Suņu barības vada dilatācijas krīze

Vikipēdijas lapa

Suņu barības vada dilatācijas krīze ir suņu masveida saslimstība ar barības vada dilatāciju (Megaesophagus) Latvijā 2015. un 2016. gadā. Latvijas veterinārārstu biedrība norādīja, ka organizācijas savāktā informācija liecina par lielu saslimstību to dzīvnieku vidū, kas uzturā ilgstoši lietojuši akciju sabiedrības "Tukuma straume" ražoto suņu sauso pārtiku "Dogo".[nepieciešama atsauce] AS ”Tukuma straume” noliedza visas apsūdzības par kaitīgu vielu atrašanos tās ražotajā suņu sausajā pārtikā. Pārtikas un veterinārais dienests ir veicis analīzes par visiespējamākajām kaitīgajām vielām un to atrašanos "Dogo" produktos, nekonstatējot, ka to daudzums pārsniegtu pieļaujamās normas.[nepieciešama atsauce] Latvijas veterinārārstu biedrība, izmantojot portālu Ziedot.lv, ir sākusi organizēt labdarības akciju, lai savāktu naudu mirušo suņu audu laboratoriskai izmeklēšanai.

2016. gada augustā "Dogo" ražotājs vērsās tiesā pret veterinārārstiem ar 458 411 eiro prasību,[1] ko tiesa atstāja bez virzības.[2]

2017. gada martā tika ziņots, ka slimības izplatība ir samazinājusies. Veterinārārsti uzskata, ka tas saistīts ar "Dogo" barības lietošanas samazinājumu, bet uzņēmuma pārstāvji noliedz saistību un vēlas tiesas ceļā iegūt kompensāciju par zaudējumiem 458 000 eiro apjomā.[3] Tiesa atzina, ka veterinārārsti ir rīkojušies atbilstoši likuma prasībām un dzīvnieku interesēm, spriedums stājās spēkā 2019. gada aprīlī.[4]

Skatīt vēl[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Māris Klūga. ««Dogo» ražotājs vēršas tiesā pret vetārstiem ar teju pusmiljona eiro prasību». lsm.lv, 2016. gada 23. augustā. Skatīts: 2016. gada 29. septembrī.
  2. Māris Klūga. «Tiesa atstāj bez virzības suņu barības «Dogo» ražotāja prasību pret vetārstiem». lsm.lv, 2016. gada 29. septembrī. Skatīts: 2016. gada 29. septembrī.
  3. Māris Klūga. ««Dogo sāga» beigusies: pēdējos sešos mēnešos tikai pieci jauni slimības gadījumi». lsm.lv, 2017. gada 15. martā. Skatīts: 2017. gada 15. martā.
  4. «Stājies spēkā spriedums, kurā noraidīta suņu barības «Dogo» ražotāja prasība pret veterinārārstiem». www.lsm.lv (latviešu). Skatīts: 2019-04-10.