Vikipēdija:Pamācība (Reģistrēšanās)

Vikipēdijas lapa

Reģistrēšanās nav obligāta[labot pirmkodu]

Ikviens ir aicināts dot savu ieguldījumu Vikipēdijas attīstībā, arī nereģistrējušies dalībnieki.

Tomēr ir divi būtiski iemesli, kādēļ mēs aicinām reģistrēties:

Vispārēji ieguvumi[labot pirmkodu]

Bezmaksas piereģistrēšanās dod vairākus ieguvumus (En), tai skaitā rediģēšanas papildu iespējas un wiki vides pielāgošana. Viena no noderīgajām papildiespējām ir uzraugāmo lapu saraksts (En), kas ļauj viegli sekot līdzi izmaiņām tajās lapās, par kurām tev varbūt ir īpaša interese. Cita papildiespēja ļauj pārvietot vai pārdēvēt lapas (En). (Nevajag pārvietot lapas, vienkārši izkopējot un iekopējot citur, jo tādā veidā netiek saglabāta izmaiņu vēsture. Tā vietā pajautā kādam reģistrētam dalībniekam Kopienas portālā (En).)

Nereģistrējušos dalībnieku identificē pēc viņa datora IP adreses, kas kļūst par viņa atpazīstamības zīmi, kad tas pievieno kādu informāciju (vai paraksta komentārus diskusiju lapās). Tava datora IP adresi reizēm kāds var izmantot, lai atrastu vairāk informācijas par tevi, tādēļ reģistrēšanās palielina tavu privātumu, paslēpjot tavu IP adresi. No otras puses, tā kā DHCP vai PPP piešķirtās IP adreses bieži vien ir nepastāvīgas, nereģistrētiem dalībniekiem var būt grūti iemantot cieņu un atpazīstamību starp citiem rediģētājiem, jo nav iespējams saglabāt labo darbu vēsturi. Turklāt ar šādiem nereģistrētiem dalībniekiem ir grūtāk sazināties, jo tiem nav savas diskusiju lapas (En).

Visbeidzot, tikai reģistrēti dalībnieki var kļūt par Vikipēdijas administratoriem (jeb sistēmas operatoriem).

Pastarpinātie ieguvumi[labot pirmkodu]

Daudzi vikipēdieši uzskata, ka reģistrēšanās parāda tavu gatavību labprātīgi parakstīties zem saviem ieguldījumiem un komentāriem diskusiju lapās. Tas nozīmē, ka tavi ieguldījumi šķirkļos un diskusiju lapās tiks vērtēti augstāk, vismaz tad, kad būsi ielogojies.

Reģistrēto dalībnieku iespējas[labot pirmkodu]

Nereģistrētie dalībnieki nevar pārvietot lapas un augšuplādēt failus.

Lapu pārvietošana[labot pirmkodu]

Lielākajai daļai lapu, augšā, pa labi no saites hronoloģija ir saite pārvietot. To lieto lai pārsauktu lapu. Pārvietošanas laikā, tiek pārvietotas visas lapas iepriekšējās versijas. Pārvietošana ir iespējama tikai tad, ja lapa ar vēlamo nosaukumu neeksistē. Principā lapu var pārvietot arī nokopējot tās saturu (vikitekstu) un iekopējot to lapā ar vēlamo nosaukumu, taču šāda rīcība ir ļoti nevēlama, jo tas nojauc hronoloģijas izsekojamību un var radīt problēmas ar licencēšanu.

Failu augšuplādēšana[labot pirmkodu]

Failus, kuri jau atrodas wikimedia commons var izmantot tieši. Ja iespējams (no licencēšanas viedokļa) failus būtu vēlams augšuplādēt tur, jo tad tiem varēs piekļūt no visām vikipēdijām (nebūs jāielādē katrā atsevišķi).

Ja attiecīgo failu nav iespējams augšuplādēt uz Wikimedia Commons' (piem. tas ir licencēts pēc fair use), tad to nākas augšuplādēt šeit. Ekrānam kreisajā pusē (pie rīki, zem meklēt) ir saite Augšuplādēt failu. Tajā lapā, augšējos divos lodziņos norāda faila nosaukumu... Lielākajā teksta lodziņā, apakšā ieraksta faila aprakstu, tajā noteikti vajadzētu iekļaut licencēšanas nosacījumus, pēc kādiem tas fails tiek licencēts vikipēdijai. Iespējamie varianti ir GFDL (licencēts nekomerciālai lietošanai), public domain (autors ir atteicies no autortiesībām vai arī tās ir izbeigušās) un fair use (galvenokārt zemas izšķirtspējas attēliem no ar autortiesībām aizsargātām filmām, datorprogrammām, grāmātām un tamlīdzīgi).

Kā reģistrēties[labot pirmkodu]

Lai reģistrētos vai lai izlasītu vairāk par reģistrēšanās ieguvumiem, tu vari klikšķināt uz saites Ieiet, kas ir atrodams jebkuras lapas augšējā labajā stūrī.

Vari doties uz šīs pamācības nākamo nodaļu