Zvaigznīte (grupa)

Vikipēdijas lapa

Zvaigznīte bija padomju armijas popmūzikas ansamblis, kas darbojās Rīgā no 1963. līdz 1989. gadam. Tajā spēlējuši daudzi pazīstami Latvijas mūziķi.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ideja par Padomju armijas latviešu estrādes mūzikas ansambli radās 1963. gadā celtniecības daļas komandierim Iļjam Petrovam. Viņš uzrunāja restorāna “Tallina” dziedātāju Ojāru Grīnbergu un citus latviešu jaunos mūziķus, kuriem pienācis laiks dienēt padomju armijā. Darbošanās ansamblī viņiem ļāva palikt Rīgā, nevis doties dienēt uz kādu tālāku vietu Padomju Savienībā. 1963. gada decembrī dienestu sāka grupa septiņu cilvēku sastāvā, arī sitaminstrumentālists Dmitrijs Bite un vēlākais kordiriģents Jānis Zirnis.[1]

Ansambļa pirmais mākslinieciskais vadītājs bija Ļeņingradā aktierskolu beigušais Vladilens Lando, kurš tā koncertos bez mūzikas iekļāvis arī skečus un humoristiskas starpsēles.[2][3]

1966. gadā "Zvaigznīte" uzvarēja konkursā "Liepājas dzintars" (tobrīd vēl ar nosaukumu "Kad tiekas draugi").[4]

Ansambļa sastāvs pastāvīgi mainījās, jo, dienestam beidzoties, dalībnieki ansambli pameta un to vietā nāca jauni. Tā turpmākajos gados "Zvaigznītē" darbojās vismaz 200 dalībnieku, tai skaitā daudzi pazīstami mūziķi: Uldis Stabulnieks, kurš no 1967. gada bija ansambļa vadītājs, Gunārs Rozenbergs, Gunārs Freidenfelds, Zigmars Liepiņš, Vladislavs Juhņēvičs, Imants Zemzaris, Aigars Grauba, Nauris Puntulis, Uģis Prauliņš, kas vēlāk darbojās grupās "Līvi", "Menuets", "Pērkons", "Jumprava" un citās.

Ansamblis ieskaņoja dziesmas kinofilmai "Elpojiet dziļi" ("Četri balti krekli", 1967), taču filmā ansambļa nosaukums bija "Optimisti". Ansamblis vairākkārt ar panākumiem piedalījās festivālā "Liepājas dzintars" (uzvara 1966. gadā), 1967. gadā kļuva par Tallinas džeza festivāla laureātu.

1989. gadā ansambļa pirmais sastāvs atklāja festivālu "Liepājas dzintars", pēc Latvijas neatkarības atgūšanas ansambļa darbība izbeidzās.

Repertuārs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ansambļa repertuārs bija daudzveidīgs: līdzās populārām ballīšu dziesmām, tai skaitā Eduarda Rozenštrauha "Vaidavai" tika spēlētas arī Aleksandras Pahmutovas un citu krievu padomju komponistu dziesmas. Laika gaitā "Zvaigznītes" repertuārs mainījās, tuvinoties rokmūzikai.[5] 1984. gadā ansamblis, kuru tobrīd vadīja Aigars Grauba, iestudēja latviešu strēlnieku dziesmu programmu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]