Vikipēdija:Dabas skati Vikipēdijā 2020

Vikipēdijas lapa

Konkurss

 

Noteikumi

 

Saraksti

 

Jautājumi

English
English
Kā piedalīties?
  1. Reģistrējies Vikipēdijā
    Reģistrējies Vikipēdijā un apstiprini savu e-pasta adresi ar saiti, ko saņemsi e-pastā.
  2. Sarakstos vai kartē atrodi dabas objektus
    Sarakstos atrodami dabas skati pēc to veida, individuālie pieminekļi lielākoties atrodami sadaļā "Dabas pieminekļi".
  3. Nofotografē izvēlētos objektus
    Dodies ārā un veic izvēlēto objektu fotografēšanu. Atceries, ka konkursā vērtēs fotogrāfiju kvalitāti, tāpēc nesteidzies. Konkursā drīkst iesniegt arī jau iepriekš fotografētus attēlus.
  4. Objektu karte
    Objektu karte
    Augšupielādē savas fotogrāfijas
    Objektu sarakstā spied uz saites "Ielādēt vēl attēlus". Pievieno izvēlētajam objektam atbilstošos attēlus un iespēju robežās papildini jau daļēji aizpildīto informāciju.

Dabas skati Vikipēdijā (Wiki Loves Earth) ir ikgadējs starptautisks fotokonkurss, ko rīko Vikipēdijas kopienas dalībnieki. Konkursa dalībnieki fotografē sava reģiona dabas pieminekļus un ainavas un augšupielādē to attēlus Vikikrātuvē (tā ir brīvi pieejamu multivides failu krātuve). Konkursa mērķis ir popularizēt dalībvalstu īpaši aizsargājamās dabas teritorijas.

Konkurss sākas 1. jūnijā un noslēgsies 31. jūlija vakarā. Konkursa pirmā kārta notiks valstu līmenī, bet šo konkursu labākie darbi iekļūs starptautiskajā kārtā.

Kāda tam nozīme?[labot pirmkodu]

Daba nemitīgi mainās. Piemēram, 2018. gadā nobruka Latvijas garākās zināmās alas — Dauģēnu Lielās alas — ieejas zāle, tādējādi samazinot alas garumu par aptuveni 10—15 m. Ir svarīgi dokumentēt pašreizējo dabas pieminekļu stāvokli, lai arī nākamajām paaudzēm būtu liecības par tiem.

Kā piedalīties?[labot pirmkodu]

Konkursa pamatnoteikumi ir vienkārši. Tas notiek divās kārtās — nacionālajā un starptautiskajā. Dalībvalstis nodrošina pieminekļu sarakstu ar to atrašanās vietām un identifikatoriem (Latvijas objektu karte), bet dalībniekiem savukārt jāaugšupielādē fotogrāfijas ar brīvu licenci (vislabāk ar CC-BY-SA 4.0).

Lai piedalītos, jāreģistrē konts Wikimedia projektos (to var izdarīt lapas labajā augšējā stūrī, spiežot uz "Reģistrēties"; var izmantot arī iepriekš reģistrētos Wikimedia kontus). Savus fotografētos attēlus jāaugšupielādē Vikikrātuvē (saites augšupielādei atrodamas interaktīvajā kartē un sarakstos). Fotogrāfija var būt uzņemta jebkurā laikā, taču, lai attēls piedalītos konkursā, tas jāiesniedz no 1. jūnija līdz 31. jūlijam. Fotogrāfijai jābūt liela izmēra, to nevajag samazināt. Ar visiem citiem noteikumiem varat iepazīties šeit.

Fotografējiet dabu, jūnijā un jūlijā augšupielādējiet attēlus Vikikrātuvē, žūrija izvērtēs jūsu prasmes, un, ja jūsu fotogrāfija būs pirmajā desmitniekā valstī — tā piedalīsies starptautiskajā konkursa kārtā.

Uzvarētāji[labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot pirmkodu]