Ķeģi

Vikipēdijas lapa
Ķeģi
Acanthis (Borkhausen, 1797)
Ķeģis (Acanthis flammea)
Ķeģis (Acanthis flammea)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlasePutni (Aves)
KārtaZvirbuļveidīgie (Passeriformes)
ApakškārtaDziedātājputni (Passeri)
DzimtaŽubīšu dzimta (Fringillidae)
ApakšdzimtaDadzīšu apakšdzimta (Carduelinae)
ĢintsĶeģi (Acanthis)
Ķeģi Vikikrātuvē

Ķeģi, ķeģu ģints (Acanthis) ir žubīšu dzimtas (Fringillidae) ģints, kas pieder dadzīšu apakšdzimtai (Carduelinae). Apvieno 3 neliela auguma sugas, kas izplatītas Eirāzijā un Ziemeļamerikā.[1] Ligzdo ziemeļu puslodes arktiskajos un mērenās joslas mežos un krūmājos. Mazais ķeģis introducēts Jaunzēlandē.

Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tēviņiem krūtis ir sārtas, attēlā mazais ķeģis (Acanthis cabaret)

Latvijā sastopamas visas 3 ķeģu ģints sugas: gaišais ķeģis (Acanthis hornemanni), ķeģis (Acanthis flammea) un mazais ķeģis (Acanthis cabaret).[2] Tās novērojamas migrācijas un ziemas laikā. Ķeģis ir parasts caurceļotājs un ziemotājs, bet pārējās divas sugas sastopamas retāk. Bijuši atsevišķi ligzdošanas gadījumi.[3][4][5]

Kopīgās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ķegi ir neliela auguma dziedātājputni. Visas sugas ir apmēram vienādi lielas. Nedaudz mazāks un vieglāks ir mazais ķeģis, kura ķermeņa garums ir 11,5—12,5 cm, svars 9—12 g.[6] Toties lielākais ir ķeģis, kura ķermeņa garums ir 12,5—14 cm, svars 10—17 g.[7] Apspalvojums mugurpusē pelēkbrūns, vēders balts ar brūnām svītrām. Uz pieres sarkans laukums. Tēviņiem krūtis sārtas, mātītēm un jaunajiem putniem gaiši brūnas. Mazais knābis dzeltens. Dažiem īpatņiem, īpaši jaunajiem putniem grūti noteikt sugas piederību.

Ķeģi ir galvenokārt barojas ar sēklām, vasaras periodā arī nedaudz ar kukaiņiem. Ļoti izveicīgi un akrobātiski putniņi, līdzīgi kā zīlītes, barojoties spēj lodāt un atrasties krūmu zaros jebkādā pozīcijā, arī ar galvu uz leju. Ārpus vairošanās sezonas veido lielus barus, bieži kopā ar citām žubīšu dzimtas sugām.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. World Bird List: Finches, euphonias, longspurs, Thrush-tanager, 2018
  2. Latvijas Daba: Žubīšu dzimta
  3. «Ornitofaunistika: Parastais ķeģis Acanthis flammea». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 26. jūlijā. Skatīts: 2018. gada 8. martā.
  4. «Ornitofaunistika: Mazais ķeģis Acanthis cabaret». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 31. augustā. Skatīts: 2018. gada 8. martā.
  5. «Ornitofaunistika: Gaišais ķeģis Acanthis hornemanni». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 23. jūnijā. Skatīts: 2018. gada 8. martā.
  6. Alive: Lesser Redpoll (Carduelis cabaret)
  7. Alive: Redpoll (Acanthis flammea)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]