Vikipēdija:Pamācība (Diskusiju lapas)

Vikipēdijas lapa

Diskusiju lapas[labot pirmkodu]

Viena no nozīmīgākajām Vikipēdijas īpašībām ir iespēja pārspriest rakstus un citus jautājumus ar citiem vikipēdiešiem.

Ja vēlies uzdot jautājumu par kādu rakstu vai varbūt tev ir kāds iebildums vai komentārs, tu vari to ierakstīt tā raksta diskusiju lapā. Lai to izdarītu, spied uz saites diskusija lappuses augšpusē. Tas nekas, ka tā saite varbūt ir sarkanā krāsā – tas nozīmē tikai to, ka diskusija vēl nav sākta, un tev ir visas iespējas būt pirmajam.

Kad tu pievieno jaunu komentāru, raksti to diskusiju lapas apakšā. Izņēmums būtu atbilde uz kāda cita piezīmi vai jautājumu, tādā gadījumā pievieno savu sakāmo tieši zem tā komentāra. Lai tavs komentārs atšķirtos no citiem komentāriem, raksti to ar atkāpi – to dara, rindkopas sākumā rakstot kolu (:).

Ļoti ieteicams ir parakstīt savu komentāru. Lai nebūtu jāraksta pilns vārds, vienkāršības labad tu vari parakstīties, rakstot ~~~ (3 tildes zīmes, kas parasti atrodamas klaviatūras kreisajā augšējā stūrī), un lapas gatavajā tekstā tās automātiski tiks pārvērstas par tavu dalībniekvārdu, ja būsi ielogojies. Tomēr ieteicams parakstīties ar 4 tildēm (~~~~), šajā gadījumā būs redzams ne vien tavs dalībniekvārds, bet arī ieraksta veikšanas laiks (skat. piemērus zemāk). Lielākā daļa no mums izmanto parakstu ar 4 tildēm, lai būtu redzams ieraksta datums un laiks – tas ļauj vieglāk sekot diskusiju gaitai.

Dalībniekvārdu tu vari iegūt, piereģistrējoties kā jauns dalībnieks (to vari izdarīt dažos mirkļos un tas ir bez maksas). Ja nebūsi ielogojies, tava paraksta vietā būs redzama tava datora IP adrese.

Atkāpes[labot pirmkodu]

Atkāpes ievērojami uzlabo diskusijas izkārtojumu un līdz ar to arī tās uztveršanu. Parasti tu rakstītu atbildi ar atkāpi, kas ir vienu līmeni tālāk no malas, nekā tās personas komentārs, kurai tu atbildi.

Vikipēdijā ir iespējamas vairāku veidu atkāpes:

Vienkāršas atkāpes[labot pirmkodu]

Visvienkāršāk atkāpi var ievietot, rakstot kolu (:) rindkopas sākumā, kā jau iepriekš minējām. Jo vairāk kolus tu ierakstīsi, jo tālāka būs tava atkāpe. Sākot jaunu rindkopu (piespiežot Enter), atkal jāraksta tikpat daudz koli, ja gribi turpināt iepriekš teikto.

Piemēram:

Šis teksts ir pašā kreisajā malā.
:Šis teksts ir ar vienu atkāpi.
::Šis teksts ir ar vēl vienu atkāpi.

un tas izskatās šādi:

Šis teksts ir pašā kreisajā malā.
Šis teksts ir ar vienu atkāpi.
Šis teksts ir ar vēl vienu atkāpi.

Saraksts pa punktiem[labot pirmkodu]

Atkāpi vari arī izveidot ar punktiem, kādus parasti izmanto sarakstos. Lai ievietotu tādu punktu, rindkopas sākumā raksti zvaignīti jeb asterisku (*). Līdzīgi kā ar koliem, jo vairāk zvaigznīšu, jo tālāk no kreisās malas būs “punktētā” rindkopa.

Īss piemērs:

*Saraksta pirmais punkts
*Saraksta otrais punkts
**Otrā punkta apakšpunkts
*Vai tas nav aizraujoši!

Un tas izskatīsies šādi:

  • Saraksta pirmais punkts
  • Saraksta otrais punkts
    • Otrā punkta apakšpunkts
  • Vai tas nav aizraujoši!

Numurētas rindkopas[labot pirmkodu]

Tu vari veidot arī numurētas rindkopas vai arī vienkārši numurētus sarakstus. Lai to izveidotu, raksti “restīti” (#). To bieži vien izmanto aptaujās un balsojot. Arī šajā gadījumā tu vari rakstīt vairākas restītes, lai norādītu zemāka līmeņa numerāciju.

Piemērs:

#Pirmais punkts
#Otrais punkts
##Otrā punkta apakšpunkts
#Trešais punkts

Un rezultāts:

  1. Pirmais punkts
  2. Otrais punkts
    1. Otrā punkta apakšpunkts
  3. Trešais punkts

Diskusijas piemērs[labot pirmkodu]

Šādi izskatās labi noformēta diskusija:

Čau! Man ir jautājums par šo rakstu. Es diezgan pārliecināts, ka violetie ziloņi dzīvo tikai Ņujorkā! KādsWikiDalībnieks 02:49, 10. decembrī, 2003 (UTC)

Vispār, kad es pēdējo reizi biju Ņujorkā, tie ziloņi, kurus es redzēju, biju zaļā krāsā. — centiesBUUTizpalīdzīgs 17:28, 11. decembrī, 2003 (UTC)
Vai tavam apgalvojumam ir kāds pierādījums? Dzīve × Skepse 20:53, 11. decembrī, 2003 (UTC)
Es atradu, ka šie ziloņu žurnāli apstiprina manus uzskatus:
  • “Ziloņu Mēnešraksts”
  • “Ziloņu pasaule”
centiesBUUTizpalīdzīgs 19:09, 12. devembrī, 2003 (UTC)
Es dzīvoju Austrālijā un pie mums ziloņi izskatās pēc ķenguriem! Lūk, šie cilvēki to apstiprinās: -KrokodiluDendijs 17:28, 14. decembrī, 2003 (UTC)
  1. ZiloņPētnieks 01:22, 15. decembrī, 2003 (UTC)
  2. ManPatīkBalsotParVisuKo 05:41, 15. decembrī, 2003 (UTC)
  3. parvēlutunāc 18:39, 27. janvārī 2004 (UTC)
Spēlēšanās notiek smilšu kastē
Vari doties uz šīs pamācības nākamo nodaļu