Uldis Osis

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par politiķi. Par citām jēdziena Osis nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.

Uldis Osis (dzimis 1948. gada 10. aprīlī Rīgā) ir latviešu ekonomists (Dr. oec)[1] uzņēmējs un politiķis, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, Ekonomistu apvienības Latvija — 2010 līdzdibinātājs. Finanšu ministrs Valda Birkava vadītajā Ministru Kabinetā, viens no politiskās partijas "Latvijas ceļš" dibinātājiem. LR 5. Saeimas deputāts.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Rīgā 1948. gada 10. aprīlī Rīgas radiorūpnīcas (RRR) darbinieku Ilmāra Oša (1926—1952) un Lolijas Oses (1928—1991) ģimenē. Mācījās Rīgas 1. vidusskolā (1955-1963), tad Rīgas jūrskolā (1963-1968), iegūstot tālbraucēja stūrmaņa diplomu. No 1968. gada līdz 1977. gadam U. Osis strādāja par kapteiņa palīgu (stūrmani). No 1972. gada līdz 1978. gadam studēja Ļeņingradas Valsts universitātes ekonomikas fakultātē politekonomijas specialitātē (neklātienē). Līdztekus 1977. gadā U. Osis uzsāka darbu Latvijas Celtniecības zinātniskās pētniecības institūtā kā zinātniskais līdzstrādnieks. Viņa pienākumos ietilpa Baltijas valstu celtniecības un būvmateriālu nozaru salīdzinošā ekonomiskā analīze un prognozēšana. 1982.—1983. gadā strādāja par pasniedzēju Starpnozaru kvalifikācijas celšanas institūtā Rīgā, kur lasīja lekciju kursu par saimnieciskā mehānisma un uzņēmumu pārvaldes teoriju un praksi.

No 1983. gada līdz 1987. gadam U. Osis strādāja Latvijas PSR Valsts plāna komitejas Plānošanas zinātniskās pētniecības institūtā kā vecākais zinātniskais līdzstrādnieks. Viņa uzdevumos ietilpa kapitālās celtniecības operatīvo vadības sistēmu projektēšana. Līdztekus viņš neklātienē mācījās PSRS Valsts Celtniecības komitejas Celtniecības ekonomikas zinātniskās pētniecības institūta aspirantūrā Maskavā (1982-1986), kur 1987. gadā aizstāvēja disertāciju par Latvijas celtniecības kompleksa ekonomiski matemātisko modelēšanu un prognozēšanu. Kad M. Gorbačova Pārbūves politikas ietvaros 1987. gadā tika nodibināts eksperimentāls Ražošanas organizācijas un pārvaldes inženiercentrs "Delta", U. Osis ieņēma daļas vadītāja amatu. 1988. gadā U. Osis ar vairākiem inženiercentra "Delta" kolēģiem 1988. gadā nodibināja Kooperatīvo centru "Konsuls", kurā ieņēma kooperatīva padomes priekšsēdētāja amatu.

Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā Arnis Kalniņš 1990. gadā U. Osi uzaicināja piedalīties Latvijas PSR Valsts plānošanas komitejas saimnieciskā mehānisma pilnveidošanas daļas vadītāja U.Ziemeļa vadītajā darba grupā, kuras uzdevums bija izstrādāt Latvijas PSR valdībai priekšlikumus par republikas ekonomisko patstāvību. Šajā pašā gadā U. Osis tika pieņemts darbā par Latvijas Ministru Padomes ekonomisko padomnieku, atbildīgu par valdības ārējo ekonomisko sakaru koordināciju. 1991. gada septembrī — decembrī viņš bija Latvijas Ministru Padomes Ārējo ekonomisko sakaru departamenta ģenerāldirektora vietnieks, pēc tam finanšu ministra Elmāra Siliņa pirmais vietnieks un ārējo ekonomisko sakaru koordinētājs. 1992. gada janvārī — jūnijā U. Osis papildinājās Džordžtaunas Universitātē Vašingtonā (ASV), tikās ar ASV prezidentu Ronaldu Reiganu, Zbigņevu Bžeziņski, Medlinu Olbraitu u.c. Pēc atgriešanās Latvijā Uldis Osis darbojās kā ministra vietnieks, bet 1993. gada martā kļuva par finanšu ministra vietas izpildītāju. 1993. gada jūlija 5. Saeimas vēlēšanās viņu ievēlēja par Saeimas deputātu no savienības "Latvijas ceļš". Uldis Osis bija V.Birkava vadītā Ministru kabineta finanšu ministrs līdz 1994. gada augustam, pēc valdības demisijas turpināja pildīt 5. Saeimas deputāta pienākumus līdz tās pilnvaru beigām 1995. gada novembrī.

2013.-2014. gadā Osis bija partijas "Latvijas attīstībai" biedrs un valdes loceklis. Vēlāk kā ekonomikas eksperts konsultēja Tautas partijas, LPP/LC programmu izstrādāšanu, bija vairāku privātu uzņēmumu (SIA "Konsorts", SIA "Tractus") dibinātājs un valdes loceklis, kā arī darbojās privātu uzņēmumu padomēs.

  1. vestnesis.lv. «'Latvijas izaugsmi mēs nolēmām balstīt uz… - Latvijas Vēstnesis». www.vestnesis.lv (latviešu). Skatīts: 2023-11-15.