Velsas kalnu ponijs

Vikipēdijas lapa
Velsas kalnu ponijs
Izcelsme Velsa
Īpašības
Augstums skaustā Maksimums 121,9 cm
Krāsa visas krāsas, izņemot dārks un lāsumains
Mājas zirgs (Equus caballus)

Velsas kalnu ponijs jeb Velsas kalnu ponijs (sekcija A) ir viena no četrām Velsas poniju šķirnes sekcijām. Velsas ponijiem kopumā izšķir sekciju A — Velsas kalnu ponijs, sekciju B — Velsas ponijs (sekcija B), sekciju C — Velsas braucamā tipa ponijs, sekciju D — Velsas braucamais ponijs. Velsas kalnu ponija ciltsgrāmata ir izveidota 1902. gadā, tas ir visdaudzskaitlīgākais no visiem Britu salu ponijiem, un tas ir kalpojis par pamatu visiem pārējiem Velsas poniju tipiem.

Izskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Velsas kalnu ponijs iejūgā

Redzot Velsas kalnu poniju, nevienam nav šaubas, ka ponija šķirnes izveidē liela ietekme ir bijusi arābu zirgam. Tas ir vismazākais no visiem Velsas poniju tipiem. Maksimālais augstums skaustā Velsas kalnu ponijam drīkst būt 121,9 cm Lielbritānijā un 127 cm ASV. Tam ir skaista, neliela galva, ar ieliektu profīlu. Nelielas, uz iekšu ieliektas ausis, lielas un izteiksmīgas acis[1]. Tam tāpat kā arābu zirgam ir augstu novietota aste.

Velsas kalnu ponijs var būt jebkurā krāsā, izņemot raibās krāsas kā dārka un lāsumaina.[2]

Velsas kalnu ponijs tomēr nav tikai skaista rotaļlieta, tas ir tempermentīgs, drosmīgs, spēcīgs un inteliģents. Velsas kalnu ponijs ir saglabājis savvaļas senču pieticīgo dabu. Tam ir arī izteikti draudzīgs un maigs raksturs, kas to padara par ideālu poniju bērniem. Ponijam ir daudzpusīgi talanti, bet visbiežāk to izmanto konkūrā un iejūgā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šķirnes izcelsme ir ļoti sena, savvaļas poniji apdzīvoja Velsas kalnus jau pirms romiešu iebrukuma. Ir uzskats, ka tie bija ķeltu poniji. Jūlijs Cēzars ieņemot Velsu, bija pārsteigts par vietējo poniju kvalitāti un daudzus izveda uz seno Romu,[3] kā arī izveidoja profesionālu zirgu audzētavu pie Bala ezera Merionetšīrā. Klimats reģionā ir skarbs, un reljefs sarežģīts, tikai paši izturīgākie un veiklākie poniji izdzīvoja skarbajos apstākļos. Romieši ieveda Velsā arābu zirgus, lai krustotu ar vietējiem kalnu ponijiem. Iespējams, ka šķirnei ir bijuši piejaukti arī tīrasiņu zirgi un Haknejas zirgi.[1]

Mūsdienās Velsas kalnu ponijs ir plaši izplatīta poniju šķirne, tas ir izvests gan uz ASV, gan Kanādu, Zviedriju, Austrāliju un Dienvidāfriku.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Nicola Jane Swinney "Horse Breeds of the world"
  2. Evans, J. Warren et al. (eds.) The Horse Second Edition New York: Freeman and Company 1990 ISBN 0-7167-1811-1
  3. «History of the Welsh Mountain Pony». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 5. februārī. Skatīts: 2007. gada 14. decembrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]