Diskusija:Coca-Cola

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Varbūt kāds kas kaut ko saprot no fizikas un ķīmijas negrib pievērst uzmanību pēdējām izmaiņām šajā rakstā un izlabot to ? Es neticu, ka kolu var izmantot kā tīrīšanas līdzekli, iegūstot tieši tādu pašu efektu, un, ka rezultāts ir citādāks nekā pielietojot jebkuru citu gāzēta cukurūdens paveidu. Stāsts par mentos arī šķiet ir sačakarēts (orģinālais izskaidrojums). ~~Xil (saruna) 23:15, 23 aprīlī, 2009 (UTC)

Jā, alternatīvās izmantošanas sadaļa jāpārstrādā, terminoloģija vien jau ir šausmīga (pagaidām nebija laika). Šis tas tur drīzāk pieskaitāms pie urban legends. Protams, jebkurš skābes saturošs šķidrums ir vairāk vai mazāk izmantojams kā tīrīšanas līdzeklis. Vēl šo varētu pieminēt :) --ScAvenger 04:22, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Kolu autoservisos tik tiešām izmanto rūsas noņemšanai - pats esmu redzējis - tā nav leģenda. Nu, ne jau kā pamatlīdzekli, protams, vairāk jau ākstoties--Riharcc 07:23, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Nelaime tikai tāda, ka meklējot Google izskatās, ka viss tīrāmais tiek kolā iemērkts - normālus tīrīšanas līdzekļus tā nelieto un man liekas, ka ar jebkuru limonādi, īpaši citronu vai apelsīnu arī varētu panākt to pašu. Savukārt, kas attiecas uz Mythbusters (šim šovam tiešām ir tik tizls latviskais nosaukums ?) izskaidrojumu par to kas notiek ar kolu un mentos - cik es sapratu parādība ir fiziska un tas te nav saprotami aprakstīts, un es neesmu pārliecināta vai tur vispār notiek arī kaut kāda ķīmiskā reakcija kā sanāk no šeit teiktā vai arī šķidrums ar šīm sastāvdaļām vienkārši labāk puto, tāpēc ir piemērotāks strūklaku taisīšanai. Starp citu, šeit ir vesela jūra urban legends par kolu - nevar taču tās visas likt Vikipēdijā. ~~Xil (saruna) 08:46, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Kolas un Mentosa reakcija ir gan ķīmiska, gan fizikāla - tur ir reakcija ar cukuru un dēļ mentosa virsmas porainības tiem gāzu burbuļiem ir iespēja veidoties. Apmēram tā pat kā ja vāra ūdeni - ja ūdens gandrīz vārās un tajā ibēr kaut vai sāli vai vienalga ko pulverveidīgo, ūdens saputjas jo notiek tieši fizikālais process. (Te droši vien jautājums Treisijam, varbūt ar kolu un mentosu viņam labāk nekā ar cionistiem) --Krishjaanis 08:55, 24 aprīlī, 2009 (UTC)

Par visiem Coca Cola-s mītiem tiek stāstīts un tie tiek apstiprināti vai noliegti Discovery raidījumā Mithbusters ... pamēģināšu atrast Youtube :) --Digital1 (uzrunāt) 09:18, 24 aprīlī, 2009 (UTC)

Ja man atmiņa neviļ, tad vienā Ilustrētās Zinātnes numurā tika atbildēts uz lasītāju jautājumu, kāpēc kokakola ar mentosu tā reaģē. Tikai ne vella neatceros, kurā numurā tas bija, kā arī pašlaik nevaru uzsākt meklēšanu, jo man visi žurnāli ir skolā.--Treisijs 12:20, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Vakarā parakņāšos savā arhīvā :) Bet, cik atceros, tā parādība tiešām ir fizikāla, nevis ķīmiska un, teiksim, kofeīns tur nekādu īpašu efektu nedod. --ScAvenger 12:33, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Paklau, es saiti uz to mythbusters izskaidrojumu ieliku jau pirmajā komentārā :) Parādība saucās nukleācija, tikai viņiem ar parastu minerālūdeni nekāda dižā strūkla nesanāca un tās kolas/mentosa sastāvdaļas arī kaut ko dod ~~Xil (saruna) 15:26, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Paklau, tas ir video tieši par mentos :) , bet es runāju par sēriju, kurā tika pārbaudīti aptuveni 10 mīti par rūsu, hromu, gaļu, monētām utt. --Digital1 (uzrunāt) 15:34, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Jā, man jau likās, ka tas tā varētu būt, bet kāpēc jāmeklē ilustrētā zinātne, kur drošvien ir tas pats izskaidrojums, ja var noskatīties video ? ~~Xil (saruna) 16:20, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
:) bet ja cilvēks citu valodu, kā latviešu, nezin :) --Treisijs 16:22, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Pēc tā kas rakstīts jūsu lietotāju lapās gan to pateikt nevar ;) Kā jau teicu viņi parādību nosauca par "nukleāciju" un tā izpaužas tā, ka mentos porās veidojas ogļskābās gāzes burbulīši (kas tiek smuki vizuāli parādīts), bet viņi secināja, ka bez kolā un mentosā esošajām vielām strūkla nav tik liela, bet ko tās vielas tieši dara viņi nepaskaidroja ~~Xil (saruna) 16:34, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Bet, ja nopietni, brīžam var pazust tulkojumā, it īpaši, ja iet runa par specifiskām lietām. Tāpēc man gribējās tā Ilustrētā Zinātne. --Treisijs 16:44, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
Atradu video (laikam) portugāļu valodā http://www.youtube.com/watch?v=co__WupigCI --Digital1 (uzrunāt) 16:46, 24 aprīlī, 2009 (UTC)
http://en.wikipedia.org/wiki/MythBusters_(season_1)#101_Uses_For_Cola ~~Xil (saruna) 19:13, 28 aprīlī, 2009 (UTC)