Džons Šofners

Vikipēdijas lapa
Džons Šofners
John Shoffner
Personīgā informācija
Dzimis 1955. gada 25. jūlijā (68 gadi)
Fērbenksa, Aļaska, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Brāļi 2
Māsas 1
Bērni dēls un meita
Kosmonauta informācija
kosmiskais tūrists
Kosmosā pavadītais laiks 9 d 5 h 27 min
Iesaukums 2023. gads
Misija(s) Ax-2
Kosmosa kuģi Freedom (Crew Dragon)

Džons Šofners (John Shoffner; dzimis 1955. gada 25. jūlijā) ir ASV autosportists, pilots, investors. 2023. gadā Šofners kā kosmiskais tūrists veica kosmisko lidojumu ar kosmosa kuģi Crew Dragon misijā Ax-2.

Džons Šofners Starptautiskajā kosmosa stacijā

Bērnība un jaunība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Džons Šofners piedzima Fērbenksā, Aļaskā. Viņš uzauga Midlesboro, Kentuki štatā. 17 gadu vecumā Šofners kļuva par lidmašīnas pilotu. 1973. gadā viņš iestājās ASV Gaisa Spēku akadēmijā, bet neuzsāka studijas.

Uzņēmējdarbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Džona Šofnera tēvs 1971. gadā nodibināja uzņēmumu Dura-Line (tagad Orbia daļa). Džons 1973. gadā pārņēma uzņēmumu, attīstīja to tālāk un izveidoja filiāles visā pasaulē. Uzņēmums ražoja plastmasas caurules, ko izmantoja dažādiem mērķiem, tostarp optisko šķiedru kabeļu ierīkošanai. Pats Šofners izstrādāja iekšējo cauruli ar impregnētu slīdošo materiālu, kas samazina berzi starp optisko šķiedru kabeli un cauruli. Tai ir arī gofrētas un / vai rievotas sienas, kas arī palīdz samazināt berzi un izkliedēt siltumu. Šofners par šo izstrādni iesniedza patenta pieteikumu. 1997. gadā Džons Šofners atstāja uzņēmumu Dura-Line, kurā līdz tam bija izpilddirektors, lai pievērstos citām interesēm un investīcijām. Viņš ir investējis uzņēmumā 10x Genomics, kas nodarbojas ar bioloģiskiem pētījumiem cīņai pret slimībām.

Vaļasprieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 2015. līdz 2020. gadam Džons Šofners piedalījās dažādās autosacīkstēs Nirburgringā. Viņš nodarbojas arī ar izpletņlēkšanu, riteņbraukšanu, ūdensslēpošanu, braukšanu ar kanoe pa ūdeņiem, paraplanierismu un BASE lēkšanu.

Šofners kā gaisa šovu pilots ir veicis vairāk nekā 8500 lidojumu stundas lidmašīnās ar fiksētiem spārniem, no ekspluatācijas izņemtiem militārajiem gaisa kuģiem un helikopteriem. Šofneram pieder lidmašīna Republic P-47D Thunderbolt ar nosaukumu Wicked Wabbit.

Lidojums kosmosā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2021. gada 26. janvārī uzņēmums Axiom Space paziņoja, ka Džons Šofners ir iekļauts kosmiskās misijas Ax-1 dublieru apkalpē kā pilots. 25. maijā viņš tika oficiāli iekļauts Ax-2, kā starts bija plānots 2022. gada rudenī, pamatapkalpē, un kosmosa kuģa komandiere bija apstiprināta Pegija Vitsone. Vēlāk apkalpei pievienojās Saūda Arābijas pārstāvji Ali el Karni un Raijāna Bernāvi. Šofners bija vienīgais no apkalpes, kurš pats privāti apmaksāja lidojumu. Tika apgalvots, ka kosmiskā lidojuma cena personai bija aptuveni 55 miljoni dolāru.[1]

Lidojumu kosmosā Džons Šofners sāka 2023. gada 21. maijā misijā Ax-2, esot Crew Dragon kosmosa kuģa Freedom pilotam. Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) apkalpe pavadīja septiņas dienas. 31. maijā kosmosa kuģis atgriezās uz Zemes.

Kosmisko lidojumu kopsavilkums:

Kosmosa kuģis Starta datums Nolaišanās datums Apkalpes biedri Pozīcija Ilgums Piezīmes
Ax-2 21.05.2023. 31.05.2023. Pegija Vitsone, Ali el Karni, Raijāna Bernāvi Pilots 9 d 5 h 27 min Komercmisija uz SKS

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]