Portāls:Māksla

Vikipēdijas lapa


izmainīt  

Par ko ir šis portāls?

Māksla ir termins, ko lieto saistībā ar dažādām cilvēka rīcības formām saistībā ar dažādu tādu materiālu un nemateriālu lietu radīšanu, kam piemīt kaut kāda vērtība attiecībā uz mentālajām spējām (psihi jeb prātu), maņām un emocijām. Tādēļ māksla rodas tad, kad cilvēks kaut kā sevi izpauž.

Vārds "māksla" tiek lietots saistībā ar dažādiem radošās izpausmes veidiem, piemēram, mūziku, literatūru, fotomākslu, deju, teātri u.c. Visbiežāk par to runā saistībā ar vizuālajām mākslām, piemēram, glezniecību, tēlniecību un grafiku. Tomēr par mākslu runā arī saistībā ar citiem mākslas veidiem, kas iedarbojas uz pārējām maņām, piemēram, mūzika iedarbojas uz dzirdi.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Rozalba Karjera , "Itāļu gleznotājas Rocalbas Karjeras pašportrets",(1715), pašportrets, pastelis, papīrs, Florence, Ufici galerija

Portrets ir viens no tēlotājas mākslas žanriem vai arī atsevišķs mākslas darbs, kurā tiek atveidota individualizēta konkrēta persona vai personu grupa.

Atkarībā no attēloto personu skaita mākslas darbā, tiek lietoti dažādi termini — portrets, dubultportrets un grupas portrets. Mākslas darbu, kurā autors ir attēlojis jeb portretējis sevi, gleznojot, zīmējot vai skulpturāli veidojot, sauc par pašportretu. Satīrisku vai humoristisku portretu, kurā pārspīlēti ir uzsvērtas portretētās personas rakstura īpašības un pazīmes, sauc par šaržu. Blīva papīra lapu grāmatā un žurnālā porteta uzlīmēšanai, kā arī kartona ietvaru portretam, kas veidots akvareļa un grafikas tehnikā, sauc par paspartū. Mākslinieks, kas strādā portretu žanrā ir portretists.

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Zilā vāze
Zilā vāze
Autors: Pols Sezans

Pola Sezana glezna "Zilā vāze", kas tiek uzskatīta par vienu no labākajiem piemēri Pola Sezana klusās dabas gleznojumu stila piemēriem.

izmainīt  

Izmeklēts skaņdarbs

Antonio Vivaldi
1. koncerts E mažorā, Op. 8, RV 269, "La primavera" (Pavasaris) — III: Allegro (no "Četri gadalaiki")
Džons Harisons — Vijole / Roberts Turiciani — Diriģents / Vičitsteitas Universitātes kamermūzikas spēlētāji
izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Māksla ir saistīti šādi portāli:

Mūzika
izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt

izmainīt  

Ierosinājumi