Voldemārs Fridrihs Gothards

Vikipēdijas lapa

Voldemārs Gothards (krievu: Волдемар Викторович Готхард, dzimis 1929. gadā Jelgavā) bija VDK apakšpulkvedis, izmeklējis Latvijas nacionālās pretestības darbinieku, tostarp arī Gunāra Astras krimināllietas. Panācis Astras notiesāšanu uz 15 gadiem ieslodzījumā un mantas konfiskāciju.

Strādājis VDK 5. daļā, kas no 1967. līdz 1989. gadam nodarbojās ar cīņu pret "pretpadomju elementiem". Bijis 5. daļas 1. nodaļas priekšnieks. Nodarbojies arī ar latviešu emigrācijas "izstrādi".

1991. gadā, iespējams baidoties no atmaksas par savu darbību[nepieciešama atsauce], izbraucis uz Krieviju, vēlāk atgriezies Latvijā. Dzīvo Jelgavā.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bērnība un jaunība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Voldemārs Gothards dzimis Latvijā, Jelgavā amatnieka Viktora Gotharda ģimenē.

Studējis LVU Juridiskajā fakultātē, kurā stājoties viņš rakstīja: "Cīnītāji ir tie, kas ar nesalaužamu spēku un dzelzs izturību vada masas cīņā pret fašismu... Varoņi būs tie, kas ar drošu roku un stingru gribu vedīs Latviju pretī jaunizcelsmei."

Jau studējot universitātē Gothards savervēts darbam čekā, un sācis cīnīties pret tiem latviešiem, kurus uzskatījis par nacionālistiem un fašistiem.

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oficiāli darbojies čekā no 1952. gada, taču faktiski sācis kalpot jau 1950. gada jūlijā, būdams Juridiskās fakultātes students.

Cīnījies ar nacionālajiem partizāniem, vēlākajos gados arī ar Latvijas nacionālās pretestības darbiniekiem. Visu savas profesionālās darbības laiku bijis sava darba fanātiķis, bieži pārmetis kolēģiem iecietību un toleranci.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Grūtups A. "Observators", Rīga, Atēna, 2009.g.
  2. Ruks M. "20. gadsimta latvietis Gunārs Astra", Rīga, Antava, 2011.g.