Diskusija:Vertikālas pacelšanās un nolaišanās lidmašīna

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Manuprāt, labāk nosaukt skaidri un saprotami: "Vertikālas pacelšanās un nolaišanās lidmašīna". --Dainis 10:23, 2 jūnijā, 2008 (UTC)

VPNL? -Yyy 10:57, 2 jūnijā, 2008 (UTC)
Es ar domāju, kā nosaukt, lai būtu korektāk. Piemēram, krievi, līdzīgi kā Dainis piedāvā, arī ir nosaukuši tā šo lidmašīnu (Самолёт вертикального взлёта и посадки). Pārēji, tas ir, franči, japāņi, slovēņi un ķīnieši ir nesaprotami, jo to valodas nemāku, bet atlikušie vienkārši nosaukuši par "VTOL". Šī apsvēruma dēļ arī šādi (VTOL lidmašīna) nosaucu rakstu. Pesonīgi man jau ar gribējās korektāk nekā pašlaik, bet diemžēl nezinu, kā latviski tas būtu. Neesmu speciālists militārajā jomā.--Treisijs 11:28, 2 jūnijā, 2008 (UTC)
Vispār no saīsinājumiem rakstu nosaukumos vajadzētu izvairīties. Tāpēc labāk rakstīt "Vertikālas pacelšanās un nolaišanās lidmašīna", ko "Vertical Take-Off and Landing" arī nozīmē. --Dainis 11:33, 2 jūnijā, 2008 (UTC)

komentāri[labot pirmkodu]

Vispār, ja šis ieraksts ir tapis militārās tehnikas kontekstā, tad derētu tam pievienot klāt vēl pāris lietas: 1) ka vertikālā starta lidašīna ir ne tikai šī viena, jāmin arī Harrier kā saistīts šķirklis, 2) VTOL pirmsākumi meklējami autožīra koncepcijā, 3) vēsturiski pirmos nedrošos soļus VTOL virzienā spēra Nacistiskā Vācija, 4) šī lidmašīna ne tuvu nav domāta civiliem mērķiem - jaunajā 2010. gada ASV armijas modernizācijas koncepcijā Vienotā Iniciatīva tā spēlē lomu kā supermobila iespēju pārvietot karaspēku nerēķinoties ar lidlauku esamību vai neesamību. Civilajai aviācijai kā līdzīgs ekvivalents ir minami lielie transporta helihopteri un tā arī popularitāti vēl neieguvušie transporta dirižabļi.

Skatos, ka Lietotājs:Vecgravis.Kristaps iespējams kaut ko vairāk saprot. Būtu ļoti mīļi, ja šo informāciju pievienotu klāt pašam rakstam--Treisijs 11:28, 2 jūnijā, 2008 (UTC)

hmmm.. tehniski jau protams varu papildināt, taču šejienes filozofija, vai tad nav veidot saistītu šķirkļu kopumu, kas atklātu kādu tēmu vairāk, nevis lokāli parādītu vienu atsevišķu tēmu... principā tad tas būtu šķirklis par aviācijas vēsturi, taču tik spēcīgs es neesmu... var tulkot no citām valodām, papildinot ar savām zināšanām, bet man tomēr šķiet, ka labāk būs ja strādās profs. tiesa, ja viņa nav, tad ir kā ir... protams, dumi kaut kā sanāk ja leiši, būdama mazāka tauta, ir spējusi 4 lielāku šķirkļu kopumu salikt savā vikipēdijā... turklāt, kā man šķiet, kvalitatīvākā škirkļu sasaistē... kāds vispār ir lv vikipēdijas skatījums uz nākotni? --TrakaisKursis 19:08, 2 jūnijā, 2008 (UTC)

Leiši nebūt nav mazāka tauta un mūsu vikipēdija nebūt nav nekvalitatīvāka (sk. šeit valodā runātāju skaita attiecību pret rakstu skaitu). Skatījums uz nākotni ir pietiekami optimistisks :) Kas attiecas uz šo rakstu, tad to droši var un vajag papildināt, nav obligāti jābūt superprofesionālim, lai to darītu. --ScAvenger 04:38, 3 jūnijā, 2008 (UTC)