Mark

Vikipēdijas lapa
Mark IV

Mark ir laikā no 1916. līdz 1919. gadam Lielbritānijā ražoto tanku sērija. Raksturīga silueta rombveida forma (skatoties no sāniem), zems smaguma centrs, kāpurķēdes gāja pa visa tanka silueta perimetru, ieroči izvietoti grozāmās ligzdās — sponsonos — tanka sānos. Atradās vairāku valstu armiju bruņojumā līdz 1930. gadiem.

Pamatkonstrukcija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Konstrukcija radīta 1915. gadā. Sākotnējā dizaina konstruktori: Viljams Tritons (William Tritton) un majors Valters G. Vilsons (Walter Gordon Wilson). Tanka galvenais uzdevums bija pārraut aizsardzības līnijas — šķērsot grāvjus (maks. platums 2,7 m), pārraut dzeloņstiepļu aizsprostus un izbrīvēt ceļu kājniekiem. Bruņas labi atvairīja strēlnieku ieroču lodes, artilērijas šāviņu šķembas, taču tiešs lielgabala šāviņa trāpījums tās caursita. Ekipāžu veidoja 8 tankisti: komandieris, vadītājs, 2 mehāniķi (regulēja gaitu) un 4 strēlnieki. Salons nebija atdalīts no dzinēja telpas — ventilācija bija slikta, tādēļ gaiss tanka iekšpuse bija piesārņots ar dzinēja izplūdes gāzēm, kā arī kordīta dūmiem no ieročiem, — gāzmaska vai respirators bija obligāts ekipāžas ekipējumā, lai tankisti nezaudētu samaņu. Gaisa temperatūra tanka iekšpusē kaujas apstākļos sasniedza +50 °C. Apkalpe valkāja bruņucepures, aizsargbrilles, kā arī speciālas bruņu maskas, kas pasargātu no tankā iekļuvušām šķembām. Sazināšanās ar štābu tika veikta ar pasta baložu vai ziņnešu palīdzību (vēlāk ar signālkarogiem).

Modifikācijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatā visiem Mark modeļiem bija 3 veidu pamatmodifikācijas:

  • smagi bruņotais Mark M ("Mark Male", no angl. male — 'vīrietis') — katrā sānā viens sešu mārciņu jūras lielgabals un 1 ložmetējs, papildus bija vēl divi ložmetēji, kurus ievietoja tanka priekšā un aizmugurē esošajās papildu lūkās;
  • viegli bruņotais Mark F ("Mark Female" no angl. female — 'sieviete') — lielgabalu vietā ložmetēji, t.i. tanks bruņots tikai ar ložmetējiem.
  • vidēji bruņotais Mark H ("Mark Hermaphrodite" no angl. hermaphrodite — 'hermafrodīts') — vienā bortā lielgabals, bet otrā ložmetēji.

Līdz 1. Pasaules kara beigām tanks tika vairākkārt uzlabots – modifikācijas Mark I, Mark II, Mark III, Mark IV, Mark V, Mark VI, Mark VII, Mark VIII, Mark IX u.c. - modernizējot to un labāk piemērojot kaujas apstākļiem.

Tika izveidota arī vieglo tanku sērija: Mark A Whippet, Mark B, Mark C Hornet, Mark D Medium.

Mark tipa tanki citu valstu bruņotajos spēkos[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1920. gadā arī Latvijas armijas Autotanku brigādē izveidoja Tanku bataljonu, kurā iedalīja 2 "Mark V" ("Ģenerālis Balodis" un "Ministru prezidents Ulmanis"), kā arī trīs 18 t Mark B tipa tankus. ("Latgalietis", "Vidzemnieks" un "Ģenerālis Burts" — par godu britu ģenerālim Alfredam Bērtam), kurus Latvijas valdība iegādājās no sakautās krievu ģenerāļa Nikolaja Judeniča Ziemeļrietumu armijas krājumiem. Tanku bataljons sargāja Latvijas dienvidaustrumu robežas.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Glanfield J. The Devil's Chariots - The birth and secret battles of the first tanks. - Alan Sutton Publishing Ltd.: Stroud, 2001, 278 P. ISBN 0-7509-2706-2
  • Tanks and trenches: First hand accounts of tank warfare in the first world war. - Alan Sutton publishing Ltd., 1994, 204 P. ISBN 0-7509-0346-5
  • Fletcher David. British Mark IV Tank. Osprey Publishing, 2007, ISBN 978-1-84603-082-6
  • Fletcher David. Landships - British Tanks in the First World War. - Her Majesty's Stationery Office, 1984, ISBN 0-11-290409-2
  • Hogg I.V., Thurston L.F., British Artillery Weapons & Ammunition 1914-1918. - Ian Allan: London, 1972

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]