Roberts Milikens

Vikipēdijas lapa
Roberts Milikens
Robert Andrews Millikan
Roberts Milikens
Personīgā informācija
Dzimis 1868. gada 22. martā
Morisona, Ilinoisa, ASV
Miris 1953. gada 19. decembrī (85 gadi)
Sanmarino, Kalifornija, ASV
Pilsonība ASV
Zinātniskā darbība
Zinātne fizika
Darba vietas Čikāgas Universitāte, Kalifornijas Tehnoloģiju institūts
Alma mater Oberlinas koledža, Kolumbijas Universitāte
Pasniedzēji Mihailo Pupins, Alberts Maikelsons
Sasniegumi, atklājumi elektrona lādiņs, kosmiskā starojuma pētījumi
Apbalvojumi 1923. gada Nobela prēmija fizikā

Roberts Endrū Milikens (Robert Andrews Millikan, 1868. gada 22. martā - 1953. gada 19. decembrī) bija ASV fiziķis. Pazīstams ar elektrona lādiņa lieluma noteikšanu, pētījumiem par fotoefektu un ar kosmiskā starojuma pētījumiem. 1923. gada Nobela prēmijas fizikā laureāts.[1]

Dzimis mācītāja ģimenē. 1891. gadā ieguva bakalaura grādu klasiskajās zinībās. Vēlāk pievērsās fizikai un 1896. gadā ieguva doktora grādu fizikā Kolumbijas Universitātē.

Pēc universitātes beigšanas strādāja par pasniedzēju dažādās augstskolās (arī Berlīnē un Getingenē), bet 1896. gadā sāka strādāt Čikāgas Universitātē. 1910. gadā Milikens publicēja pirmos pētījumu rezultātus par elektrona lādiņa lielumu, veicot eļļas pilienu lādiņa mērījumus. Kaut arī eksperimenta metodika vēlāk tika apstrīdēta, Milikena iegūtais rezultāts bija tuvs mūsdienās pieņemtajam. Milikena rezultāts bija 1,592 × 10−19, bet mūsdienās elektrona lādiņš tiek uzskatīts par vienādu ar 1,602 176 487 × 10−19 C.

Milikens centās eksperimentāli pārbaudīt Einšteina teorētiskās atziņas. Milikena veiktie eksperimenti nebija pretrunā ar Einšteina teoriju, tomēr daudzus gadus Milikens nepiekrita Einšteina atziņām.

No 1921. līdz 1945. gadam Milikens bija jaunizveidotā Kalifornijas Tehnoloģiju institūta vadītājs. Šajā laikā viņš nodarbojās ar kosmiskā starojuma pētniecību. Dzīves otrajā pusē interesējās arī par kristietības jautājumiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Apbalvojumi
Priekštecis:
Nilss Bors
Nobela prēmija fizikā
1923
Pēctecis:
Manne Sīgbāns