Pāriet uz saturu

Portāls:Cilvēki

Vikipēdijas lapa
Laipni lūdzam biogrāfiju portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par cilvēku biogrāfijām.
izmainīt  

Cilvēku biogrāfiju portāls

Biogrāfija (no franču: biographie; sengrieķu bios ‘dzīve’ + graphein ‘rakstīt’) ir literatūras vai kādas citas mākslas formas (piemēram, filmas) žanrs, kurā ir kāda cilvēka dzīves hronoloģisks apraksts. Tajā vairāk tiek aprakstīti fakti nekā notikumi. Atšķirībā no cilvēka profila un CV biogrāfijas rakstos vairāk tiek skarta cilvēka personība, pieredze un individuālisms. Biogrāfijā tiek rakstīti svarīgi fakti, kā dzimšanas dati, izglītība, darbs, sasniegumi, attiecības ar citiem cilvēkiem, atrašanās sabiedrībā un nāve.

Biogrāfijas aprakstu aizsākumu varētu uzskatīt laiku, kad pastāvēja senā Asīrija, Babilonija, Ēģipte un Mezopotāmija. Sākotnēja biogrāfijas pierakstīja augsti stāvošu personu sekretāri (kas pieraksta diktēto). Biogrāfijas bija iegravētas uz akmens vai māla plāksnēm.

izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Volfgangs Amadejs Mocarts (vācu: Wolfgang Amadeus Mozart, dzimis 1756. gada 27. janvārī, miris 1791. gada 5. decembrī) bija izcils un produktīvs klasicisma laikmeta austriešu komponists. Lai gan nodzīvojis tikai 36 gadus, šai laikā uzrakstījis vismaz 626 skaņdarbus: 41 simfoniju, 21 operu, 47 sonātes, koncertus, serenādes, kvintetus, kvartetus, trio, mesas un daudzus citus dažādus skaņdarbus. Arī mūsdienās Mocarts ir viens no vispopulārākajiem klasiskās mūzikas komponistiem, daudzi viņa darbi joprojām ir iekļauti standarta koncerta repertuārā.
izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Izmeklēts portrets

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Cilvēki ir saistīti šādi portāli:

Cilvēki (pagaidām nav saistītu portālu)
Medicīna
izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Martina Hingisa (Martina Hingis, slovāku: Martina Hingisová, dzimusi 1980. gada 30. septembrī Košicē, Slovākijā) ir bijusī čehoslovāku izcelsmes šveiciešu tenisiste, WTA Tūres ranga līdere (1997., 1999., 2000. gadā — pavisam 209 nedēļas), pieckārtējā Grand Slam turnīru uzvarētāja.

Dzimusi Košicē tenisistu ģimenē. Sāka spēlēt profesionālo tenisu 14 gadu vecumā, un 1995. gadā viņa kļuva par visjaunāko Grand Slam titula ieguvēju turnīra vēsturē. Ieguva vairākus Grand Slam titulus, līdz 2002. gadā traumas dēļ pārtrauca piedalīšanos tenisa turnīros. 2005. gadā paziņoja par atgriešanos profesionālajā tenisā.

2007. gada 1. novembrī Hingisa paziņoja, ka viņa aiziet no tenisa, jo tā paša gada Vimbldonas turnīrā bija atklātas kokaīna pēdas viņas ķermenī. Pati Hingisa noliedz to, ka viņa būtu lietojusi kokaīnu, bet par aiziešanas iemeslu paziņoja to, ka nevēlas cīnīties par savu nevainības statusu. Starptautiskā tenisa federācija turpināja izmeklēšanu, neskatoties uz Hingisas karjeras beigšanu. 2008. gada 4. janvārī viņa tika izslēgta no profesionālā tenisa uz diviem gadiem par kokaīna lietošanu. Viņa noteica, ka neatgriezīsies profesionālajā tenisā pēc izslēgšanas termiņa beigām.

izmainīt  

Lietas, ko Tu varētu darīt...

  • Pašlaik visvairāk trūkst kvalitatīvu un labu rakstu. Ja vēlies papildināt biogrāfiju portālu, tad sāc ar tieši ar to, t.i., kvalitatīvu un labu rakstu izstrādi...
  • Jāveido jauni raksti par cilvēkiem un jāpapildina esošie.
  • Jāatjauno sen neatjaunotas biogrāfijas.
  • Nepabeigtus rakstus par cilvēkiem skatīt šeit.
izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Vikiprojekti