Vikipēdija:Portāls

Vikipēdijas lapa

Portāli ir lapas, kas kalpo kā titullapas konkrētām tēmām vai nozarēm. Portālu var izveidot kādam konkrētam Vikipēdijas projektam, bet pretēji Vikiprojektiem, portāli ir domāti gan lasītājiem, gan reģistrētajiem dalībniekiem. Portāli rosina dalībniekus piedalīties ar jauniem rakstiem un papildinājumiem esošajai informācijai.

Saturs

Kas ir portāls?[labot pirmkodu]

Portāla ideja sāka attīstīties poļu un vācu vikipēdijās. 2005. gada sākumā šo ideju pārņēma arī angļu vikipēdija un tika izveidoti pirmie Vikiportāli. Vēlāk, 2005. gada beigās, tika izveidots speciāls namespace "Portal:" (latviešu: "Portāls:").

Portāla galvenais mērķis ir palīdzēt gan lasītājiem, gan rakstu autoriem orientēties konkrētās nozares rakstos un tas funkcionē līdzīgi Vikipēdijas sākumlapai. Īsumā - portāls ir ērts piekļuves ceļš Vikipēdijas saturam.

Arī uz portālu attiecas Vikipēdijas pieci pīlāri un tiem jāievēro Vikipēdijas pamata noteikumi par saturu - piem. neitralitāte, oriģināla pētījuma aizliegums un faktu pārbaudāmība.

Šobrīd latviešu Vikipēdijā ir 16 portāli (visu valodu vikipēdijās kopā 2008. gada jūlijā bija 548 portāli).

Kā atrast portālu?[labot pirmkodu]

Latviešu Vikipēdijas portāli:

Portāliem parasti ir arī izveidota īpaša saite, kas redzama attiecīgās tēmas lapās. Lielākie portāli, piemēram Zinātne, sasniedzami uzreiz no Sākumlapas.

Kā izveidot jaunu portālu?[labot pirmkodu]

Portāliem nav noteikts viens standarta formāts, bet parasti tos veido pēc šāda parauga: Portālu kastes (angļu valodas Vikipēdijā). Ieteicams lietot šādu izkārtojumu tādēļ, ka tas ir viegli labojams un ērti pārskatāms. Lai smeltos idejas portālu izveidošanā, ieteicams paskatīties angļu Vikipēdijas izlases portālus: Featured portals.

Kā izveidot labu portālu?[labot pirmkodu]

Vairums portālu sastāv no šādām sadaļām:

  • izlases raksts un/vai attēls;
  • saites uz galvenajām kategorijām;
  • vispārēja informācija par tēmu/nozari un saite uz pamatrakstu;
  • saites uz citiem portāliem (vairāk domāts rakstu autoriem);
  • saites uz radniecīgiem projektiem un portāliem.
  • saites uz īpašiem rakstiem vai darbiem;
  • nedēļas/mēneša/dienas uzdevumu saraksts.

Pirms portāla izveidošanas, noteikti jārūpējas, lai attiecīgās tēmas kategorijā būtu pietiekami daudz pilnīgu un vērtīgu rakstu.

Kā iesaistīties portāla veidošanā?[labot pirmkodu]

Tā pat kā visos citos gadījumos, arī portālu veidošanā var iesaistīties jebkurš. Tomēr, jācenšas nesabojāt citu apjomīgos darbus, kas portālu gadījumā visbiežāk ir ilglaicīga darba rezultāts. Katra portāla uzturēšanai vajadzīgs vismaz viens portāla atbildīgais, kas regulāri pārbaudītu, vai portālā ievietotā informācija nav novecojusi un to nomaina.

Skatīt arī[labot pirmkodu]