Daugavpils karogs

Vikipēdijas lapa

Daugavpils pilsētas karogs
Proporcijas 1:2
Apstiprināts 1937
Apraksts Taisnstūra forma, tā audekls sadalīts divās horizontālās vienāda platuma joslās: augšējā daļā - karmīnsarkanā, apakšējā daļā - baltā krāsā. Karoga vidū attēlots Daugavpils pilsētas ģerbonis
Izstrādājis Valsts Heraldikas komisija

Daugavpils karogs ir viens no Daugavpils pilsētas oficiāliem simboliem kopā ar Daugavpils pilsētas ģerboni.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karogs izgatavojams šādos lielumos: 2 m x 1 m un 3 m x 1,5 m.

Saskaņā ar Valsts Heraldikas komisijas lēmumu[1] ir lietojamas sekojošas karoga krāsas:

Krāsa Tonis pēc Pantone kataloga
Zelta 873C
Sudraba 877C
Karmīnsarkanā 201C
Zilā 286C
Melnā (kontūriem) Black

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Daugavpils pilsētas karoga vēsture sākās 20. gadsimta 30. gados, kad četriem Latvijas apgabalu pilsētām - Rīgai, Daugavpilij, Jelgavai un Liepājai - tika piešķirti standarta izmēra un izskata karogi: divas vienāda garuma un platuma joslas dažādās krāsās ar attiecīgas pilsētas ģerboņa attēlu karoga vidū. Rīgas galvaspilsētas karogs tika apstiprināts 1936. gadā. Tiek uzskatīts (bet pagaidām vēl nav dokumentāli apstiprināts), ka Daugavpils pilsētas karogu Latvijas Valsts prezidents K.Ulmanis apstiprināja 1937. gadā

Sākoties Latvijas padomju okupācijai, pilsētas karogs netika lietots. Vācu okupācijas laikā pilsētas ielās tika lietots nacistu Vācijas karogi. Vēlāk arī Latvijas PSR karogs.

Pilsētas karogs tā 1937. gada versijā atjaunots kā pilsētas simbols 1990. gada 21. jūnijā Pilsētas padomes 4. sesijas 3. daļā kopā ar 1925. gadā apstiprināto pilsētas ģerboni.

1995. gada 31. oktobrī pilsētas karogs tika novietots mastā uz patstāvīgu lietošanu pie viesnīcas "Latvijas" ēkas pilsētas centrā. Karogu sašuva kāda privātpersona šūšanas ateljē. Pasākumā piedalījās pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Strode.

1996. gada 9. maijā pēc 184 dienām karoga audekls tiks nomainīts ar jaunāko, bet vēsturiskais pirmais karogs 1996. gada 16. maijā nodots Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā mūža glabāšanai.

2000. gada 31. oktobrī vēsturiskais pirmais karogs tika eksponēts viesnīcas "Latvija" (tagadējā "Park Hotel Latgola")[2] vitrīnā, atzīmējot pilsētas karoga pastāvīgu atrašanos pilsētas centrā 5. gadadienu.

2003. gada 23. jūnijā karogs pie viesnīcas "Latvijas" ēkas tika noņemts, sakarā ar viesnīcas ēkas un Vienības laukuma rekonstrukcijas darbu uzsākšanos.

Pēc laukuma rekonstrukcijas darbiem karoga pastāvīga atrašanas vieta noteikta Vienības laukumā, kaut vai faktiski masts atrodas aiz tramvaja sliedēm un Vienības ielas posma skvēra teritorijā netālu no Ugunsdzēsēju depo Rīgas ielā 1/3.

Karoga lietošanas noteikumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

5.1. Pilsētas karogam un tā attēlam neatkarīgi no izmēriem precīzi ir jāatbilst karoga aprakstam un pamatā jāsakrīt ar attēlu pielikumā Nr. 2.
5.2. Daugavpils pilsētas karogs pastāvīgi atrodas pie Daugavpils pilsētas domes ēkas fasādes un mastā Vienības laukumā.
5.3. Daugavpils pilsētas karogs tiek izmantots pilsētas pasākumos.
5.4. Privātpersonas un juridiskās personas var izmantot Daugavpils pilsētas karogu viņu rīkotajos pasākumos, garantējot pienācīgu cieņu pret pilsētas karogu.
5.7. Ja pilsētas karogu paceļ kopā ar Latvijas valsts karogu, to paceļ Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.
5.8. Ja pilsētas karogu izkar pie ēkas, to visā platumā piestiprina pie karoga kātā, ko ievieto speciālā pie ēkas fasādes piestiprinātā karoga turētājā tā, lai karogs atrastos ne zemāk par 2,5 m no zemes.
5.9. Ja pilsētas karogu izvieto uz ielas, laukumā vai pret kādas ēkas fasādi, to nostiprina mastā ne zemāk par septiņiem metriem no zemes.
5.10. Ja pilsētas karogu paceļ sēru noformējumā, virs karoga pie kāta piestiprina melnu lenti, kuras platums ir 1/20 no karoga platuma. Mastā uzvilktos karogus nolaiž pusmastā bez sēru lentes.
5.11. Vietās, kur pilsētas karogs nav pacelts pastāvīgi, to paceļ, saulei austot, un nolaiž, saulei rietot, vai paceļ tad, kad sākušies svētki, svinības vai sēru ceremonija, un nolaiž, kad minētie pasākumi beigušies.
5.13. Karoga kāta garumu un diametru izvēlas proporcionāli karoga lielumam. Karoga kātu izgatavo atbilstoši šādām prasībām:
5.13.1. karoga kāts ir garāks par karoga garāko malu;
5.13.2. karoga kāts ir taisns un gluds, baltā krāsā;
5.13.3. karoga kāta augšējais gals ir plakans, noapaļots, par vairākiem centimetriem lielāks nekā kāta diametrs. Kāta augšējā galā var būt arī dekoratīvs konusveida, lodveida vai elipses veida uzgalis.
5.14. Aizliegts izmantot bojātu vai izbalējušu Daugavpils pilsētas karogu.
5.15. Aizliegts pacelt pilsētas karogu virs un pie ēkām, kurās tiek veikts kapitālais remonts, kuras ir avārijas stāvoklī vai kurām tiek remontēta fasāde, citās nepiemērotās vietās un apstākļos.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]