Vikipēdija:Balsošana/Par personu vārdiem rakstos/Als Kapone (2. piemērs)

Vikipēdijas lapa


BALSOJUMS BEIDZIES!!!
šajā balsojumā vairs nevar piedalīties


Kapone 1931. gadā

Als Kapone (angļu: Al Capone, 1899. gada 17. janvāris1947. gada 25. janvāris) bija itāļu izcelsmes ASV gangsteris, kurš "Sausā likuma" laikā izveidoja noziedzīgu sindikātu, kas nodarbojās ar reketu, kontrabandu, tobrīd aizliegtā alkohola tirgošanu, sutenerismu un citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Kapone bija Čikāgas organizētās noziedzības galva.

Dzīvesgājums[labot pirmkodu]

Kapone dzimis itāļu emigrantu ģimenē Ņujorkā, Bruklinas rajonā. Jau no 14 gadu vecuma, kad tika izslēgts no skolas, iesaistījies bandu aktivitātēs.[1] Pēc pilngadības sasniegšanas viņš devās uz Čikāgu, kur Kapone nodarbojās ar alkohola pārvadāšanu, izplatīšanu "Sausā likuma" periodā. Paralēli viņš iesaistījās arī citās noziedzības sfērās, piemēram, sutenerismā, politiķu uzpirkšanā. Čikāgā izveidojās viņam pakļauta organizētā noziedzība, kas bija saistīta ar organizētās noziedzības grupām visā valstī. Lai arī Kaponem nebija legālas profesijas, tomēr drīz vien viņš kļuva par plaši pazīstamu personu. Viņš centās radīt sev "mūsdienu Robina Huda" tēlu.[2]

Kapones reputācija tika sabojāta pēc tam, kad atklātībā nāca fakti, kas apliecināja viņa saistību ar Valentīndienas slaktiņu, kurā tika nogalināti septiņi viņam naidīgi gangsteri.[3] Kapones ēra beidzās līdz ar viņa apcietināšanu un notiesāšanu. Lai arī viņš ilgus gadus bija darbojās organizētajā noziedzībā, tomēr Kapones notiesāšanas iemesls bija izvairīšanās no nodokļu nomaksas. Pēdējos dzīves gadus viņš pavadīja Alkatrazas cietumā Sanfrancisko, kur viņa mentālā un psihiskā veselība pasliktinājās no iepriekš iegūtajām slimībām. 1947. gada 25. janvārī Kapone mira no sirds apstāšanās, kas sekoja pēc triekas.

Atsauces[labot pirmkodu]