Zelma Pigena

Vikipēdijas lapa
Zelma Pigena
Personīgā informācija
Dzimusi 1900. gadā
Valsts karogs: Krievijas Impērija Rīga, Vidzemes guberņa, Krievijas Impērija
Mirusi 1978. gada 3. maijā
Valsts karogs: Padomju Savienība Rīga, Latvijas PSR, PSRS

Zelma Pigena bija latviešu sarkanarmiete, Komunistiskās partijas un padomju valsts darbiniece.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi 1900. gadā Rīgas strādnieku ģimenē. Kopš 13 gadu vecuma strādāja zeķu darbnīcā. No 1915. gada strādāja no Rīgas uz Maskavu evakuētajā uzņēmumā "Provodņiks". Krievijas Sociāldemokrātiskajā strādnieku partijā kopš 1916. gada.

1917. gadā iestājusies Sarkanajā gvardē, Oktobra revolūcijā piedalījās kaujās par Kremli un Ļefortovas rajonā, pēc tam Ukrainā, Kijivā ievainota. Pēc izveseļošanās dienēja Sarkanajā armijā, no 1919. gada sākuma — Padomju Latvijas armijā, 3. strēlnieku pulkā, bija partijas pulka komitejas sekretāre. Pēc tam karoja Dienvidu frontē. Pēc latviešu vienību izformēšanas karoja 25. Čapajeva divīzijas 262. pulkā.

Pēc Pilsoņu kara strādāja Maskavas bremžu rūpnīcā, bija partijas rūpnīcas komitejas sekretāre. 1932. gadā ievēlēta par Maskavas Oktobra rajona kontroles komisijas—strādnieku un zemnieku inspekcijas priekšsēdētāja vietnieci. Lielā Tēvijas kara laikā strādāja PSRS Jūras flotes Tautas komisariātā. No 1944. gada strādāja Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas aparātā. 1950. gadā kļuvusi par Latvijas Arodbiedrību padomes sekretāri.

Kopš 1959. gada pensijā.[1]

Mirusi 1978. gada 3. maijā.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 М. Полэ. История «латышских стрелков». От первых марксистов до генералов КГБ. Издательство Родина, 2021.