Portāls:Meteoroloģija

Vikipēdijas lapa
Laipni lūdzam Meteoroloģijas portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par meteoroloģiju.
izmainīt  

Meteoroloģijas portāls

Ciklons.
Ciklons.

Meteoroloģija (grieķu: μετέωρος — atmosfēras un debess parādības; λόγος — zinātne) ir zinātne par atmosfēru, tās struktūru, īpašībām un tajā notiekošajiem fizikālajiem procesiem.

Daudzās valstīs meteoroloģiju sauc par atmosfēras fiziku, kas lielā mērā atbilst tās mūsdienu nozīmei. Liela meteorologu daļa nodarbojas ar laika apstākļu un klimata prognozēm, atmosfēras pētījumiem ar radaru, un pavadoņu palīdzību. Citi strādā valdības un militārajās struktūrās, kā arī privātajās kompānijās, nodrošinot ar laika prognozēm aviāciju, jūrniecību, lauksaimniecību, celtniecību u.c., kā arī tās izziņo televīzijā un citos apraides tīklos.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

2009. gada laikapstākļi Latvijā. Vidēji Latvijā temperatūras ziņā gads bija tuvu normai — gada vidējā gaisa temperatūra bija +6,5 grādi (0,7 grādus virs normas), bet gada nokrišņu daudzumu bija 753 mm jeb 114% no ilggadējās normas. 2009. gadā viszemākā diennakts vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija 18. decembrī, kad gaisa temperatūra bija −14,4 grādi. Vasaras un arī visa gada viskarstākā diennakts bija 30. jūnijs ar vidējo gaisa temperatūru Latvijā kopumā +21,3 grādi (Liepājā šai dienā diennakts vidējā gaisa temperatūra sasniedza +23,7 grādi), bet maksimālā gaisa temperatūra visaugstāk pakāpās 19. jūlijā Jelgavā: +30,7 grādi. 2009. gada vasaras temperatūra kopumā atbilda normai.

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Zibens
Zibens
Autors: smyr1

Zibens negaisa laikā (Hatajas ils, Turcija).

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Meteoroloģija ir saistīti šādi portāli:

Ģeogrāfija
Kosmonautika
Latvija
Zinātne
izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Henrijs Frānsiss Blanfords (angļu: Henry Francis Blanford; dzimis 1834. gada 3. jūnijā, miris 1893. gada 23. janvārī) bija angļu — indiešu meteorologs un paleontologs.

Blanfords vadīja meteoroloģisko dienestu Bengālijā, bet no 1874 līdz 1887. gadam dienestu visā Britu Indijā, kur daudz darīja tā labiekārtošanā. Viņš sarakstīja daudzus nozīmīgus darbus par meteoroloģiju. Viņa izdotajos ikgadējos izdevumos "Reports on the Meteorology of India" tika publicēti ne tikai meteoroloģiskie novērojumi, bet tika apspriesti arī cēloņi, kas radījuši klimatiskās izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Meteoroloģisko parādību pareiza izpratne ļāva atsevišķos gadījumos veikt pareizas laika prognozes ilgam laika periodam. Piemēram, viņš ievēroja sakarību starp snigšanu Himalajos un nākošā gada vasaras lietiem.

izmainīt  

Lietas, ko Tu varētu darīt...

izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Latvijas klimats