Vikipēdija:Kultūras pieminekļi Vikipēdijā 2022

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Vikipēdija:WLM)
Kultūras pieminekļi Vikipēdijā: 2022. gada 1.—30. septembris
Fotografē kultūras mantojumu Vikipēdijai un iegūsti balvas!

Kultūras pieminekļi Vikipēdijā / Wiki Loves Monuments ir starptautisks fotokonkurss ar mērķi popularizēt vēsturiskus objektus visā pasaulē, izmantojot Wikimedia projektus (galvenokārt Vikipēdiju un Wikimedia Commons). Piedalīties var ikviens.

Šogad Latvija piedalās atkal un no 1. līdz 30. septembrim jūs esat laipni lūgti iesniegt jebkādus Latvijas kultūras pieminekļu fotoattēlus. Iesniedzot savus attēlus konkursam, ar interneta starpniecību tu dalies Latvijas kultūras mantojumā ar visu pasauli. Zemāk mēs paskaidrosim, kā piedalīties, ko vari iegūt balvās un kādi kultūras mantojuma objekti atbilst kritērijiem. Piedalās arī vairāki desmiti citu valstu, kurās vari iesniegt savus ceļojumu attēlus, vairāk informācijas meklē starptautiskajā vietnē.

Piedalies

Atrodi kultūras pieminekli, uzņem fotogrāfiju un augšupielādē to Wikimedia Commons:

Atrodi pieminekļus
Tavā reģionā ir daudz kultūras pieminekļu. Apskati pieminekļu sarakstu vai karti!


Uzņem fotogrāfijas
Uzņem pēc iespējas vairāk un iespējami labākas fotogrāfijas, izmēģini dažādus skatu leņķus. Pat ja attēls neiegūs balvu, tas var palīdzēt Vikipēdijai!


Apraksti tos
Apraksti nofotografēto. Pievieno kultūras pieminekļa nosaukumu, identifikatoru, aprakstu un fotografēšanas datumu.


Augšupielādē Commons
Augšupielādē savus attēlus Wikimedia Commons no 1. līdz 30. septembrim. Izveido dalībnieka kontu, ja tev tāda vēl nav.

Sazinies ar mums!

Jebkurus jautājumus par konkursu uzdod diskusiju lapā vai nosūtot e-pastu organizatoram

Kāpēc piedalīties?

Piedalies Wiki Loves Monuments, lielākajā fotokonkursā pasaulē, un palīdzi Vikipēdijai dokumentēt pieminekļus un vēsturiskas celtnes.

Piedalīties ir jautri! Fotografējot un daloties ar kultūras mantojuma attēliem tu vari uzzināt vairāk par Latvijas kultūras mantojumu. Tas ir jauks izaicinājums fotografēšanas prasmju uzlabošanā un, protams, tu vari iegūt vērtīgas balvas. Nacionālā žūrija izvēlēsies 10 attēlus, kas pārstāvēs Latviju starptautiskajā finālā. Šie attēli cīnīsies par starptautiskajām balvām. Plašāka informācija par starptautisko konkursu ir pieejama www.wikilovesmonuments.org.

Tu vari augšupielādēt arī attēlus, kas uzņemti ceļojumu laikā citās valstīs, iesniedzot tos attiecīgās valsts konkursā. Pārbaudi, vai tavs ceļojuma galamērķis šogad piedalās Wiki Loves Monuments.

Konkursa noteikumi

Mēs mēģinām saglabāt konkursu vienkāršu tā dalībniekiem. Ir tikai daži noteikumi, kas jāievēro, lai piedalītos Latvijas konkursā. Katram iesniegtajam attēlam ir jābūt:

  • Paša fotografētam un augšupielādētam;
  • Augšupielādētam 2022. gada septembrī;
  • Augšupielādes procesā tu dod atļauju citiem izmantot attēlu saskaņā ar CC BY-SA licenci;
  • Attēlo Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes sarakstā iekļautu objektu, kas jānorāda attēla aprakstā.

Bez tā ir vēl arī daži praktiski ieteikumi:

  • Tev vajadzētu apstiprināt e-pasta adresi Wikimedia Commons, lai varam sazināties;
  • Ja kāda iemesla dēļ fotogrāfija tiek izdzēsta, to automātiski izslēdz no konkursa;
  • Fotografēšanas un augšupielādes laikā tev ir jāievēro visi atbilstošie likumi.

Septembra laikā tu vari augšupielādēt neierobežotu skaitu apmeklēto kultūras pieminekļu attēlu (jaunus un arī senāk uzņemtus). Mēneša beigās nacionālā žūrija novērtēs attēlus un izvēlēsies 10 labākos, ko iesniegt kā Latvijas pārstāvjus starptautiskajā finālā. Starptautiskā žūrija uzvarētājus paziņos decembrī.

Vairāk par Latvijas kultūras pieminekļiem

Latvijā kultūras pieminekļa statusu piešķir Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un mēs izmantojam šīs iestādes objektu sarakstus, lai tos identificētu. Konkursā piedalās tikai tie attēli, kas iekļauti oficiālajā sarakstā.
Apskati pieminekļu sarakstu pa novadiem un interaktīvo karti.

Žūrija

Oktobrī mūsu žūrija vērtēs attēlus divās vai trijās kārtās. Procesa beigās žūrija noteiks 10 labākos attēlus. Ja ir kādas šaubas par noteikumu izpratni, galīgo lēmumu pieņem žūrija.

Vērtēšanas kritēriji

Žūrija noteiks konkursa uzvarētājus, ņemot vērā šādus kritērijus (bez noteiktas secības):

  • Tehniskā kvalitāte (asums, gaismas pielietojums, perspektīva, u.t.t.);
  • Oriģinalitāte;
  • Attēla noderīgums Vikipēdijai.

Attēli, kas iegūst augstāko vērtējumu starptautiskajā finālā, parasti atbilst vismaz Wikimedia Commons "Izcelto attēlu" procesa tehniskajiem kritērijiem. Bet droši iesniedz jebkādus attēlus un ļauj žūrijai noteikt, vai tie ir pietiekami labi.