Šarūns Sauka

Vikipēdijas lapa
Šarūns Sauka
Šarūnas Sauka
Dzimis 1958. gada 11. septembrī (65 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Viļņa, Lietuvas PSR, PSRS (tagad Karogs: Lietuva Lietuva)
Tautība lietuvietis
Nozares glezniecība
Mācījies Viļņas Mākslas akadēmija
Mākslas virziens postmodernisms, sirreālisms
Apbalvojumi

Šarūns Sauka (lietuviešu: Šarūnas Sauka; dzimis 1958. gada 11. septembrī Viļņā) ir lietuviešu postmodernisma gleznotājs. 1989. gadā saņēmis Lietuvas kultūras un mākslas balvu. Viņa tēvs ir lietuviešu filologs Donāts Sauka.

Dzīve un darbs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šarūns Sauka dzimis 1958. gadā Viļņā. No 1976. līdz 1983. gadam studējis Lietuvas Nacionālajā institūtā, Viļņas Mākslas akadēmijā. 1989. gadā ticis nominēts Lietuvas kultūras un mākslas balvai par diptihu "Žalgiras kauja" (lietuviešu: Žalgirio mūšis). Lietuvas Prezidenta pilī atrodas viņa monumentālais darbs "Lietuvas tūkstošgade" (2008-2012).[1] Sauka šobrīd dzīvo Dusetās, nelielā pilsētā Lietuvas ziemeļaustrumos.

Saukam ir divi bērni: gleznotāja Monika Saukaite un tēlnieks un rakstnieks Mikols Sauka.

Šarūna darbs gan kritiķu, gan nespeciālistu skatījumā tiek vērtēts kā "atšķirīgs"; šī atšķirība Saukas darbos ir pastāvīga. Darbos bieži parādās reliģisks simbolisms, asi krāsu kontrasti, tēli un objekti sadalīšanā stāvoklī. Bieži atrodamas asinis, iekšējie orgāni, atdalītas ķermeņa daļas un slaktiņu attēlojums. Daudzās gleznās viņš izmanto savu seju, reizēm savu radinieku sejas; upurim un agresoram bieži vien ir tā pati seja.[2] Pilnai viņa darbu novērtēšanai nepieciešams izprast komunistiskā terora apjomu un nežēlību Lietuvā un citās Austrumeiropas valstīs un izpratne par dažām pamata metafiziskajām un arhetipiskajām idejām, kas ir viņa pasaules uzskatu un izjušanas pamatā.[3]

Personība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Š. Sauka pazīstams ar savu izolēto dzīves veidu, nevēlēšanos runāt par savu darbu vai sniegt intervijas. Kā mākslinieks ļoti ražīgs, radījis vairākus simtus gleznu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Lietuvas prezidenta pilī prezentē provokatīvu gleznu». TVNET. LETA. 2010. gada 6. janvārī. Skatīts: 2016. gada 20. aprīlī.
  2. Alfonsas Andriuškevičius et al., Šarūno Saukos postmodernizmas, Meno Lietuva (Art Lithuania), Skaitmeninio Vaizdo Ložė. Accessed August 13, 2006.
  3. Rimantas Dichavičius, Šarūnas Sauka: [album]. Galerija Maldis, 2001. ISBN 9955-9407-0-0