Rīgas šampanietis

Vikipēdijas lapa

Rīgas šampanietis (ārpus Latvijas tirgots kā Riga Sparkling Wine) ir tradicionāls Latvijas dzirkstošais vīns, ko pēc nepārtrauktās raudzēšanas metodes kopš 1952. gada ražo akciju sabiedrībā "Latvijas balzams". Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā AS "Latvijas balzamam" izdevās šo vēsturisko nosaukumu saglabāt, lai gan par šampanieti (Champagne) drīkst saukt tikai tādu dzirkstošo vīnu, kas ir ražots Francijas Šampaņas provincē no tur audzētām šardonē, Pinot noir un Pinot Meunier vīnogām un ražošanas procesā izmantojot otrreizējo raudzēšanu.

Domstarpības par nosaukumu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Apzīmējuma Champagne lietošanu nosaka regula nr. 1493/1999 par vīna tirgus kopējo organizāciju, kurā ir noteikts, ka "tiesības izmantot ģeogrāfiskās izcelsmes norādes un citus tradicionālus terminus ir ļoti vērtīgas: noteikumiem tādēļ būtu jāreglamentē šīs tiesības un jāparedz šādu terminu aizsardzība; lai veicinātu godīgu konkurenci un lai nemaldinātu patērētājus". Atbilstoši šīs regulas apsvērumiem produkta apraksts, noformējums un reklāma nedrīkst maldināt vai radīt neskaidrību par to ģeogrāfisko izcelsmi.[1] Neraugoties uz Eiropas Komisijas brīdinājuma vēstulē pausto prasību mainīt "Rīgas šampanieša" nosaukumu, "Latvijas balzama" nolīgtais juristu birojs sagatavoja pretargumentus, kas balstījās uz apgalvojumu, ka tas "visā savā vēsturiskajā pastāvēšanas laikā un vēsturiskajā tirgū — Latvijā nekad patērētāju apziņā nav ticis asociēts ar Francijā, Šampaņā ražotu dzērienu Champagne un ir lokālas izcelsmes produkts izmantots lietošanai lokālā tirgū". Papildus tam 2010. gadā "Latvijas balzama" nolīgtā sabiedrisko pētījumu kompānija veica 1000 Latvijas iedzīvotāju aptauju "Kāda ir šampanieša uztvere Latvijā", kas apstiprināja to, ka vārds "šampanietis" Latvijā ir sugas vārds, ar kuru apzīmē jebkuru dzirkstošu vīnu.[2] Šo un citu argumentu ietekmē Eiropas Komisija atļāva lietot zīmolu "Rīgas šampanietis" tikai Latvijas tirgū un tikai "Latvijas balzamā" ražotiem dzērieniem. Visos pārējos pasaules tirgos šis produkts pazīstams kā "Riga Sparkling Wine".

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Padomes 1999. gada 17. maija regula Nr. 1493/1999 par vīna tirgus kopējo organizāciju, preambulas 54. apsvērums.
  2. Patērētāju atzinība un pārdomāti argumenti nosargā "Rīgas šampanieti" Arhivēts 2013. gada 3. aprīlī, Wayback Machine vietnē. 08.08.2012.