Vikipēdijas diskusija:Starpviki saišu secība

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Starpviki saišu secība latviešu Vikipēdijā[labot pirmkodu]

Es domāju, vajadzētu vienoties par starpviki saišu secību mūsu Vikipēdijā.

Manuprāt, vislabākais variants būtu pēc attiecīgo Vikipēdiju kodiem alfabētiskā secībā. Lai gan lielākā Vikipēdija – angļu – lieto variantu pēc valodu nosaukumiem, noklusējuma secība lielākai daļai pārējo Vikipēdiju skaitās tieši pēc kodiem. Un kārtot pēc valodu nosaukumiem attiecīgo Vikipēdiju valodās, manuprāt, ir pārāk sarežģīti, ņemot vērā, ka viena daļa rakstību vispār nav latīņu alfabētā, tāpēc jebkurš speciāli starpviki saitēm izveidots vienots "alfabēts" būtu pārāk mākslīgs un tādējādi neērts. --knakts 13:10, 3 oktobrī, 2006 (UTC)

Piekrītu. Pēc valodu kodiem ir vienkāršāk. -Yyy 13:21, 3 oktobrī, 2006 (UTC)
Es lieku pēc Vikipēdiju (valodu) kodiem. Smukāk, nenoliedzami, ir pēc valdosas nosaukuma alfabēta kārtībā - bet ir čakars ar to, ka nevar copy&paste no angliskā raksta; un nezinu no galvas tak kuram kodam kāds pilnais nosaukums. Tur vienīgi risinājums būtu kāds bots vai arī izmaiņas wiki kodā, lai lieto šādu kārtību automātiski, neatkarīgi no tā, kā lietotājs ir salicis. ::--PeterisP 15:12, 3 oktobrī, 2006 (UTC)
Nu, vispār, kā jau norādīju, angļu Vikipēdijā tieši ir pieņemts pēc valodas nosaukuma. Tomēr kurā vietā tad pēc smukuma ierindotos valodu nosaukumi krievu, arābu, japāņu, ķīniešu valodās? --knakts 18:15, 3 oktobrī, 2006 (UTC)
Ierosinu atstāt kā angļu vikipēdijā (tjipa copy-paste no tās), jo kaut ko pārveidot ar roku - baigais čakars, un angļu vikipēdija ir lielākā, kas gandrīz vienmēr garantē, ka no turienes tos starpvikus var paņemt. Ja nu vienīgi kāds bots var tos kārtot. --Feens 20:58, 3 oktobrī, 2006 (UTC)
Man tas nekad nav bijis čakars (katrā ziņā daudz mazāks nekā paša raksta uzrakstīšana ;)). Līdz šim, ja tā nav bijis, vienmēr esmu sakārtojis alfabētiski pēc kodiem pats (kamēr vēl nezināju, ka citādāka sistēma vispār oficiāli ir iespējama). Turklāt ik pa laikam ir gadījušās arī dubultsaites un atšķirīga secība. Tās starpviki saites tomēr sākotnēji liek cilvēki, nevis boti, un viņi ieliek katrs pēc savas gaumes, ja nav iepazinušies ar lietoto sistēmu, un, ja nav īpaši rūpīgi un pirmajā brīdī neatrod saiti tajā vietā, kur viņiem liekas, ka tai vajadzētu būt, ieliek vēl tādu pašu. Vai, iespējams, jau mazliet atšķirīgu (sakarā ar rakstu pārvietošanu u.c.).
Ja nemaldos, tad bija kaut kādi plānoti projekti par visu starpviki saišu kopīgu automātisku kārtošanu, tā ka, manuprāt, nebūtu problēmu izvēlēties arī kārtību, kas neatbilst angļu Vikipēdijai. Botam vienkārši jāzina, kāda sistēma kurā Vikipēdijā tiek lietota. Turklāt, kā jau iepriekš minēju, ir rakstīts, ka lielākajā daļā Vikipēdiju kārtošana pēc noklusējuma notiek tieši alfabētiski pēc kodiem.
Plus vēl mans (un, pieņemu, citu lietotāju, kas dod priekšroku šai sistēmai) uzskats, ka kārtošana pēc kodiem (kas ir uzrakstīti vienā un tajā pašā alfabētā) ir visloģiskākais un skaidrākais veids. --knakts 10:02, 4 oktobrī, 2006 (UTC)
Nepiekrītu. Vikipēdija tiek veidota lietotāja ērtībām un garā valodu sarakstā vieglāk ir atrast sev interesējošo valodu pēc redzamo uzrakstu alfabēta, nevis pēc neredzama koda. Domāju, ka tomēr vajag papūlēties un arī nelatīņu valodu uzrakstus ielikt pēc alfabēta, paņemot piemēru no kāda angļu Vikipēdijas raksta, kas sagatavots pēc iespējas lielā valodu skaitā (piem. en:USA). Daarznieks 11:05, 4 oktobrī, 2006 (UTC)
Es vienmēr esmu licis pēc kodiem (gan šeit, gan arī en.wiki). Ja kārtotu pēc valodu nosaukumiem (tie nosaukumi rādās attiecīgajās valodās, nevis latviski), tad, kur piemēram liktu linku uz rakstu japāņu valodā (latviski būtu ar J)(japāniski būtu ar hieroglifu 日)(vai transliterācijā uz latīņu butiem - N). Ja saraksta kārtotu pēc nosaukumiem tad visas valodas, kuras neraksta ar latīņu burtiem būtu beigās (aiz Ž). Parasti jau pietiek atstāt, kā bija en.wiki un pielikt linku uz pašu rakstu en.wiki, kas parasti atrodas vienā un tajā pašā vietā, gan kārtojot pēc kodiem, gan arī pēc nosaukumiem --Yyy 11:23, 4 oktobrī, 2006 (UTC)

Nedomāju, ka jautājums ir pārāk svarīgs: jebkurā gadījumā to saišu nekad nav tik daudz, lai lietotājs nu nekādi nevarētu atrast sev vajadzīgo. Vienota sistēma par ļaunu nenāktu, taču arī pašreizējā situācija, manuprāt, grūtības nerada. --Dekaels 11:46, 4 oktobrī, 2006 (UTC)

Divu atšķirīgu principu lietošana nevar radīt potenciālas problēmas nākotnē? Milzīgajā angļu Vikipēdijā it kā problēmas neredz - katrs tur liek, kā sanāk. Varbūt tiešām lieki satraucamies. Bet gribas jau kvalitatīvu produktu visās jomās. Daarznieks 11:56, 4 oktobrī, 2006 (UTC)
Valodu kodi un valodu nosaukumi jau (lielākoties) nav tik ļoti atšķirīgi. Svarīgi, lai tie linki vispār būtu. -Yyy 12:40, 4 oktobrī, 2006 (UTC)