Visu zemju proletārieši, savienojieties!

Vikipēdijas lapa
Padomju Savienības Sarkanā Karoga ordenis, uz kura karoga ir frāze "Visu zemju proletārieši, savienojieties!" krievu valodā.

"Visu zemju proletārieši, savienojieties!" (vācu: Proletarier aller Länder, vereinigt euch!) ir viens no pazīstamākajiem komunistiskajiem lozungiem. Pirmo reizi to lietoja Kārlis Markss un Frīdrihs Engelss savā darbā "Komunistiskās partijas manifests".

Komunisti tur par nicināmu lietu slēpt savus uzskatus un nolūkus. Viņi atklāti pasaka, ka viņu mērķi sasniedzami, tikai ar varu gāžot visu līdzšinējo sabiedrisko iekārtu. Lai dreb valdošās šķiras Komunistiskās Revolūcijas priekšā. Proletāriešiem nav tajā nekā ko zaudēt kā tikai savas važas. Bet iegūs viņi visu pasauli.

VISU ZEMJU PROLETĀRIEŠI, SAVIENOJIETIES!

—"Komunistiskās partijas manifests".[1]

Padomju Savienībā šis lozungs bija atrodams gan uz tās ģerboņa visās padomju republiku valodās, kā arī uz visu padomju republiku ģerboņiem nacionālajā un krievu valodā. Lozungs tika izmantots ne tikai uz ģerboņa, bet to drukāja arī uz naudas, lietoja uz apbalvojumiem un citur. Cits šī lozunga variants "Visu zemju un apspiesto tautu proletārieši, savienojieties!" parādījās 1920. gadā. Tas radās 3. Internacionāles laikā un bija adresēts Austrumāzijas tautām. Šis variants ieguva popularitāti starp maoistiem un citiem sociālisma un komunismas strāvojumiem Austrumāzijā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Kārlis Markss, Frīdrihs Engelss: Komunistiskās partijas manifests». satori.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 27. jūlijā. Skatīts: 2010. gada 8. augustā.