UEFA Reģionu kauss

Vikipēdijas lapa
UEFA Reģionu kauss
Aktuāla sezona vai čempionāts 2023. gada UEFA Reģionu kausa sezona
Sports futbols
Dibināta 1996. gadā
Komandu skaits Līdz 53 (kvalifikācijā)

8 (izslēgšanas spēlēs)

Valsts/reģions Eiropa (UEFA)
Pašreizējais čempions Valsts karogs: Polija Lejassilēzija
Mājaslapa UEFA.com

UEFA Reģionu kauss ir futbola sacensības Eiropas amatieru komandām, kuras organizē UEFA. Kaut pirmoreiz izveidots 1996. gadā, pirmo reizi tas notika 1999. gadā un kopš tā laika tiek izspēlēts reizi divos gados. Šī brīža turnīra čempioni kopš 2019. gada ir Lejassilēzijas vojevodistes komanda no Polijas.

Sacensības tika izveidotas 1996. gadā kā pirmās Eiropas līmeņa sacensības amatieru komandām. UEFA Amatieru kausa izcīņa, kas bija iepriekšējais mēģinājums organizēt kontinentālās sacensības amatieriem, norisinājās no 1966. līdz 1978. gadam, taču tika pārtraukta, jo trūka intereses gan no skatītājiem, gan pašām amatieru komandām. Atšķirībā no šodienas Reģionu kausa izcīņas, kurā pārstāvēti amatieru reģioni, iepriekšējās sacensības bija paredzētas izvēlētām amatieru valstsvienībām.

Katra UEFA dalībvalsts var pieteikt vienu to pārstāvošu amatieru komandu sacensībām. Reģioniem ir jāsacenšas vietējās amatieru sacensībās (piemēram, Latvijas futbola 2. līgā vai Anglijas FA starplīgu kausā ), lai kvalificētos.

Pirmo divu turnīru finālos uzvarēja komandas no rīkotājvalsts, un līdz šim Itālija ir bijusi veiksmīgākā valsts šajās sacensībās, tās pārstāvjiem uzvarot trijos no deviņiem turnīriem (divi no tiem notika Itālijā, abos no tiem uzvarot Veneto reģionam).

Formāts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Visas 55 UEFA dalībvalstis ir tiesīgas pieteikt komandu dalībai Reģionu kausa izcīņā, ja tās organizē vietējās kvalifikācijas sacensības, lai izlemtu, kura komanda pārstāvēs šo valsti. Mazākajām dalībvalstīm ir atļauts iekļaut izlases komandu.

Pirmajā kausā 1999. gadā pieteicās 32 valstu vienības, kuras sacentās vienā kvalifikācijas kārtā. Gadu gaitā pieaugot interesei par turnīru, kvalifikācijas posms tika paplašināts un 2005. gadā tika pievienota papildu grupu kārta, atceļot 2001. gadā ieviestās izslēgšanas spēles.

Priekšsacīkšu kārtu veido neliels skaits komandu, kas sadalītas grupās, un labākās no katras grupas tiek iekļautas starpposma izlozē. Starpposmā komandas ir sadalītas astoņās grupās pa četrām komandām. Katras grupas komandas savā starpā spēlē vienu reizi, un komanda, kas ieņem grupas pirmo vietu, kvalificējas Reģionu kausa finālturnīram. Astoņas grupu uzvarētājas finālturnīram tiek iedalītas divās grupās pa četrām, un šo divu finālgrupu uzvarētājas, katrai komandai vienu reizi spēlējot savā starpā, spēlē finālā, kurā tiek noskaidrots kausa ieguvējs. Trešo vietu dala abas komandas, kuras savās grupās ieņem otro vietu.

Viens no Reģionu kausa izcīņas aspektiem, kas atšķiras no vairuma citu starptautisko klubu turnīru, ir spēļu rīkošana. Tā kā komandas savā starpā priekšsacīkstēs un starpposmos spēlē vienu reizi, atšķirībā no biežāk sastopamajām divu maču izspēlēm, visas katras grupas spēles notiek vienā noteiktā reģionā. Piemērs - 2009. gada turnīrā visas priekšsacīkšu 1. grupas spēles tika aizvadītas Sanmarīno. Vēl viena neparasta Reģionu kausa izcīņas iezīme ir finālturnīra saimnieka izvēle. Lielākajā daļā futbola turnīru rīkotājvalsti vai pilsētu nosaka pirms kvalifikācijas sākuma, taču Reģionu kausa izcīņā rīkotājs tiek izvēlēts tikai pēc tam, kad lielākā daļa no astoņām finālistu komandām ir kvalificējušās, un par rīkotāju tiek izvēlēts viens no reģioniem, kas ir kvalificējies.

Rezultāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gads Rīkotājvalsts Uzvarētāji Rezultāts Otrā vieta Bronzas medaļas
1999

sīkāk
Valsts karogs: Itālija

Itālija


Veneto
3–2

papildlaikā



Madride


Prāga


Kijivas apgabals
2001

sīkāk
Valsts karogs: Čehija

Čehija


Vidusmorāvija
2–2

4–2

11 m sērijā



Braga


Madride


Plovdiva
2003

sīkāk
Valsts karogs: Vācija

Vācija


Pjemonta-Aostas ieleja
2–1

Mēnas province


Sabolča-Gabona


Virtemberga
2005

sīkāk
Valsts karogs: Polija

Polija


Basku Zeme
1–0

Dienvidrietumu Sofija


Kzezo


Vidusslovākija
2007

sīkāk
Valsts karogs: Bulgārija

Bulgārija

Lejassilēzija
2–1

papildlaikā



Dienvidaustrumu reģions


Aveiru


Tuzlas kantons
2009

sīkāk
Valsts karogs: Horvātija

Horvātija


Kastīlija un Leona
2–1

Oltēnija


Privolzhie


Kempena
2011

sīkāk
Valsts karogs: Portugāle

Portugāle


Braga
2–1

Lenstera & Manstera


Zlīna


Belgrada
2013

sīkāk
Valsts karogs: Itālija

Itālija


Veneto
0–0

5–4

11 m sērijā



Katalonija

Austrumu reģions


Isloča
2015

sīkāk
Valsts karogs: Īrija

Īrija


Austrumu reģions
1–0

Zagreba


Ankara


Virtemberga
2017

sīkāk
Valsts karogs: Turcija

Turcija


Zagreba
1–0

Manstera/Konahta


Stambula


Rostovas apgabals
2019

sīkāk
Valsts karogs: Vācija

Vācija


Lejassilēzija
3–2

Bavārija


Stambula


Kastīlija un Leona
2021

sīkāk
nav Atcelts COVID-19 pandēmijas dēļ[1]
2023

sīkāk
Valsts karogs: Spānija

Spānija

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «UEFA competitions to resume in August». UEFA.com. 2020. gada 17. jūnijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]