Vikipēdija:Pamācība (Palīglapas)

Vikipēdijas lapa

Bez rakstiem un to diskusiju lapām ir arī dažu citu kategoriju “aizkulišu” lapas, kas palīdz wikipēdiešiem sazināties savā starpā un kas pilda dažādas citas lomas Wikipēdijas veidošanā. Šīs dažādās papildlapas Wikipēdijā sauc par palīglapām (angliski: namespaces) — piemēram, Talk palīglapa. Šīs lapas ir atpazīstamas pēc atslēgvārda linkā, aiz kura seko kols un tikai tad ir raksta konkrētais nosaukums, piemēram, šīs lapas nosaukums ir Wikipedia:Pamācība (Namespaces), kur palīglapa ir "Wikipedia:" daļa. Palīglapa palīdz atšķirt parastas enciklopēdiskas lapas (piem., pamācība), no Wikipēdijas informācijas (Vikipēdija:Pamācība).

Dalībnieks un Dalībnieka diskusija lapas[labot pirmkodu]

Ja vēlies sniegt kādu informāciju par sevi, tad tam īstā vieta ir tava Dalībnieks palīglapa jeb dalībnieka lapa (En). Ja esi ielogojies kā reģistrēts dalībnieks, tad vienmēr varēsi ļoti vienkārši atrast savu dalībnieka lapu. (Ja tev tāda ir, tad tu to varēsi atrast arī tad, ja nebūsi ielogojies, ar meklētāja palīdzību vai arī spiežot uz sava paraksta linka kādā diskusiju lapā, bet, ja esi ielogojies, tad ekrāna augšpusē vienmēr būs redzami vairāki linki uz tavām “personīgajām” lapām.)

Ja citi dalībnieki vēlēsies tev ko pateikt, viņi atstās tev ziņu tavā Dalībnieka diskusija palīglapā.

Veidne lapu saturs ir šablons, kas vienādi parādīsies visās lapās, kurās ir ievietots links uz šo šablonu. Piemēram, viss teksts, kas ir šablonā Template:Tutorial, ir redzams visās lapās, kurās ir ievietots tags {{Pamācība}}. Jau gatavos šablonus vari apskatīties Vikipēdija:Visas veidnes (En) lapā (šī lapa neatjaunojas automātiski, tāpēc jaunākās veidnes tur parādās tikai tad, kad kāds tās tur ieliek)(Pilnīgi visas veidnes var atrast Special:allpages pie lapas veids izvēloties "veidne", šis saraksts atjaunojas automātiski bet nav tik uzskatāms). Lai rakstā ievietotu veidni, tās nosaukumu ieliek divās figūriekavās {{veidnes nosaukums}}, lai izveidotu saiti uz veidni, lieto [[Veidne:veidnes nosaukums]].

Veidnēm ir iespājams pielikt parametrus (mainīgos). Veidnes lapā tos definē vai nu pēc kārtas un apraksta kā {{{1}}}, {{{2}}}, utt, vai arī tiem dod loģiskus nosaukumus, kā {{{Pirmais_parametrs}}}, {{{Otrais parametrs}}}, utt. Šie parametri parasti ir teksta stringi. Lietojot pirmā veida parametrus, tos pieliek pēc kārtas, veidnē nodefinētajā secībā: {{veidne|1.parametra vērtība|2.parametra vertība|ntā. parametra vērtība}}, lietojot otrā veida parametrus, ir jānorāda to nosaukumus: {{veidne|Pirmais_parametrs=pirmā parametra vērtība|Otrais_parametrs=otrā parametra vērtība}}

Veidnes ir daudzmaz līdzīgas citiem rakstiem, tāpēc tajās var izmantot tāda paša veida teksta formatēšanu, saites, attēlus, tabulas un citas veidnes, kā parastos rakstos. Attiecīgos tagus vari izmantot arī rakstos, kā arī tu vari veidot jaunus šablonus.

Dažas citas palīglapas[labot pirmkodu]

  • Lapas, kas ir iekš “Wikipedia” palīglapas (ko sauc arī par "Projektu palīglapu" (En)), sniedz informāciju par Wikipēdiju un kā to izmantot.
  • MediaWiki palīglapa (En) satur interfeisa tekstus, piemēram, linku tekstus (Norādes uz šo rakstu) un servera paziņojumus.

Visām lapām, kas ir šo abu veidu palīglapās, ir arī atbilstošās Wikipedia diskusija un MediaWiki diskusija lapas.

Vairāk informācijas par palīglapām vari atrast Vikipēdija:Palīglapa (En).

Vari doties uz šīs pamācības nākamo nodaļu