Fraternitas Metropolitana

Vikipēdijas lapa
Fraternitas Metropolitana
Pamatinformācija
Dibināšana 1924. gada 6. oktobris
Rīga
Krāsas zelts-­violets-zaļš
Devīze Vienotiem spēkiem par
godu, draugu, tēvzemi
Konventa dzīvoklis Kalpaka bulvāris 11, Rīga
Mājaslapa metropolitana.lv

Fraternitas Metropolitana ir 1924. gada 6. oktobrī Rīgā dibināta latviešu studentu korporācija, tiešs turpinājums 1896. gada 18. decembrī Pēterpilī dibinātajai Pēterpils latviešu studentu korporācijai Fraternitas Petropolitana.

Studentu korporācijas "Fraternitas Metropolitana" krāsu vairodziņš un cirķelis.
"Fraternitas Metropolitana" krāsu vairodziņš un cirķelis.

Simbolika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Devīze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fraternitas Metropolitana devīze ir: Vienotiem spēkiem par godu, draugu, tēvzemi.

Krāsas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fraternitas Metropolitana krāsas ir: zelts, violets, zaļš. Zelts — Latvijas saule, violets — latvju tautas ilgas, zaļš —­ Latvijas krāšņā daba.

Deķelis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fraternitas Metropolitana galvas sega ir parasta studentu cepure (deķelis) ar dzeltenu virsmu, kas simbolizē zeltu, un 1 cm platām svītrām violetā un zaļā krāsā gar apakšējo malu. Zeltainā lauka centrā ar zelta auklu izšūta divpadsmitstaru zvaigzne.

Vapenis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fraternitas Metropolitana vapenis (ģerbonis) sastāv no: ozollapu bruņu segas, vairoga, menzūru ķiveres un vairoga lentes. Vairogs sadalīts trīs daļās: augšējā laukā 12 staru saule zeltā un senču pils violetā ziedā. Apakšējā labā pusē sidraba cirķelis VCFM / Vivat, Crescat, Floreat Fraternitas Metropolitana uz violeta lauka. Apakšējā kreisā laukā, kas ir zaļš, novietota sidraba grāmata ar dibināšanas skaitļiem 1896—1924. Vairoga lentē iegriezta devīze: Vienotiem spēkiem par godu, draugu, tēvzemi.

Dibināšana un vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fraternitas Metropolitana ir tiešs korporācijas Fraternitas Petropoliensis, vēlāk — Fraternitas Petropolitana turpinājums, kuru nodibināja Pēterburgas latviešu studenti 1896. gada 18. decembrī.

Dibināšanas protokolā ierakstīts, ka sabiedrība nodibināta pēc principiem, pēc kādiem darbojas Lettonia Tērbatā un Selonija Rīgā. Fraternitas Petropolitanai nebija iespējams izveidot oficiālas attiecības ar citām Pēterburgas korporācijām, jo tām bija tāds pat stāvoklis kā Fraternitas Petropolitana. Vienīgi vācu korporācijai Nevania bija izdevies iegūt iestāžu atļauju krāsu atsegšanai. Toties Fraternitas Petropolitana uzturēja draudzīgas attiecības ar Lettoniu, apsveicot to 25 gadu krāsu atsegšanas jubilejā un Seloniju 20 gadu jubilejā Rīgā. Nodibinoties Talavijai, tās pirmais eksternais viesis bijis Fraternitas Petropolitana oldermanis.

Revolūcijai sākoties, Fraternitas Petropolitana darbība pārtrūka, un tās locekļi izklīda. Daudzi krita kaujas laukos, citi aizgāja bojā Krievijas jukās. Kad 1922. gada 9. septembri petropolitāni sapulcējās Rīgā, atklājās, ka ir palikuši tikai 17 petropolitāņi, visi studijas beiguši, neviena studenta. Sanāksmē vienojās nodibināt filistru biedrību Fraternitas Metropolitana ar mērķi pulcināt dzimtenē atgriezušos petropolitāņus un aktīvās dzīves atsākšanai uzņemt studentus, pasīvus biedrus, aktīva konventa atjaunošanai. 1924. gada 6. oktobrī 11 Latvijas Universitātes studenti uzsāka aktīvu konventa dzīvi kā LU studentu korporācija Fraternitas Metropolitana, paturot tās pamatos savas tiešās priekšteces krāsas — zelts-violets-zaļš, devīzi — Vienotiem spēkiem par godu, draugu, tēvzemi — tradīcijas un komānu.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]