Tamaulipasa

Vikipēdijas lapa
Tamaulipasa
Estado Libre y Soberano
de Tamaulipas

Karogs Zīmogs

Atrašanās vieta Meksikā

Tamaulipasas municipalitātes
Vispārēja informācija
Oficiālā valoda: spāņu valoda
Galvaspilsēta: Sjudadviktorija
Lielākā pilsēta: Reinosa
Municipalitāšu skaits: 43
Iedzīvotāju skaits (2005): 3,024,238
Platība: 79384km²
Ziemas laiks: UTC-6
Vasaras laiks: UTC-5
Mājaslapa: www.tamaulipas.gob.mx

Tamaulipasa (spāņu: Tamaulipas, izrunā: [tamauˈlipas]), oficiāli Brīvais un suverēnais Tamaulipasas štats (Estado Libre y Soberano de Tamaulipas), ir viens no 31 Meksikas štatiem, kas atrodas valsts ziemeļaustrumos. Rietumos no tā atrodas Nuevoleona, dienvidrietumos Sanluisa Potosi, dienvidos Verakrusa de Ignasio de la Ljave, austrumos Meksikas līcis, ziemeļos robežojas ar ASV Teksasas štatu.

Tamaulipasas štata platība ir 79 829 km², kas ir 4 % no Meksikas kopējās teritorijas. Saskaņā ar 2010. gada tautas skaitīšanas datiem iedzīvotāju skaits bija 3 268 554 cilvēki. Štata administratīvais centrs ir Sjudadviktorija.

Ekonomika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No ekonomiskā viedokļa štats ir sadalīts divos reģionos — Ziemeļtamaulipasā un Dienvidtamaulipasā. Ziemeļtamaulipasas ekonomika balstās uz lauksaimniecību. Šajā reģionā darbojas daudzas tekstilrūpniecības nozares. Tiek audzētas tādas kultūras kā kukurūza, kokvilna, kvieši, sorgo, citrusaugļi, saulespuķes un cukurniedres. Audzē liellopus, aitas, kazas, cūkas un mājputnus. Dienvidtamaulipasas ekonomika balstās uz naftas ķīmijas rūpniecību. Attīstīta arī tūrisms un zvejniecība. Štata teritorijā ir attīstīta infrastruktūra. IKP struktūrā rūpniecība veido 21 %, pakalpojumi — 17 %, tirdzniecība — 19 %, transports — 14 %, finanses — 13 %, lauksaimniecība — 9 %, būvniecība — 6 % un ieguves rūpniecība — 1 %.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]