Neatgremotāji

Vikipēdijas lapa
Neatgremotāji
Nonruminantia jeb Suina
(Gray, 1868)
Apkakles pekars (Pecari tajacu)
Apkakles pekars (Pecari tajacu)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaPārnadži (Artiodactyla)
ApakškārtaNeatgremotāji (Nonruminantia)
Sinonīmi
Suina
Neatgremotāji Vikikrātuvē

Neatgremotāju apakškārta jeb cūku apakškārta (Nonruminantia) ir viena no pārnadžu kārtas (Artiodactyla) apakškārtām. Rietumos zinātniskais nosaukums Nonruminantia netiek lietots, šo apakškārtu biežāk sauc par Suina.

Anatomija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Meža cūkas pēda

Neatgremotāju apakškārtas dzīvnieku anatomija ir atšķirīga no pārējiem pārnadžiem. Priekšzobi ir gan augšžoklī, gan apakšžoklī, piemēram, kazām un briežiem priekšzobi ir tikai apakšžoklī. Lielākajai daļai pārnadžu ir 4 kambaru kuņģis, toties neatgremotāju apakškārtas dzīvniekiem kuņģis ir vienkāršs, un tie ir visēdāji.

Lai gan šīs apakškārtas dzīvnieki balstās uz 2 vidējiem pirkstiem, pēdām ir 4 gandrīz vienādi attīstīti pirksti. Kopumā šie dzīvnieki ir kompakti būvēti, lielām galvām un proporcionāli īsām kājām.

Klasifikācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Neatgremotāju apakškārtā ir 2 dzimtas: cūku dzimta un pekaru dzimta. Vēl nesenā pagātnē šajā apakškārtā tika sistematizēta arī nīlzirgu dzimta (Hippopotamidae). Kopš 2009. gada, balstoties uz ģenētiskajiem pētījumiem, nīlzirgu dzimta tiek sistematizēta vaļu un nīlzirgu apakškārtā (Whippomorpha).[1][2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]