Akrotiri un Dekelija

Vikipēdijas lapa
The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia
Apvienotās Karalistes karogs Apvienotās Karalistes valdības ģerbonis
Karogs Ģerbonis
Location of Akrotiri and Dhekelia
Location of Akrotiri and Dhekelia
Bāzu apgabali (sarkani)
GalvaspilsētaEpiskopi
34°40′N 32°51′E / 34.667°N 32.850°E / 34.667; 32.850
Valsts valodas angļu, grieķu
Valdība
 -  Administrators James Illingworth
Aizjūras teritorija
 -  Dibināti (Kiprai iegūstot neatkarību) 1960.g. 
Platība
 -  Kopā 254 km² 
Iedzīvotāji
 -  iedzīvotāji 2020. gadā 18195 
Valūta Eiro (EUR)
Laika josla EET (UTC+2)
 -  Vasarā (DST) EEST (UTC+3)
Tālsarunu kods +357

Akrotiri un Dekelijas Suverēnie bāzu apgabali ir Apvienotās Karalistes bruņoto spēku pārvaldībā esoša Kipras teritorijas daļa, kurā izvietotas militārās bāzes. Teritorija sastāv no diviem atsevišķiem apgabaliem: Akrotiri (grieķu: Ακρωτήρι, turku: Agrotur) un Dekelija (grieķu: Δεκέλεια, turku: Dikelya).

Bāzes pārvalda administrators, ko ieceļ Lielbritānijas monarhs no Aizsardzības ministrijas. Administratoram ir visas izpildvaras un likumdošanas pilnvaras šajās teritorijās. Administratora amatā nav tautas vēlēšanu, lai gan Lielbritānijas pilsoņi ir tiesīgi balsot Apvienotās Karalistes vispārējās vēlēšanās.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1960. gadā britu kolonija Kipra ieguva neatkarību, taču Lielbritānija paturēja divus eksklāvus uz salas savām militārajām bāzēm. Bāzu statusu noteica 1959. gadā starp Lielbritāniju, Grieķiju un Turciju parakstītie Cīrihes un Londonas nolīgumi, kurus parakstīja arī Kipras grieķu un turku kopienu vadītāji.

Turklāt 1960. gadā starp Kipras Republiku un Apvienoto Karalisti tika noslēgts nolīgums par bāzu izmantošanu. Šo eksklāvu nozīme Apvienotajai Karalistei izriet no Kipras stratēģiskās atrašanās vietas Vidusjūras austrumu daļā, Suecas kanāla un Tuvo Austrumu tuvuma.

1974. gadā, baidoties no Kipras pievienošanas Grieķijai, Turcijas karaspēks, aizbildinoties ar "turku iedzīvotāju aizsardzību", izsēdinājās uz salas. Tā rezultātā uz salas tika izveidota Ziemeļkipras Turku Republika.

Iedzīvotāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2004. gadā Akrotiri un Dekelijā dzīvoja aptuveni 14 500 cilvēku, no kuriem aptuveni 7000 bija vietējie Kipras grieķi un 7 500 bija Lielbritānijas pilsoņi — militārpersonas un viņu ģimenes. Kipras grieķi strādāja militārajās bāzēs vai nodarbojās ar lauksaimniecību ārpus bāzu robežām. Viņiem, kas dzīvo Britu aizjūras teritorijās, nav Lielbritānijas pilsonības, tomēr daudziem ir Kipras Republikas pases.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Wikiatlas
Wikiatlas
Wikimedia-Atlas: Akrotiri un Dekelija – ģeogrāfiskās un vēstures kartes