Abrahama Linkolna statuja (Linkolna memoriāls)

Vikipēdijas lapa
Abrahams Linkolns
Abrahams Linkolns
Mākslinieks Daniels Česters Frenčs
Gads 1920
Tips Džordžijas Marmora skulptūra
Atrašanās vieta Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV Linkolna memoriāls
Vašingtona

Abrahams Linkolns (1920) ir Amerikas Savienoto Valstu 16. prezidenta Abrahama Linkolna (1809–1865) kolosāla sēdoša skulptūra, kuru veidojis Daniels Česters Frenčs (1850–1931) un ko izgrebuši brāļi Picirili. Atrodas Linkolna memoriālā (celts 1914–1922), Nacionālajā alejā Vašingtonā, ASV, statuja tika atklāta 1922. gadā. Darbs seko Beaux Arts un Amerikas renesanses stila tradīcijām.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Linkolna memoriāla statuja ar gravējumu fonā

170 tonnu smagā statuja sastāv no 28 balta Džordžijas marmora blokiem[1] un paceļas 9,1 m no grīdas, ieskaitot 5,8 m augstu sēdošo figūru (uz atzveltnes krēsla un kāju balstiem) uz 3,4 m augsta pjedestāla. Linkolna figūra skatās tieši uz priekšu un nedaudz uz leju ar smaguma un svinīguma izteiksmi. Viņa mētelis ir atpogāts, un pār krēsla atzveltni un sāniem ir uzvilkts liels Savienoto Valstu karogs. Frenčs īpašu uzmanību pievērsa Linkolna izteiksmīgajām rokām, kas balstās uz milzīgajām pusapaļa ceremonijas krēsla balstiem, kuras priekšpusē ir fascijas — senās romiešu autoritātes emblēmas. Lai sasniegtu pareizo novietojumu, Frenčs izmantoja savus pirkstus.

Leģenda[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bieži tiek minēts, ka Linkolna figūra attēlo Linkolna iniciāļus amerikāņu žestu alfabētā: "A" ar kreiso roku, "L" ar labo roku. Nacionālo parku dienests labākajā gadījumā ir pretrunīgs attiecībā uz šo stāstu, sakot: "Ir vajadzīga zināma iztēle, lai redzētu zīmes Linkolna rokās."[2]skulptūras autoram Frenčam bija nedzirdīgs dēls[2], un viņš attēloja Tomasu Hopkinsu Galodē parakstam manuālajā alfabētā.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Jēkabs, Katrīna Allamonga (1998), Testament to Union: Pilsoņu kara pieminekļi Vašingtonā, D.C., Baltimora: The Johns Hopkins University Press, 119.–125. lpp.
  2. Evelyn, Douglas E.; Dickson, Paul A. (1999). On this Spot: Pinpointing the Past in Washington, D.C. National Geographic Society. ISBN 0-7922-7499-7.
  3. https://www.nps.gov/linc/faqs.htm

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]