Attēls:COLLECTIE TROPENMUSEUM De Fon van Bafut poseert bij de mierenval op zijn erf TMnr 20012968.jpg

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Sākotnējais fails(700 × 661 pikseļi, faila izmērs: 279 KB, MIME tips: image/jpeg)

Kopsavilkums

Nederlands: NegatiefNederlands: De Fon van Bafut poseert bij de mierenval op zijn erf
Izpildītājs
Fotograaf / photographer: Drs. G.W. (Gerrit Willem) Grootenhuis (1930)
Nosaukums
Nederlands: Negatief
Nederlands: De Fon van Bafut poseert bij de mierenval op zijn erf
Apraksts
Nederlands: Bafut is een dorp in het noorden van Kameroen en bestond rond 1960 uit zo'n 26 wijken met rond de 20.000 inwoners. De lokale bestuurder, de Fon van Bafut, heeft tevens zeggenschap over nog zes aangrenzende dorpen waarmee zijn totale gebied 340 vierkante kilometer omvat (Ritzenthaler 1962: 12). Het paleis van de Fon ligt nagenoeg in het centrum van het dorp en bestaat uit 44 gebouwen die door een muur omgeven zijn. De Fon had in 1959 meer dan twintig vrouwen en zo'n 100 kinderen waarvan er nog zo'n vijftig binnen zijn kraal gehuisvest werden. Even buiten de muur staat een huis dat bestemd is voor de gasten van de Fon (klein gedeelte nog zichtbaar rechts op de foto). Verder ligt er in het dorp een groot plein voor de wekelijkse markt, een leprakliniek, zes missiescholen, een ziekenhuis, een Rooms Katholieke kerk en negentien kleinere kerken. In 1959 woonden er veertien europese missionarissen met hun kinderen (1962: 18).

Op de foto staat de tiende Fon van Bafut, Achirimbi II, wiens naam 'hij die eeuwig leeft' betekent. De Fon is hier ergens tussen de 75 en 80 jaar oud. Zijn rechter oog is wegens blindheid gesloten. Achirimbi II behoorde tot een van de machtigste lokale leiders van Kameroen en was Fon van 1932 tot en met 1968.

De Fon draagt hier het traditionele gewaad van de adel bestaande uit een gekleurde gebreide muts en een lange, donkerblauwe toga met wijde mouwen die teruggeslagen kunnen worden over de schouder. De toga's worden rijk geborduurd in wit, geel en rood, dit exemplaar toont onder meer het symbool van de dubbele bel.

Volgens Robert en Pat Ritzenthaler is Achirimbi II een 'delightful man with a fine mind, conversant in German, some English, and well-endowed with the requisites considered important in a Cameroons chief. He has the reputation of being brave, just and kind, full of dignity and good humor, and the steadiness necessary for an impartial ruler' (1962: 22).

De Fon is niet alleen de hoogste politiek leider van de Bafut, maar heeft ook de status van een godheid en koning. Hij wordt beschouwd als de vader van al zijn onderdanen. Iedereen kan een beroep op hem doen. Elke vierde dag van de acht daagse week wordt gebruikt om hem te eren. Het is een rustdag waarop niemand naar de velden gaat of enige belangrijke werkzaamheden verrricht. Achirimbi fungeerde als aanspreekpunt van het bestuur in het toenmalig Brits Cameroon waar gebruik werd gemaakt van 'indirect rule'. Ook werd hij geacht belangrijke staatsaangelegenheden bij te wonen in de hoofdstad Buea. In zijn functie heeft Achirimbi onder andere koningin Elizabeth ontmoet. De Fon sprak recht in de kleinere juridische geschillen in samenspraak met zijn 'raad van ouderen'. Tot een van zijn sociale taken behoorde onder andere ook het verlenen van gastvrijheid aan bezoekers en reizigers. Zie verder Ritzenthaler voor een uitgebreide omschrijving van de dagelijkse verplichtingen van de Fon onder 'A Day with the Fon' (1962: 28 t/m 30).

De Fon staat bij een mierenval, vermoedelijk voor witte mieren. De val bestaat uit een bolvormig gewelf van stro dat, ondersteund door een houten vlechtwerk, over een mierenhoop gebouwd wordt. Voor de ingang wordt een gat gegraven. Vervolgens worden de mieren 's nachts geoogst door ritmisch op de grond te slaan met stokken waardoor de mieren uit hun hoop gelokt worden. Als extra lokmiddel wordt voor het gat een vuurtje aangelegd. Wanneer de mieren naar buiten komen vallen ze in het gat en kan men ze met de hand verzamelen. De mieren worden in een pan gefrituurd en met een beetje zout gegeten. Ook worden ze in soepen of ragouts verwerkt.
Datums 1965. gada
date QS:P571,+1965-00-00T00:00:00Z/9
Izmēri 6 x 6cm (2 3/8 x 2 3/8in.)
Accession number
20012968
Piezīmes
Nederlands:
Materiaal - hoofd: acetaat
Techniek: Gelatine negatief (op acetaat)
Voorstelling Activiteit / Functie: clothes covering shoulders, torso, arms and hands, hunting with traps, jacht met vallen en strikken, kleding voor schouders, romp, armen en handen, status-, rang- en waardigheidstekenen, identificatiemiddelen, status, rank and other insignia
Voorstelling Cultuur: Bafut, Bafut
Voorstelling Geografie: Bafut, Bafut
Voorstelling Object: insect traps, insectenvallen
Voorstelling/iconografie: Bebouwing, Man, Vorst(in)
Avots/Fotogrāfs Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licence

w:en:Creative Commons
atsaucoties nemainot licenci
Šis fails tiek izplatīts saskaņā ar licences Creative Commons Atsauce-Līdzīgi Noteikumi 3.0 Vispārējiem noteikumiem.
Jūs varat brīvi:
  • koplietot – kopēt, izplatīt un pārraidīt darbu
  • remiksēt – pielāgot darbu
Saskaņā ar šādiem nosacījumiem:
  • atsaucoties – Tev ir jānorāda autors, saite uz licenci un to, vai veiktas kādas izmaiņas. To var darīt jebkādā saprātīgā veidā, bet ne tādā, kas norādītu, ka licencētājs atbalsta tevi vai veidu, kā tu izmanto šo darbu.
  • nemainot licenci – Ja tu miksē, pārveido vai izmanto materiālu, tev savs devums jāpublicē ar to pašu vai saderīgu licenci kā oriģināls.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Captions

Pievieno vienas rindiņas aprakstu, ko šis fails attēlo

Šajā failā attēlotais

attēlo

image/jpeg

checksum angļu

44a5a31767e40dbe3d32552f1cd826c084cd062e

data size angļu

286 080 Baits

661 pikselis

700 pikselis

Faila hronoloģija

Uzklikšķini uz datums/laiks kolonnā esošās saites, lai apskatītos, kā šis fails izskatījās tad.

Datums/LaiksAttēlsIzmēriDalībnieksKomentārs
tagadējais2012. gada 21. jūlijs, plkst. 09.242012. gada 21. jūlijs, plkst. 09.24 versijas sīktēls700 × 661 (279 KB)M.casanova

Šo failu izmanto šajā 1 lapā:

Globālais faila lietojums

Šīs Vikipēdijas izmanto šo failu:

Metadati