Diskusija:Izlaiduma cepure

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai kāds nevarētu ieteikt kādu labu vietu, kur var nomāt kantijas? Pārsvarā viņas nāk tikai ar to apmetni mantiju....bet es gribētu tikai kantiju vienu pašu. Tas apmetnis man ira! —Šo komentāru pievienoja Janis.peksa (diskusijadevums).


Man ir aizdomas, ka šis jēdziens "kantija" ir tāds patvaļīgs latviskojums bez nekāda pamata. Nevaru tādu vārdu atrast ne vārdnīcās, ne enciklopēdijās, ne lv interneta lapās. Birzvalkas&Co angļu-latviešu vārdnīcā "mortarboard" tulkots kā "(angļu studentu un profesoru) četrstūraina cepurīte", savukārt, Multitran angļu-krievu vārdnīca piedāvā veselus divus aprakstošus tulkojumus, bet nevienu tādu īsu konkrētu jēdzienu:

  • общ. головной убор с квадратным верхом (у английских студентов и профессоров)
  • разг. академическая шапочка с плоским квадратным верхом (у английских студентов и профессоров)

Ja vien autors nenorāda uzticamu drukātu vai elektronisku avotu, no kurienes ņemts šāds apzīmējums, piedāvāju pārdēvēt rakstu par "izlaiduma cepure", jo šāds oriģinālais pētījums nav publicējams Vikipēdijā. --Jūzeris 09:17, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Tikai nenosauciet par studentu cepuri, jo tās Latvijā ir ar vāciskām tradīcijām. Paraugam varat Veidenbaumu aplūkot kādās fotogrāfijās :) --Papuass 09:21, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Tautā viņu tā bieži sauc! Manā unī vismaz ne reizi vien esmu dzirdējis diskusiju par kantijas nepieciešamību izlaidumā. Šķiet, ka sarunvalodas vārdnīcā arī bija tāds termins. Ok - tas varbūt nav baigi oficiāli iegājies un skaidrojošajās vārdnīcās iekļuvis, bet tomēr! Vai tamdēļ labāk saukt to par "izlaiduma cepurē"'? Varbūt vēl ieteiksiet "kantainā, tumšā, izlaiduma cepure ar striķīti"? Esiet taču saprātīgi! —Šo komentāru pievienoja Sumis (diskusijadevums).

Ieej google.lv un palaid meklētājā "kantija" - neko neatrod: "Mēs neatradām nevienu dokumentu ar "kantija"." - aber google uzrāda gan blogus, gan forumu diskusiju tekstus, un piefiksētu, ja kaut kur tāds vārds parādītos. --anonīms 10:15, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Ja jau tā iespringstam par terminiem no vārdnīcām, tad varbūt iemācamies no galvas www.termini.lv? Tur pilns ar visādām "pērlēm"! Kantija - normāls, latvisks vārds, locās, tiek arī samērā bieži tautā lietots - kur problēma??? —Šo komentāru pievienoja Sumis (diskusijadevums).

Ej pupās, Endzelīn, tev visu jau paskaidroja. --Krishjaanis 09:28, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Pupu raža jau sen ir ievākta! Pats vari iet. Ja sēžot dienām wikipedia un neatraujoties no datora esi palaidis garām sarunvalodā jau kādu laiciņu izmantoto vārdu, tad vaino tur pats sevi, un gudri nebubini. --Sumis 12:36, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Es tevi tulīt par lohu un dalbajobu nosaukšu, tas nekas ka nekur tas oficiāli nav atzīts - sarunvalodā taču lieto. --Krishjaanis 09:40, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Ar sarunavalodu nepietiks. Mums, vajag rakstiskas atsauces puslīdz nopietnos avotos. --Papuass 09:38, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Nevajag arī uzreiz iespringt uz pārspīlēšanu. Ja Tev šķiet, ka "sarunvalodas vārdnīcā arī bija tāds termins", tad sameklē to vārdnīcu, un uzraksti normālu atsauci uz to šķirkli. Ja esi universitātes students, tad jau pasniedzēji būs iemācījuši, kā noformēt atsauces uz izmantotajiem avotiem. :) --Jūzeris 10:04, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Hmm, es tai Rembranta zīmējumā "pižiku" saskatu. Kur tur izslavētie 4 stūri? Aber par cepuri runājot - latviešu valodā tāda vārda "kantija" nav. Visur lieto "izlaiduma cepure", tb pat slengā tas neparādās nevienā meklētājā. Acīmredzot jaunais cilvēks aizraiujas ar jaunvārdu radīšanu un jūt vēlmi tos ieviest apritē. --anonīms 10:13, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Visvaldis[labot pirmkodu]

A man patiik! Kantija skan labi un riimeejas ar mantiju. Veel vareetu kantene, bet tad atskanjas pazuud. Lai kaa arii nebuutu esmu par vaarda kantija lietoshanu, pat ja tas agraak nav ticis lietots!!! Kaadam ir labaaks variants? izlaiduma cepure skan kaut kaa muljkjiigi...

Cienītais, pamēģiniet kādreiz izmantot savas smadzenes. Tas varētu palīdzēt izvairīties no nepatīkamām situācijām, kad vikipēdijā ar savu komentāru izgāžaties kā pamuļķis. Ir pilnīgi vienalga ko kāds perosniski domā un kas ar ko rīmējas, noteikumi šeit ir skaidri zināmi un tie ir jāievēro, ja neievēros - piespiedīs. --Krishjaanis 11:23, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Šķiet, jums piemīt funkcionālais analfabētisms ((c) Vilnis Detlovs). Izlasiet vēlreiz šo sarkasti. Un pēc tam Vikipēdija:Kas Vikipēdija nav --Papuass 11:25, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Tad jau jāietur valodas tradīcija (atceramies Emīla "nāģeni") un jādēvē to cepuri par "kanteni"? :) Lai gan man aizdomas, ka vikipēdija domāta jau esošu terminu skaidrošanai, nevis jaunu izdomāšanai un ieviešanai. Tb ja luste ar jaunvārdu izdomāšanu, ar to jāvēršas LZA Terminoloģijas komisijā --anonīms 11:28, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Emīla nāģeni studentu cepures nozīmē ir pieņemts saukt par deķeli arī par vāciņu (reti), tā kā nekādas kantenes te ieviest nevajag :) --Papuass 11:33, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Krishjaanim[labot pirmkodu]

Ko apsaukaajies? Ne jau es pievienoju to ierakstu par kantiju. Es tikai saku, ka man patiik kaa tas skan un ir atskanjas. Ja gribi pameetaat kruto un citus saukt nesmukos vaardos aizbrauc uz Maskachku un nodibini kontaktu ar vieteejiem seemenju grauzeejiem :D Atradies te ... meetaa kruto vikipeedijaa!

Kurā vietā, ļurik, tu salasīji ka es mētāju kruto? --Krishjaanis 12:44, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Cien 85.254.224.148, lūgums savus tekstus diskusiju lapās parakstīt ar pogu. Paldies. --Digital1 (uzrunāt) 12:49, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Palūgšu neplēsties...[labot pirmkodu]

...un nelamāties, bet izskatīt vārdnīcas un internetu. Vismaz es šādu vārdu nekur neatrodu - ne J. Kursītes "Novadu vārdenē", ne Nordika izdevniecības "Preses lasītāja svešvārdu vārdnīcā", ne arī jebkur citur presē vai internetā. Ja autors nevarēs dot kādu pārbaudāmu atsauci, rakstu nāksies pārdēvēt. --ScAvenger 16:40, 30 septembrī, 2008 (UTC)

Un, kurš vēl pateiks kādu sliktu vārdu, dabūs banu uz trīs dienām. :) --Feens 20:19, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Es taču nesaku neko sliktu, tikai vārdus kas tiek lietoti sarunvalodā (nu un ks ka neliterāli). Puiši, izvelciet galvu no savas vikipēdijas... --Krishjaanis 20:25, 30 septembrī, 2008 (UTC)
Tu esi nelabojams, Krišjāni :) respect. --Feens 20:54, 30 septembrī, 2008 (UTC)