Zirņu iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par Rīgas ielu. Par citām jēdziena Zirņu iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Zirņu iela
Zirņu iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Skanste, Brasa
Garums 787 m[1]
Joslu skaits 4
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 49.
Zirņu iela Vikikrātuvē

Zirņu iela ir Rīgas iela Vidzemes priekšpilsētā, Skanstes un Brasas apkaimēs. Zirņu iela sākas pie Skanstes ielas krustojuma un beidzas krustojumā ar Miera ielu; tās pagarinājums ir Senču iela. Ielas kopējais garums ir 787 metri, tā visā garumā klāta ar asfaltbetona segumu.[1] Ielas malā izbūvēts veloceļš Centrs—Berģi.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zirņu iela ir savienota ar šādām ielām:

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela iekļauta Rīgas ielu sarakstā kopš 19. gadsimta 60. gadiem ar nosaukumu Zirņu iela (Erbsen Strasse). Sākotnēji tā bija īsa šķērsiela no Miera ielas līdz Hospitāļu ielai, 20. gadsimta sākumā pagarināta līdz toreizējai Šarlotes ielai (mūsdienās Krišjāņa Valdemāra ielas posms). Vācu okupācijas laikā Otrā pasaules kara gados nosaukums Erbsenstrasse (Zirņu iela). 60. gadu beigās un 70. gados iela paplašināta, to iekļaujot t. s. Loka maģistrālē, un izbūvēts ielas turpinājums līdz Skanstes ielai.

No ielas pirmskara apbūves ir saglabājies nams nr. 7, kurā valsts neatkarības laikā bija apmetušies vairāki augsti valsts ierēdņi, to vidū Nodokļu departamenta direktors Francis Ķempelis, Mežu departamenta vicedirektors Aleksandrs Pētersons, Finanšu ministrijas nodaļas vadītājs, rakstnieks Voldemārs Ambainis u. c.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]