Diskusija:Austras koks

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Bērzs ir pasaules koks ? Nav kaut kā dzirdēts par šī koka īpašo nozīmi latviešu folklorā ~~Xil (saruna) 13:12, 17 janvārī, 2010 (UTC)

šeit it kā tā bija minēts :/ --Zemgalietis 13:46, 17 janvārī, 2010 (UTC)
Lielākā daļa informācijas tajā rakstā ir no kaut kādas angļu online mitoloģijas enciklopēdijas, kuru pirms gadiem kāds bija sakopējis angļu Vikipēdijā, pēc manas saprašanas puse no tā ir pilnīgs sviests, bet kas zina - tur vajag kādu kas ir speciālists folklorā. Es domāju, ka, ja vien neatradīsies cits pierādījums, to bērzu vajadzētu ņemt ārā ~~Xil (saruna) 14:48, 17 janvārī, 2010 (UTC)
Valda Celma grāmatā "Latvju raksts un zīmes" par šo ir vesela nodaļa (gan tādā visai ezotēriskā stilā), bet bērzs nekur nav minēts, tikai ozols. --ScAvenger 15:04, 17 janvārī, 2010 (UTC)
Ja meklē google frāzi austras koks un vārdu bērzs ir tikai 97 rezultāti un pat tajos nekā tāda nav. Pameklēju nedaudz internetā informāciju par bērziem latviešu un citu tautu folklorā, izskatās, ka tie ir saistīti ar mirušo pasauli nevis ir pasaules koki. Attiecīgi ņemšu ārā, ja atrodas iemesls vienmēr var atjaunot ~~Xil (saruna) 18:35, 17 janvārī, 2010 (UTC)

Jau pati šī ornamenta (u.c. latviešu ornamentu) piesaiste mitoloģijai un ezoteriskā jēga tika izdomāta nacionālromantisma uzplūdu laikā pēc "lielo" mitoloģiju parauga (tipa, viņiem ir eposs, mums arī tādu jāsacer, viņiem ir pasaules koks, mēs arī piemeklēsim) XIX-XX gs. mijā. Attiecīgi, ja kāds Pietuka Krustiņš izdomājis, ka bērzs, neredzu iemeslu noliegt (ja nu vienīgi kāds titulētāks entuziasts radījis citu versiju, kas ir populārāka). --anonīms 18:49, 17 janvārī, 2010 (UTC)

Jā, austras koka gadījumā var piekrist, bet būtu labi būtu, ja vismaz divi dažādi mistiķi būtu nomeditējušies līdz šādam slēdzienam un mēs neatradām nevienu, ja neskaita to putras galvu en.wikipedia ~~Xil (saruna) 18:57, 17 janvārī, 2010 (UTC)