Vikipēdija:Pamācība (Vikipēdijas saites)

Vikipēdijas lapa

Iekšējās saites[labot pirmkodu]

Viens no iemesliem, kāpēc Vikipēdija ir tik efektīva un atkarību izraisoša, ir plaši izmantotā rakstu sasaistīšana ar iekšējām saitēm. Šīs viegli izveidojamās saites ļauj dalībniekiem ērti piekļūt informācijai, kas ir tieši saistīta ar konkrēto rakstu.

Kad veidot saites[labot pirmkodu]

Vieglākais veids, kā apgūt saišu veidošanas principus, ir piemēru pētīšana Vikipēdijas rakstos. Lai izlemtu par saites nepieciešamību, uzdod sev jautājumu: "Ja es lasītu šo rakstu, vai šī saite man būtu noderīga?"

Kā veidot saites[labot pirmkodu]

Kad vēlies izveidot saiti (t.s. viki saiti) uz citu Vikipēdijas rakstu, tev attiecīgais vārds vai frāze ir jāieliek dubultās kvadrātiekavās, šādi:

[[Raksts X]]

Piemēram, ja vēlies izveidot saiti uz lapu Special:Recentchanges, tu rakstītu:

[[Special:Recentchanges]]

Jāatceras, ka Vikipēdijā saites tiek izveidotas automātiski, tādēļ, tiklīdz ieliksi kādu vārdu kvadrātiekavās, tas kļūs par saiti, un šī iemesla dēļ ir īpaši jāuzmanās ar vārdiem, kuriem ir vairākas nozīmes.

Ja vēlies, lai saite vestu uz kādu rakstu, bet klikšķināmais vārds ir vajadzīgs locījumā (un latviešu valodā, kā reiz, šādi būs jādara ļoti bieži), vai arī vienkārši vēlies, lai klikšķināmais vārds/frāze būtu kāds cits vārds/frāze, nevis raksta nosaukums, tad alternatīvo tekstu raksti aiz atdalāmās zīmes "|" (parasti tā ir atrodama uz [\] taustiņa: [SHIFT] + [\].

Piemēram, ja vēlies izveidot saiti uz iepriekšminēto rakstu, bet gribētu, lai tā tekstā parādās citādam tekstam vai arī locījumā, tu rakstītu šādi:

Lai apskatītos [[Special:Recentchanges|nesen labotos rakstus]],...
Lai uzzinātu vairāk informācijas par [[Raksts X|rakstu X]],...

un tas izskatītos šādi:

Lai apskatītos nesen labotos rakstus,...
Lai uzzinātu vairāk informācijas par rakstu X,...

bet saites vestu attiecīgi uz Special:Recentchanges vai Raksts X.

Galotnes un saites angļu valodas Vikipēdijā[labot pirmkodu]

Rakstot vai papildinot rakstus angļu valodas Vikipēdijā, šāda locīšana (proti, galotnes pievienošana) ir vienkāršāka – galotnes var rakstīt tieši aiz kvadrātiekavas.

Piemēram, tu rakstītu:

Marine mammals such as [[dolphin]]s....
Intercontinental [[ship]]ping...

un gatavajā tekstā tas parādītos šādi:

Marine mammals such as dolphins....
Intercontinental shipping...

Diemžēl latviešu valodā tas lielākoties nedarbojas, tāpēc parasti nākas izmantot mazliet sarežģītāko variantu. Atsevišķiem vārdiem tomēr tas darbojas, un tādā veidā var uzrakstīt īsāk:

piem., [[gāze]] un [[gāze]]s, un [[gāze|gāzes]] attiecīgi ir gāze un gāzes un gāzes (pēdējie 2 neatšķiras, taču vikiteksts ir īsāks).

Kategorijas[labot pirmkodu]

Tu vari rakstu ievietot arī kādā kategorijā, lai apkopotu rakstus, kas ietilpst kādā vispārīgākā tēmā. Vienkārši raksti [[Kategorija:Kategorijas nosaukums]], un ieraksti vēlamo kategoriju starp kolu un iekavām. (Uzmanību, priekšskatījuma režīmā kategorijas ir atrodamas zem rediģēšanas loga – lappuses apakšā!) Šādā pašā veidā kategoriju var pievienot arī pašām kategorijām (tādā pašā veidā rediģējot kategorijas lapu). Lai kaut ko pievienotu kategorijai, ir jārediģē pievienojamais objekts (raksts, veidne, potenciālā apakškategorija).

Kategorijas ir specializētas lapas. Lai arī tajās ir iespējams sarakstīt tādu pašu tekstu kā pamatsatura lapās, parasti tur liek tikai:

  • īsu kategorijas aprakstu (kāda veida raksti ir tajā kategorijā) (šo bieži vien neieraksta)
  • saites uz augšējā līmeņa kategorijām (tādā pašā veidā, kā rakstus pievienojot kategorijām)
  • interwiki (saites uz analogu kategoriju citās valodās)(tāpat kā rakstiem)

Kategorijā ierakstītais teksts parādās augšā. Kategorijas apakškategorijas parādās vidū. Kategorijā esošās lapas parādās apakšā. Kategorijas augšējā līmeņa kategorijas, tāpat kā rakstiem, atrodas pašā apakšā.

Pāradresācijas[labot pirmkodu]

Daudzos gadījumos vienu un to pašu lietu var apzīmēt ar dažādiem nosaukumiem. Lai nebūtu jāraksta daudzi vienādi raksti, lieto pāradresāciju. Vikipēdijas iekšējās saites uz pāradresāciju rakstiem pāradresē uz attiecīgo rakstu. Piem., rakstam etanols eksistē pāradresācija c2h5oh (šajā gadījumā apraksta ķīmisko formulu). Ja uz rakstu etanols nokļūst caur pāradresāciju, zem raksta virsraksta, ar maziem burtiem rādās pāradresācijas nosaukums. Pāradresācijas nevar pāradresēt citas pāradresācijas, piem. (pāradresācija1)->(pāradresācija2)-(raksts) apstāsies pie pāradresācija2, un būs redzama saite uz rakstu "raksts".

Pāradresāciju veido rakstā ar attiecīgo (pāradresācijas) nosaukumu ierakstot:

#REDIRECT [[raksts]]

un te:

  • raksts ir raksts uz kuru jāpāradresē;
  • "REDIRECT" vienmēr ir jābūt ar lielajiem burtiem;
  • uzspiežot "Parādīt pirmsskatu" parāda tikai saiti uz pāradresējamo rakstu (pirmskata funkcija te labi nestrādā)


Spēlēšanās notiek smilšu kastē
Vari doties uz šīs pamācības nākamo nodaļu par saitēm uz citiem projektiem