Attēla diskusija:Gausajudze.JPG

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

No kurienes ir ņēmts šis attēls?

Diemžēl šis attēls ir daļa no Valsts Zemes Dienesta kartogrāfijas pārvaldes izstrādātās Latvijas Satelītkartes (no faila kemeri.jpg). Un par šo karti ir skaidri un gaiši rakstīts:
2. AUTORTIESĪBAS - "Latvijas Satelītkartes CD" ir izstrādāts Latvijas Republikas Valsts Zemes dienesta Kartogrāfijas pārvaldē, un tā autortiesības ir aizsargātas ar Latvijas Republikas likumu "Par autortiesībām". Kategoriski aizliegts veidot diska kopijas vai kopēt to daļēji. Jebkuras pārpublicēšanas gadījumā nepieciešama Latvijas Republikas Valsts Zemes dienesta rakstiska atļauja.

Tā ka laikam te arī fair use neies cauri un nāksies dzēst. Turklāt šis fragments tā vai tā nav īsti labs (nezinātājs nevar saprast, kurš ir Ragaciems, kurš Klapkalnciems :-) Varētu ielikt Google Map satelītbildi, bet diemžēl labas izšķirtspējas zona beidzas kā reize pie Ragaciema :-( --ScAvenger 15:22, 8 jūnijā, 2007 (UTC) Google Map gan arī laikam nedrīkst, bet par to es neesmu īsti pārliecināts. Liekas, Vikipēdijā tās bildes šur tur ir sastopamas, vai varbūt tās ir no cita avota? --ScAvenger 15:29, 8 jūnijā, 2007 (UTC)

No kurienes citāts? Google neuzrāda. Izskatās pēc kāda likumus nepārzinoša darbinieka pašizdomājuma (Autortiesību likumu neizlasa, bet uz to atsaucas vietā un nevietā - visnotaļ izplatīta parādība). Ja zinātu, no kurienes tas nāk, labprāt uzrakstītu lūgumu oficiāli izskaidrot, kāpēc par valsts līdzekļiem valsts institūcijā (Latvijas Republikas Valsts zemes dienests ir valsts institūcija) veidotas kartes piepeši aizliegts kpat fragmentāri kopēt (Autortiesību likums fragmentāru kopēšanu pieļauj) un uz kāda pamata? --anonīms 11:55, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Ja pareizi atceros, tas bija dokumentācijas failā, kas nāca līdzi satelītkartes kompaktdiskam (pie rokas nav, vakarā pārbaudīšu). --ScAvenger 12:43, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Ieinteresējos. Sameklēšu. Ar Autortiesību likumu tam nekāda sakara nav (visticamāk, kādam darbiniekam uzdeva kūrēt tā CD izdošanu - šis paskatījās, ka Jāņa sēta tādu tekstu liek un arī ielika). Taču skatos, ka šīs iestādes izgatavotās kartes ir par maksu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 283. - padarot to par iestādes maksas pakalpojumu. Pagaidām neredzu nevienu regulējošu aktu, kas reglamentētu šo karšu tālāku izmantošanu (pēc tam, kad indivīds ir izmantojis šo valsts iestādes maksas pakalpojumu). Neko nesaku, taču uzņemos noskaidrot, jo par valsts budžeta līdzekļiem veidotas informācijas nepieejamība nodokļu maksātājiem (kuri jau par to vienreiz ir samaksājuši) ir tāda apšaubāma, tb acīmredzot vēl neviens jurists nav šiem uzdevis jautājumu par tēmu. --anonīms 12:59, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Hmm, tu gadījumā neuzskati vēlamo par esošo ? Cik es to likumu esmu lasījusi, nekas nav liecinājis, ka valsts iestāžu izstrādātos darbus neaizsargā autortieības. Vienīgais karšu gadījumā tā nav aizsargātas, ja tās sagatavotas normatīvo aktu prasību dēļ. Ja kāds atrastu likumu, kur teikts, ka VZD ir pienākums veidot kartes tās varētu izmantot, plus iespējams var izmantot detālplānojumu kartes. Starp citu, tās kartes kas ir maksas pakalpojums noteikti ir piemērotas pasūtītāja vajadzībām un specifiskas, šeit bija runa par daļu no Latvijas kartes, kas pieejama ne tikai dikā, bet arī šur tur internetā ~~Xil (saruna) 13:26, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Tāpēc saku, ka lūkošu noskaidrot. Autortiesības ir tikai divejādas: mantiskās un personiskās (tb autorības nepiesavināšanās, norādot īsto vārdu). T.i. tikai autoram tiesības gūt atlīdzību par savu darbu, un neviens cits nevar uzdot sevi par autoru. Teorētiski valsts iestāžu darbs ir sabiedrības labā, tb viss, ko tās veic, ir par sabiedrības līdzekļiem priekš sabiedrības. Arī iestāžu darbinieki, kuri šo darbu veic darba pienākumu ietvaros, nevar paģērē†, ka zem tāda un tāda likuma jāraksta © Anna, jo kāda Anna šo tekstu ir veidojusi un rediģējusi, pirms dot MK parakstīt. VZD nolikumā ir teikts, ka viens no dienesta pienākumiem ir kartogrāfiskā materiāla veidošana. Tb šķiet, ka jebkam, kas nācis no valsts institūcijas, būtu jābūt publiski brīvi lietojamam bez maksas (tipa vienreiz jau samaksāts no budžeta). Bet iespējams, ka dzīvoju ilūzijās, tb centīšos noskaidrot (kaut vai priekš sevis, lai nebrūķētu bramanīgi muti par to, ko īsti nezinu). --anonīms 14:33, 21 decembrī, 2009 (UTC)
ASV ar federālā budžeta darbiem pārsvarā tā arī ir, bet pie mums ar to, ka nodokļu maksātāji to visu ir jau apmaksājuši, varētu arī būt par maz... --ScAvenger 14:51, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Tas citāts tiešām ir no karšu CD, tur ir fails licence.htm. --ScAvenger 17:49, 21 decembrī, 2009 (UTC)
No otras puses - ASV ir cita situācija, viņiem ir pietiekami daudz naudas, lai autoratlīdzības un šādi maksas pakalpojumi nebūtu vajadzīgi, turklāt tur gandrīz visu dara privātais sektors. Būtu vienkārši smieklīgi, ja teiksim LTV nepiederētu autortiesības uz viņu veidotajiem raidījumiem. Mēs arī varam pieņemt, ka maksas pakalpojumiem un visādiem diskiem līdzekļi gluži nenāk no nodokļu maksātāju naudas - pirmajā gadījumā to apmaksā pakalpojuma saņēmējs, otrajā nauda tiek piešķirta ar domu, ka vēlāk tā atgriezīsies pārdošanas ienākumu veidā. Anyway, es VZD nolikumā neko tādu nevarēju atrast (t.i. ar Ctrl+F) un slinkums meklēt kur tieši kas tāds teikts - kas tur tieši ir teikts? Vai tas neatiecas uz kartēm, kuras sagatavo noteiktiem mērķiem ? ~~Xil (saruna) 17:53, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Spilgts piemērs ir Latvijas Valsts standarti, kuriem pēc loģikas arī vajadzētu būt brīvi pieejamiem, bet tie tiek tirgoti par diezgan nopietnu naudu un arī Standartizācijas likumā teikts: 6.pants. Standartizāciju finansē no valsts budžeta, juridisko un fizisko personu iemaksām un no ieņēmumiem, kas gūti par standartizācijas jomā sniegtajiem maksas pakalpojumiem. --ScAvenger 19:13, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Man šķiet, tas tiek pozicionēts tā, ka viņi var iekasēt naudu par datubāzes uzturēšanu/pakalpojuma sniegšanu, ja materiālu naizsargā autortiesības, to mierīgi var pārpublicēt (Wikisource :) )~~Xil (saruna) 19:26, 21 decembrī, 2009 (UTC)
Redz, LTV ir SIA, savukārt VZD ir "tieslietu ministra pārrau dzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts zemes politiku" (kuras viens no pienākumiem ir "uzturēt valsts ģeogrāfiskās informācijas sistēmas pamatdatus un metadatus un veidot ģeotelpiskās informācijas infrastruktūru" un "normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniedz valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī juridiskajām un fiziskajām personām dienesta uzturētajās informācijas sistēmās iekļautās ziņas"). Tb ir atšķirība starp uzņēmumiem, kuros valsts ir tikai kapitāldaļu turētāja, un valsts pārvaldes struktūrvienībām. Protams, valsts iestādēm ir tiesības iekasēt naudu par kādiem nebūt pakalpojumiem (nu tur papildus izziņas, dokumentu kopēšana u.tml.), taču es vēlos noskaidrot, vai konkrētajā gadījumā valsts iestādes darba rezultāts ir publisks, jebšu nē, un ja nē, tad kādi normatīvie akti to regulē (jo Autortiesību likums nosaka, ka visa valsts iestāžu dokumentācija ir publiska, ja vien tai nav slepenības statuss). Rakstīšu viņiem vēstuli ar jautājumu. --anonīms 14:05, 22 decembrī, 2009 (UTC)
Pievērs uzmanību VB, nevis SIA, bet tas vispār neattiecās uz šo gadījumu, bet sapņaino piezīmi par to kā ir ASV. Likumā ir runa, nevis par dokumentiem vispār, bet "oficiālajiem", ņemot vērā tur dotos piemērus, manuprāt tas nozīmē tikai likumus, lēmumus, noteikumus utml. un tas pats ir ar kartēm. Es esmu diezgan pārliecināta, ka tas nozīmē, ka var ņemt jebkuru karti, kas ir domāta teitorijas plānošanai un vajadzētu papētīt šo iespēju plašāk, jo pat ja tās kartes pa taisno nevar izmantot (tās varbūt pārāk tehniskas un detalizētas, piemēram: [1]) , pārveidot gatavu karti Vikipēdijas vajadzībām ir vieglāk, nekā zīmēt jaunu ~~Xil (saruna) 18:09, 22 decembrī, 2009 (UTC)
Uz šo momentu esmu ticis skaidrībā tik tālu, ka augšminētais CD ar kartēm nav VZD uzdevumos definēts darbs, bet gan papildus pakalpojums - tb autortiesību mantiskās tiesības (uz konkrētā CD saturu - autortiesības šai gadījumā attiecas tikai uz to, nevis VZD darbu kā tādu) pieder VZD kā juridiskai personai. Savukārt sabiedrības lietošanā brīvi pieejamie materiāli ir publiskoti, piemēram, http://vzd.gov.lv/ - tos var izmantot jebkurš (tb darbu apmaksājusi sabiedrība un tas ir sabiedrības īpašums). --anonīms 17:59, 24 februārī, 2010 (UTC)
Izskatās, ka viss, kas tur varētu būt interesants, ir pieejams tikai ar paroli. --ScAvenger 19:33, 24 februārī, 2010 (UTC)
Ja skatās zem sadaļas pakalpojumi internetā, "VZD datu publicēšanas portāls" pāradresējas uz lapu kadastrs.lv kur ir pieejama tā pati visiem zināmā VZD karte, ko mēs no tā secinām ? ~~Xil (saruna) 23:43, 24 februārī, 2010 (UTC)
To, ka var taisīt skrīnšotus no tā mazā sliktas kvalitātes lodziņa... --ScAvenger 05:21, 25 februārī, 2010 (UTC)
To, ka šīs valsts iestādes publiski sabiedrības rīcība nodoto varam izmantot brīvi. Savukārt CD, kā jau minēju, ir papildus pakalpojums - viņu pašu rūpals, par ko šie naudu prasa, jo ir autortiesības uz konkrēto datu nesēju un tajā digitalizēto versiju. Tb VZD kā valsts iestādes darbs ir publisks un sabiedrības rīcībā, bet konkrētais CD vairs neattiecas uz VZD kā valsts iestādes funkcijām, tb tā izmantošanu ierobežo Autortiesību likums. Piemēram, nu līdzīgi ir tā, ka visi varam lasīt un brīvi izmantot dajebkā iekš likumi.lv publicēto informāciju. Savukārt ja vēlamies to grāmatas formātā, tad to pērkam par naudu grāmatnīcā un autortiesības uz šo grāmatu pieder tās izdevējam (nevienam nav liegts izkopēt info no likumi.lv, samaketēt grāmatā un tirgot). --anonīms 08:48, 25 februārī, 2010 (UTC)
Nu bet pārpublicējot likumus tos nesāk pēkšņi aizsargāt autortiesības, ja kadastrs.lv karte ir uzskatāma par rīu tad visas tās versijas drošvien arī ir brīvas ~~Xil (saruna) 20:29, 25 februārī, 2010 (UTC)
Autortiesības neaizsargā likuma tekstu, bet gan aizsargā konkrēto darbu, tb maketētāja, drukātāja, izplatītāja darbu. Tāpēc grāmatnīcā mēs maksājam par konkrēto likumu apkopojumu grāmatā un nevaram to kopēt un pārdot (ja vēlas biznesu taisīt, tad pašam jāmaketē, jādrukā). T.i. VZD darbs it kā ir publisks, kā jau valsts iestādei, bet ja šie to papildus (kas nav viņu pienākums) iecep iekš CD, tad šis CD ir viņu īpašums. Diemžēl tā nu ir - par ko Eiropā visai skaļi šobrīd diskutē (pagājušajā nedēļā kā reizi Gētes institūtā uzstājās viens no ES tiesību ekspertiem un stāstīja, ka nopietni kari notiekot par šo tēmu), ka autortiesību principi palikuši kā Gūtenberga laikos, bet situācija ir mainījusies, tb šobrīd tās nestrādā vis sabiedrības un autoru labā, bet gan starpnieku un izplatītāju labā. :( --anonīms 09:17, 3 martā, 2010 (UTC)

Vai te kāds nezin, no kurienes var droši ņemt kartes priekš rakstiem? (kuri nav aizsargāti ar autortiesībām) Piemēram, noderētu rakstos par pagastiem, varbūt arī par pilsētām u.c. ģeogr. objektiem. --Romāns Kolduns 20:15, 25 augustā, 2008 (UTC)

Ja vien kāds laipns kartogrāfs nav nokartējis kaut ko un jau kā 70 gadus kartogrāfē debesīs, tad laikam ka nekā. Varbūt var izmantot zelta vidusceļu un likt ārējās saites uz gūgļ-maps - tur būs vismaz zaļi meži un mazas mājiņas. --Krishjaanis 20:17, 25 augustā, 2008 (UTC)
No NASA var ņemt satelītbildes (un no viņiem nevis Google nāk visas Vikipēdijā esošās satelītbildes, viņiem ir līdzīgs pasāciens KLā Google Earth saucās laikam NASA Worldwind, cik liela izšķirtspēja neatceros) vai arī vari mēģināt atšifrēt autortiesību likuma 6. panta 3. punktu vai arī zīmē pats ~~Xil (saruna) 20:43, 25 augustā, 2008 (UTC)
Kur to visu zīmēt? (ne vien kartes, bet arī visu citu) Paintā, vai ir kāda programma, kur to visu dara? --Romāns Kolduns 20:46, 25 augustā, 2008 (UTC)
Kur māki tur zīmē. Grūti tā caur internetu pateikt vai tu māki tikai bakstīties pa peintu vai tomēr esi fotošopa guru. --Krishjaanis 20:49, 25 augustā, 2008 (UTC)
Programmas ir daudz un dažādas, bet tās pareizi pielietot nepavisam nav vienkārši. World Wind izšķirtspēja, vismaz Latvijas teritorijā, diemžēl ir stipri štruntīga :( --ScAvenger 20:55, 25 augustā, 2008 (UTC)
Nu World Wind jau nav vienīgais NASA projekts. Ir speciālas programmas karšu zīmēšanai (šķiet kaut kas saistībā ar šito), pameklē Commons citu lietotāju zīmētas kartes un paskaties vai nav kaut kur rakstīts ar ko viņi strādā. Nu var jau arī mēģināt paintā vai fotošopā ~~Xil (saruna)
Ekrānšāviņš no World Wind. --ScAvenger 21:08, 25 augustā, 2008 (UTC)
Vai tad kāds to apšaubīja ? Es teicu, ka varbūt ārpus Worlwind kaut ko var sakasīt un vispār to pieminēju tāpēc, ka domāju, ka varbūt kaut kas mainījies (un arī tiešām ļoti slikti atcerējos) Wikimapia arī ir labas kartes, ja liek saites. Starp citu runājot par forošopu vēl viena piebilde - es esmu tajā taisījusi kartes, nesanāca sevišķi spīdoši, bet, ja piešauj roku drošvien sanāk labi, tāpat noteikti ir ar jebkuru advencētāku grafikas apstrādes programmu, bet vajag kaut kādu pamatu (citu karti) uz kā to darīt, taču jācenšās neuztaisīt plaģiātu ~~Xil (saruna) 21:18, 25 augustā, 2008 (UTC)
Ja nav pieredzes, tad labāk netaisīt neko, citādi tiešām sanāks tāds pats murgs kā tā Viesturu karte. Protams ka ir "škrobe" par to, ka to bilžu/karšu nav tik daudz cik gribās, bet noteikumi paliek noteikumi. --Krishjaanis 06:12, 26 augustā, 2008 (UTC)
Ja ir vēlēšanās pamēģināt zīmēt kartes un ir mazliet iemaņas darbā ar datoru, varu ieteikt tādas programmas, kā QGIS [2] vai uDig [3]. Tās ir ĢIS programmatūras, kas ļauj strādāt ar vektoriem. Vektoru dati biezā slānī un pietiekoši detāli ir pieejami netā par brīvu. Galu galā ir iespējams izeksportēt diezgan glītas vektoru kartes, ko pēc tam var Inkscapē uztaisīt par SVG bildēm (vai arī fotošopā par PNG). --Kikos 07:25, 26 augustā, 2008 (UTC)


Ģeotelpiskās informācijas likums

  • 26.pants.
    • 1) Metadati pieejami bez maksas.
    • 2) Ģeotelpiskās informācijas pamatdatu iegūšanu, sagatavošanu un uzturēšanu valsts pārvaldes funkciju un uzdevumu veikšanai nodrošina no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi.
  • 27.pants.
    • 3) Ģeotelpisko datu kopu turētāji var ierobežot sabiedrības piekļuvi ģeotelpisko datu kopām, izmantojot šā likuma 28.panta otrajā daļā minētos pakalpojumus, ja šāda piekļuve negatīvi ietekmē starptautiskās attiecības, sabiedrības drošību vai valsts aizsardzību.
    • 4) Ģeotelpisko datu kopu turētāji var ierobežot sabiedrības piekļuvi ģeotelpisko datu kopām, izmantojot šā likuma 28.panta otrās daļas 2., 3., 4. vai 5.punktā minētos pakalpojumus, ja šāda piekļuve negatīvi ietekmē: valsts vai pašvaldību iestāžu darbības konfidencialitāti, ko paredz normatīvie akti; tiesas darbību (..); intelektuālā īpašuma tiesības; ar fizisko personu saistītu datu konfidencialitāti (..) u.tml.

avots

Šeit ir vecas ASV armijas kartes, tai skaitā arī Latvija. Nozīme gan vairāk vēsturiska, toties ASV valstij piederošus darbus var izmantot brīvi. --ScAvenger 07:20, 6 maijā, 2010 (UTC)

Linku apkopojums - moš noder. --anonīms 07:39, 6 maijā, 2010 (UTC)