinātņu akadēmijas loceklis. 1821. gadā Zēbeks pirmais aprakstīja termoelektrisko efektu, kas plašāk pazīstams kā "Peltjē-Zēbeka efekts" (Peltier–Seebeck). 1823. gadā viņš publicēja savu galveno darbu par metālu un rūdu magnētisko polarizāciju pie dažādām temperatūrām - termoelektrisko spriegumu rindu.

Galvenie darbi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Magnetische Polarisation der Metalle und Erze durch Temperatur-Differenz. Abhandlungen der Preußischen Akademie der Wissenschaften. Berlīne, 1923.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Ludwig Stieda: Seebeck, Thomas Johann. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 33. Duncker & Humblot, Leipzig 1891, S. 564 f.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]